Donizetti: Rita – Először mutatnak be “vacsora operát” Magyarországon

2018 július 10. kedd, 10:00

A Dramatic Art Produkciós Iroda az opera műfajában is új és friss alkotást mutat be július 13-án a pesti Dunapark Kávéházban: Donizetti fogadóban játszódó Rita című daljátékát.

Ajánló a darab elé:

Rita fogadósnő, aki nagyon szigorúan bánik jámbor férjével, Beppével, gyakran meg is pofozza. Bezzeg első férje, Gasparo nem volt ilyen szelíd, sőt ő verte el nejét, ha méregbe gurult. Szerencsére tengerre szállt és özvegyen hagyta Ritát. Egy napon egy idegen állít be a fogadóba, Kanadából jött ide azért, hogy első feleségének halotti bizonyítványát megszerezze, mert egy gazdag amerikai özvegyet készül nőül venni. Amikor megpillantják egymást Ritával, megdöbbenve veszik észre, hogy régi házastársuk áll előttük. Kié legyen az asszony? Mindkét férfi igyekszik megszabadulni Ritától. A sorshúzás Beppének kedvez, de a ravasz Gasparo ebbe nem nyugszik bele. Párbajra hívja vetélytársát, és bénának tetteti a jobb kezét. Rita arra gondol: ha Gasparo béna, akkor verni sem tudja, tehát őt választja. Átadja neki házassági szerződésüket, melyet Gasparo haladéktalanul széttép. Ezen már a jámbor Beppe is felháborodik, és Rita védelmére kel. Ez úgy meghatja az asszonyt, hogy – most már őszinte szerelemmel – második férje mellett dönt.

A vacsora opera műfaja hazánkban még ismeretlen dolog, bár Londonban ennek komoly rajongó tábora van. Az alkotók azért választották ezt a helyszínt és formát, hogy közelebb hozzuk az operát, ezt a számunkra fontos műfajt az emberek mindennapjaihoz. Az 1840-ben íródott daljáték egy vérbő remekmű. Az alkotók a mű teátrális és színészi erejét akarják kidomborítani, természetesen a legigényesebb zeneiség mellett.

Dénes Viktor az előadás rendezője elmondta: „Az opera játszás ugyanolyan színház, mint bármelyik prózai előadás mégis sokszor kiveszik belőle a nézők számára átélhető viszonyok fordulata és pusztán egy zenei esemény marad. A mi szándékunk, hogy teljes színházi élményt adjunk a nézőinknek” – nyilatkozta.

A mű helyszínének kiválasztása során az játszott szerepet, hogy a cselekmény maga is egy fogadóban zajlik, így más választásuk nem is lehetett volna az alkotóknak, mint az elegáns és kiváló kulináris élvezeteket adó Dunapark Kávéház. Így a közönség nem csak az előadás nézője, de résztvevője is, akinek egy összművészeti olasz estben lesz része. Bár a mű eredetileg francia nyelven íródott, a szereplők természetesen magyar nyelven fogják előadni, hogy minden apró fordulat és humor pontosan érthető legyen.

Az opera fő témája a férfi-női viszonyok és nemi szerepek kérdése. Az utóbbi évtizedekben rendkívül sokat változtak, főleg azzal, hogy közeledtek egymáshoz és rugalmasabbá, felcserélhetőbbé váltak. Már nehéz elkülöníteni az „igazi férfi” és az „igazi nő” jellemző tulajdonságait. Az ezekről kialakított hagyományos kép (az aktív, domináns férfi és a passzív, szubmisszív nő) már elavultnak számít, de az alternatívák is gyorsan változnak.

Az előadás látványát a képregény művészet formaisága hatja át, a pop art irányába hat. Az alkotók szeretnék vizuálisan is kifejezni, hogy ez nem egy öreg, poros dolog. Hanem megfelelő érzékkel ez is tele van korszerű és örökérvényű gondolatokkal.

Donizetti: Rita

vígopera egy felvonásban

Alkotók:

Rita: Szigeti Karina
Beppe: Ódor Botond
Gasparo: Najbauer Lóránt 
Zenei vezető: Kéry Tamás
Látvány: Horányi Júlia
Rendező: Dénes Viktor

Bemutató: 2018. július 13-án 19:30 Dunapark Kávéház

A vacsora opera menüje is jegyrendelés ide kattintva.