“A japán kultúra lenyűgöző” – Rost Andrea a Kirishima Fesztiválon járt

2018 augusztus 05. vasárnap, 14:29

A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes rendszeresen tart mesterkurzusokat, és lép fel a Kirishima Nemzetközi Zenei Fesztiválon.

A Kirishima Nemzetközi Zenei Fesztivált 1980-ban alapították. A fesztivál célja, hogy Japánba hozza azokat a nemzetközileg elismert nagy mestereket, akiktől a japán fiatal muzsikusok tanulhatnak. A fesztivál tavaly ünnepelte a 30. évfordulóját, ma már nemcsak Japánban és Ázsiában, hanem az egész világon ismert és elismert zenei rendezvény. A kurzusokat főleg japán fiatal muzsikus növendékek látogatják, de egyre népszerűbb más ázsiai országok – Korea, Tajvan, Kína, Indonézia – zenészei között is. A fesztivál fontos tradíciója, hogy az ott tanult diákok később tanárként térnek vissza.

Rost Andreát idén a Japan Arts Alapítvány, a JESC kérte fel, hogy ének-mesterkurzust tartson Japánban. Rost Andrea elmondta, hogy a fesztivál művésztanárai egyre több japán városban adnak koncertet. A világhírű magyar operaénekes idén kétszer is koncertezik a Yokohamai Minato Mirai Hallban, közel 2000 ember előtt, július 29-én és augusztus 5-én.

“Puccini áriákat, majd a zárókoncerten Richard Strauss 4 utolsó ének című művét énekeltem Sascha Götzel vezényletével, a Kirishima Festival Orchestra közreműködésével. Nagyon szeretem Japánt, a japán kultúra, életmód lenyűgöző. A fesztivált követően minden alkalommal ott maradok egy onsenben, élvezem a japán konyha gyönyöreit és a tradicionális fürdőkultúrát. A hegy tetején álló Buddhista szentélyből gyönyörködöm az erdőkben, a vízesésekben – ez minden évben felejthetetlen emlék nekem” – mesélte Rost Andrea.