Teltházak előtt játszott Észtországban az Operaház

2018 július 29. vasárnap, 13:12

Három teltházas előadással vendégszerepelt a Magyar Állami Operaház Észtországban, a Saaremaai Operafesztiválon. A Baltikum legnagyobb operafesztiváljának közönsége minden este álló vastapssal és ovációval köszönte meg az Opera művészeinek és munkatársainak teljesítményét – írta közleménylében a dalszínház.

Fotó: Berecz Valter / Operaház

Fotó: Berecz Valter / Operaház

A Figaro házassága, a Traviata és A cigánybáró mellett magyar-olasz gálaesttel is bemutatkozott a Magyar Állami Operaház az észtországi Saaremaa szigetén. A közlemény szerint szerdán, a Figaro házassága előadás napján az Opera énekkara délben a fesztivál helyszínét adó kuressaarei vár éttermének teraszán mutatott be flashmobot. A pincéreknek és vendégeknek öltözött énekesek a Traviata Matador-kórusát adták elő. A csütörtöki Traviata előadást Kersti Kaljulaid, Észtország elnöke is megtekintette.

Fotó: Berecz Valter / Operaház

Fotó: Berecz Valter / Operaház

Különösen nagy volt az érdeklődés A cigánybáró pénteki előadása iránt; már hónapokkal korábban elfogyott az összes jegy. Statisztaszerepekben észt gyerekek is feltűntek, és Hábetler András a kikiáltó szövegébe sok észt kifejezést is beleszőtt. Az Opera Zenekar szombat este gálával zárja a fesztivált, ezen Erkel, Kodály és Verdi művei mellett Elvad Aav észt zeneszerző A vikingek című operájából is elhangoznak részletek.

Fotó: Berecz Valter / Operaház

Fotó: Berecz Valter / Operaház

A csaknem kétezer ember befogadására képes, fedett nézőtérrel övezett színpadon 1999 óta rendezik meg a Baltikum legnépszerűbb operafesztiválját, ahol az elmúlt években többek közt a New York-i Black American Opera, a moszkvai Helikon Opera, a Teatro di Milano és a Wroclawi Opera együttesei is felléptek. Idén a Sanghaji Opera mellett a Magyar Állami Operaház kapott meghívást a fesztiválra, ahová nyolc kamionnal és csaknem 200 fős stábbal érkezett a magyar társulat.

Forrás: MTI, Operaház, Színház.org

 
 

Kapcsolódó anyagok