Ókovács Szilveszter: “Nekünk az európai ligában kell játszanunk”

2018 augusztus 04. szombat, 7:36

Az Opera rekonstrukciója és az Eiffel Műhelyház kialakítása után az Erkel Színház teljes hátsó részének átépítését szeretné megvalósítani. Ókovács Szilvesztert, az intézmény főigazgatóját a Magyar Hírlap kérdezte.

A Magyar Hírlap cikkéből:

“Tavaly ilyenkor kezdtük a beruházást, úgy számolunk, hogy jövő ilyenkor már egy építőmunkás sem lesz ott. A teljes, összesen tizenhárom focipályányi területet 2019 nyarára adjuk át, de előtte ütemenként már megnyílnak részlegek, év elején a tervezett Mozart-bemutatóval a közönség előtt is, ám nem tagadom, hogy mindez függvénye az időközben felmerült pótfedezeti igény teljesülésének” – fogalmazott az Eiffel Műhelyház munkálatairól Ókovács Szilveszter.

Ókovács Szilveszter

Ókovács Szilveszter

A szintén késésben lévő operaházi rekonstrukcióra a kormány újabb hétmilliárd forintot adott. A főigazgató hangsúlyozta, ez a program nem csupán az Andrássy úti műemlék palota, hanem a szomszédos, tizenkét szintes üzemház és más környékbeli kisebb ingatlanjaink felújításáról is szól. “Ami máshol alap, az nálunk sose volt: teljes tűzvédelmi rendszer és klimatizálás, terhelhető elektromos és gépészeti hálózat, gyengeáramú rendszerek, akadálymentesítés, zenekari öltöző, méretarányos próbatermek kialakítása, akusztika. A Hajós utcai üzemházat csontig kibontottuk, ennek voltaképpeni teljes újjáépítése is megtörténhet. Csak az új színpad és technikai környezete bő hatmilliárdos tétel” – mutatott rá a direktor.

“Miénk a két legnagyobb színház, az egyik ráadásul kiemelt műemlék, kicsit unom már a hüledezéseket, s hogy magyarázkodnom kell. Mintha a szakma és a média dacból nem tanulná meg, hogy ami tízszer–tizenötször akkora, mint egy prózai színház és annak társulata, vagyona, felelőssége, az infrastruktúrában és működési költségben is legalább annyiszor többe kerül. És akkor nem is beszéltünk arról, hogy nekünk az európai ligában kell játszanunk. Kétszáztíz fős zenekarnak hangszereket venni, százhúsz táncosnak balettcipőt, külföldi rendezőt, karmestert, énekest, koreográfust és balettmestert szerződtetni senki másnak nem kell, csak nekünk, és ez nagyon nem a magyar árak és fizetések világa, de az örökös tagok, mesterművészek, operanagykövetek járadékát is finanszírozni kell. Ma némely megyeszékhely színháza fajlagosan jobban finanszírozott, mint az Opera, a fővárosban pedig több is: vagy emelést kapunk, vagy visszább kell venni a lendületből és a célokból” – fejtette ki Ókovács Szilveszter.

A teljes interjú itt olvasható.