Az Á la cARTe rendhagyó Don Giovanni-produkciója is szerepel az Ördögkatlanon

2018 július 11. szerda, 10:00
Philipp György társulatának első, nem színházterembe készült, otthon is nézhető operaprodukciója a Don Giovanni, melyet augusztus 2-án az Ördögkatlan Fesztiválon is láthatnak az érdeklődők.

Philipp György ajánlója:

A Don Giovanni egy ma működő társulat számára, mint az Á la cARTe, azért érdekes, mert fontos, generációs problémát hordoz. Sokak számára a művészélet szabadsága ijesztő, ezért elítélik. Mozart is küzdött a konzervatívokkal, az apjával, a felsőbb körökkel, az idősebb generáció szűk látókörével, de saját művészi eszközeivel harcolt ellenük.

A mi olvasatunkban Don Giovanni nem csak női trófeákat gyűjt, cselekedetei és az opera történései mögött jóval többet sejtünk, egy korokon átívelő alkotóművészi értékrendet. Mi, művészek nem hagyhatjuk, hogy a szűk látókör, a zárt világban létező műkedvelők, sznobok lerántsanak magukkal, hanem tekintsük feladatunknak az ő felemelésüket, érzékeik élesítését a jóra, a minőségire. Fedezzük fel minden emberben, ahogy Don Giovanni felfedezi a nőkben, az egyedit, az érzékit, a nyitott lelket, a megmenthetőt.

Az opera közönség fogy, a koncertlátogatók teherbírása csökken, újdonságot, vagy merészet mutatni opera színpadon kevesen mernek, ez világszintű probléma. Az Á la cARTe társulat Don Giovannija egy tíz részes operafilm sorozat, melynek epizódjai egyenként 15-20 percesek lesznek, s melyek terveink szerint 2018 nyarától lesznek megtekinthetők a legnagyobb video megosztó oldalon. Ennek praktikumát felesleges magyarázni, egy izgalmas zenés filmsorozat egy részét otthon megnézni végtelenül egyszerű, míg egy 3 órás operát koncertteremben végig hallgatni nem az. A szándékunk felhívni a figyelmet arra, hogy ez a műfaj nem muzeális érték, hanem ma is életképes, teljes értékű kikapcsolódás, feltöltődés, érzelmi gyarapodás.
Á la cARTe – Mozart
Don Giovanni
Szereplők:
Laborfalvy-Soós Béla
Philipp György
Najbauer Lóránt
Denk Viktória
Varga Donát
Ádám Zsuzsanna
Bojtos Luca
Bánky MátyásRendező: Szabó Szonja és Philipp György

Alkotó munkatársak: Szokos Augusztin, Veres Borcsi, Laufer Szilvia
Helyszín: Ördögkatlan Fesztivál – Beremend -Kovácsműhely
Időpont: 2018. augusztus 2., 18:00