Újra nemzetközi sztárokkal emlékeznek Nagy Ivánra az Erkelben

2018 június 11. hétfő, 9:08

Június 15-én világsztárok részvételével negyedik alkalommal emlékeznek nemzetközi balettgálával Nagy Iván balettművészre.

Szlovák Nemzeti Balett / Fotó: Peter Brenkus

Szlovák Nemzeti Balett / Fotó: Peter Brenkus

Egy héttel a Magyar Nemzeti Balett és a Bartók TáncTriptichon június 7-i, nagy sikerű pozsonyi bemutatkozása után, június 14-én a Szlovák Nemzeti Színház balett-társulata is ellátogat az Erkel Színházba, a hatodik alkalommal jelentkező Pas de Quatre ’18 estre. A szlovák együttes először vesz részt az eredetileg a legnagyobb vidéki magyar balett-társulatok fővárosi találkozójaként megszületett programban, a műsort is az ő produkciójuk nyitja meg.

Adrian Ducin koreográfiája, a Beatles go Baroque – Eight days a week az ötletgazda Peter Breiner zenéjére készült. Az előadás alapjául szolgáló, és annak címét is adó lemez világszerte listavezető volt, amelyen a Szlovák Nemzeti Színház Zenekara barokk stílusba hangszerelte át a Beatles örökzöld slágereit, ezek inspirálták a koreográfiákat is.

Szegedi Kortárs Balett: Menyegző / Fotó: Tarnavölgyi Zoltán

Szegedi Kortárs Balett: Menyegző / Fotó: Tarnavölgyi Zoltán

A Szegedi Kortárs Balett a Nemzeti Táncszínházzal koprodukcióban készült Menyegzővel érkezik az idei Pas de Quatre-ra. Enrico Morelli Stravinsky zenéjére alkotta meg koreográfiáját. Öröm, veszteség, fájdalom, felindultság, szexualitás, elmúlás, hevület, szenvedély – az előadás egy esküvői ceremónia és egy beavatási szertartást gazdag ötvözetét mutatja be, míg a fokozatosan kialakuló örömtánc elvezeti a résztvevőket az új és boldog élet kapujába. Az előadásban Takács Zsófia, Czár Gergely, Szigyártó Szandra, Kiss Róbert, Bocsi Petra, Csetényi Vencel, Hegedűs Tamás, Hortobágyi Brigitta, Horváth M. Gergő, Stáry Kata, Vincze Lotár, Nier Janka és Kovács Enikő működik közre.

Pécsi Balett: Diamonds / Fotó: Rajnai Richárd

Pécsi Balett: Diamonds / Fotó: Rajnai Richárd

A Pécsi Balett a Harangozó-díjas Földi Béla Footsteps című koreográfiájával lép színpadra. A sodró lendületű, virtuóz és látványos produkciót Frank Edina, Hoffman Virág Zoé, Karin Iwata, Kaiser Fruzsina, Kócsy Mónika, Szécsi Theodóra, Kerekes Soma Lőrinc, Koncz Péter, Matola Dávid, Molnár Zsolt, Tuboly Szilárd és Varga Máté tolmácsolásában láthatja az Erkel Színház közönsége

A Pas des Quatre ’18-ot a házigazda Magyar Nemzeti Balett zárja Hans van Manen 5 tangó című egyfelvonásosával. A világhírű holland koreográfus talán legnépszerűbb alkotásában, amelyet Astor Piazzolla zenéje inspirált és az idén bemutatott LOL-est részeként tért vissza a repertoárra, Sarkissova Karina és Leblanc Gergely, valamint Pokhodnykh Ellina, Golovyna Yuliya, Kerényi Miklós Dávid és Morvai Kristóf is színpadra lép.

Magyar Nemzeti Balett / Fotó: Nagy Attila

Magyar Nemzeti Balett / Fotó: Nagy Attila

A Pas de Quatre ’18 másnapján, június 15-én a 2014-ben elhunyt balettművész- és igazgató, Nagy Iván előtt tiszteleg a balettvilág. A visszavonulása után a Magyar Állami Operaház művészeti főtanácsadójaként az intézményt segítő legenda emlékére idén negyedszer kerül megrendezésre a Nagy Iván Nemzetközi Balettgála, amelyen a Magyar Nemzeti Balett művészei és a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékei mellett a világ legjelentősebb társulatainak táncosai is fellépnek. Itt lesz Sara Mearns és Chase Finlay (New York City Ballet), Jevgenyija Obrazcova és Szemjon Kudin (Bolsoj Színház), Kimin Kim (Marijinszkij Színház) és Igor Cvirko (Bolsoj Színház), míg a hazai színekben lép színpadra Balázsi Gergő Ármin, Kim Minjung, Melnik Tatiana, Rónai András József és Sarkissova Karina, valamint Ruip Katica (Magyar Nemzeti Balettintézet).

Nagy Iván / Fotó: Emmer László

Nagy Iván / Fotó: Emmer László

A Solymosi Tamás rendezte esten Ókovács Szilveszter főigazgató és Becze Szilvia műsorvezető nyitóbeszédei, valamint A diótörő előadásban a legkiválóbb teljesítményt nyújtó művésznek odaítélt Solymosi-díj ünnepélyes átadása után hét koreográfia adja a kétrészes gála színes programját, mely az elmúlt évek legjobban sikerült balettprodukciói közül válogat a Csajkovszkij-klasszikusoktól kezdve a Don Quijotén át A rosszul őrzött lányig és az Etűdökig. A Magyar Állami Operaház Zenekarát Déri András és Kollár Imre vezényli.