Rigoletto – Világhírű énekesekkel érkezik a Nyári Fesztivál operabemutatója

2018 augusztus 02. csütörtök, 7:00

Augusztus 3-án és 5-én láthatja a közönség a Budapesti Nyári Fesztivál egyik kiemelt operabemutatóját, a Rigolettót. A Szinetár Miklós és Harangi Mária rendezte budapesti előadáson a világhírű olasz bariton, Giuseppe Altomare tűnik fel Rigoletto szerepében, míg mantovai hercegként ugyancsak egy nemzetközi sztár, Arturo Chacón-Cruz lép fel.

Szántó Andrea, Arturo Chacón-Cruz / Rigoletto – próba / Fotó: Gordon Eszter

A Rigoletto kimódolt története barokkosan ellentmondásos, és kitartóan hömpölyög az elkerülhetetlen, sötét végzet felé. Verdi talán legnépszerűbb műve a meghasonlottság és az önfeláldozás tragédiáját magával ragadó zeneiséggel mutatja fel egy nagyszabású előadásban, ami idén a Budapesti Nyári Fesztivál másik kiemelt operabemutatója.

Simon Krisztina. Gábor Géza, Szemere Zita / Rigoletto – próba / Fotó: Gordon Eszter

A fura udvari bohóc cinikus és kíméletlen, de biztonságban érzi magát, hiszen ő a nőfaló mantovai herceg kegyence. És ha ez nem volna elég, egy másik hatékony módszerrel is rejtőzködik: egészen másnak mutatja magát, mint amilyen valójában. Minden energiájával, nagy profizmussal simul és alkalmazkodik, de gonosz nihilizmusa csupán hivatali kellék. Civilben egy ártatlan, tiszta lányka, Gilda aggódó édesapja, és éppen ezt a lányt szemeli ki ismeretlenül a herceg, akinek a hálójába kerül. Rigoletto bosszút forral. A baljós események egy átokkal kezdődnek, amely éppen Rigoletto kettős személyisége és a szerelmes Gilda önfeláldozó tisztasága miatt teljesedik be.

Arturo Chacón-Cruz / Rigoletto – próba / Fotó: Gordon Eszter

A librettó alapjául szolgáló, az 1830-as években indexre került darabról, melyet A király mulat címmel Victor Hugo jegyzett, így vélekedett Verdi: „A modern idők legjobb története.” Ritter von Gorzkowski katonai kormányzó, mint cenzor azonban megtiltotta a „visszataszító erkölcstelenséget és obszcén trivialitást felvonultató” zenemű bemutatását. Verdi engedményeket tett, például azt, hogy operája negatív hőse, Gilda csábítója nem buja király, mint az első verzióban, hanem kéjsóvár kényúr.

Giuseppe Altomare / Rigoletto – próba / Fotó: Gordon Eszter

Az operarajongók egyik kedvenc darabjának nagy színészi kihívásokat tartogató címszerepében Guiseppe Altomare, világhírű olasz bariton mutatkozik be először a magyar közönségnek, a csábmester Mantovai herceg bőrébe pedig az elmúlt évek egyik legfontosabb és legizgalmasabb tenorjaként emlegetett mexikói Arturo Chacón-Cruz bújik a Margitszigeten.

Gábor Géza, Szántó Andrea / Rigoletto – próba / Fotó: Gordon Eszter

Politikatudományból diplomázott az operavilág keresett baritonja, Giuseppe Altomare, mielőtt a Salzburgi Zeneművészeti Egyetemen megkezdte a felkészülést az énekesi pályára. A Torre del Lago városában megrendezett 39. Puccini Fesztiválon debütált. Mára a Verdi-operák baritonszerepeinek legjelesebb előadói közt tartják számon, beleértve az először betiltott művet, a Rigolettót is. Augusztus 3-án és 5-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon ő alakítja a púpos udvari bolondot. A Szinetár Miklós és Harangi Mária rendezte budapesti előadáson mantovai hercegként ugyancsak nemzetközi sztár, Arturo Chacón-Cruz lép fel. A most negyvenéves mexikói tenor karrierépítésében Plácido Domingo is segédkezett.

Szinetár Miklós / Rigoletto – próba / Fotó: Gordon Eszter

Giuseppe Verdi:

Rigoletto

OPERABEMUTATÓ
2018. augusztus 3. (péntek) és 5. (vasárnap)

Margitszigeti Szabadtéri Színpad

180 perc, 2 szünet

Rigoletto: Giuseppe Altomare
Mantovai herceg: Arturo Chacón-Cruz
Gilda: Szemere Zita
Sparafucile: Gábor Géza
Maddalena: Szántó Andrea
Monterone: Kőrösi András
Marullo: Káldi Kiss András
Borsa: Kiss Péter
Ceprano: Szüle Tamás
Ceprano grófné: Simon Krisztina
Giovanna: Balatoni Éva
Apród: Zavaros Eszter
Porkoláb: Kristóf István

Szövegíró: Francesco Maria Piave
Díszlettervező: Csikós Attila
Jelmeztervező: Velich Rita
Koreográfus: Lőcsei Jenő
Varsányi Anna nyersfordítását a felirathoz átdolgozta: Orbán Eszter
Megbízott karigazgató: Csiki Gábor

Rendező: Szinetár Miklós / Harangi Mária

Karmester: Medveczky Ádám

Közreműködik: a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara

A Szabad Tér Színház produkciója a Magyar Állami Operaház együttműködésével.

Forrás: Színház.org / Budapesti Nyári Fesztivál / Szabadtérblog.hu