Elhunyt Montserrat Caballé

2018 október 06. szombat, 14:19

Ma hajnalban, 85 éves korában elhunyt Montserrat Caballé világhírű katalán szoprán.

“Szívből énekelek. Bárhonnan máshonnan énekelni fölösleges.”

 “Ha nem énekelhetek, úgy érzem, nem létezem. Ezt komolyan mondom. Úgy érzem, hogy fizikailag nem vagyok jelen.” 

“Amikor egy énekes valóban érzi és éli azt, amiről énekel, akkor minden szava igaz lesz”. (Montserrat Caballé)

María de Montserrat Bibiana Concepción Caballé i Folch Barcelonában született 1933-ban, keresztnevét a város híres búcsújáróhelye után kapta. A barcelonai konzervatóriumban diplomázott húszévesen a legmagasabb, arany kitüntetéssel. A siker ennek ellenére még évekig váratott magára: olaszországi meghallgatásán az idegességtől elvesztette a hangját, és szerződés helyett állítólag azt a tanácsot kapta, hogy inkább menjen férjhez.

Freddy Mercury és Montserrat Caballé

1956-ban a bázeli operaház tagja lett, ahol Puccini Bohéméletének Mimijeként hatalmas sikert aratott, és ettől kezdve már nagy szerepeket is kapott.

A hírnév 1965-ben, egyetlen este kapta szárnyaira: New Yorkban a megbetegedett Marilyn Horne helyére ugrott be Donizetti Lucrezia Borgia című operájának hangverseny-előadásán. A közönség huszonöt perces álló tapssal ünnepelte, másnap a Metropolitan opera szerződést ajánlott neki.


A londoni Covent Garden közönsége 1972-ben Verdi Traviatájában Violetta szerepében csodálhatta meg először a hangját.

Caballé repertoárja 90 operaszerepet – elsősorban Verdi, Mozart, Donizetti, Bellini, Rossini és Puccini műveit – és 800 dalt ölelt fel, emellett szívesen énekelt spanyol dalokat, zarzuelákat is. Férje Bernabé Martí tenorénekes, lányukból is énekesnő lett, anya és lánya számos alkalommal lépett fel együtt.

Maria Callas 1977-ben bekövetkezett halála után sokan Caballét tekintették az „isteni díva” utódának.

Nevét még ismertebbé tette a Barcelona című dal, amelyet közösen énekelt Freddie Mercuryvel, a Queen együttes énekesével, és amely az 1992-ben rendezett barcelonai olimpiai játékok hivatalos dala volt. Caballé a kilencvenes évek második felében más rocksztárokkal is készített lemezt.

Az énekesnő több mint öt és fél évtizedet töltött a színpadon, négyezer fellépésével minden idők egyik legtevékenyebb énekesnője volt.

Magyarországon is több alkalommal járt: a Budapesti Tavaszi Fesztiválnak és az Operabálnak egyaránt volt már vendége, 2003-ban pedig a Szegedi Szabadtéri Játékokon adott áriaestet. Az 1990-es évek elején elbúcsúzott ugyan az operaszínpadtól, a koncertezéssel azonban nem szakított. Számtalan jótékonysági rendezvényhez adta a nevét, és az UNESCO jószolgálati nagykövete.

1985-ben agydaganattal diagnosztizálták. Orvosai operációt javasoltak, az orrán keresztül ültettek volna be egy fémlemezt, mondván az megmentheti az életét. Az énekesnő azonban visszautasította a beavatkozást, ugyanis fel kellett volna adnia cserébe énekesi pályáját. Alternatív gyógymódokkal – lézeres kezelésekkel és homeopátiával – próbálkozott, és a kezeléseknek köszönhetően csak fejfájással kellett néha küzdenie. De doktorai és ő maga is úgy látta, csodával határos felépülésének mélyebb okai vannak. “Az ember maga is tehet a gyógyulásáért. És én ezzel próbálkoztam. Nem azért, hogy tovább élhessek, egyáltalán nem. Egyszerűen csak nem vagyok az az ember, aki megelégszik a semmittevéssel. Ha nem énekelhetek, unatkozom” – nyilatkozta egy interjúban.

Mintegy húsz éve rendezik meg a nevét viselő nemzetközi énekversenyt, amelyhez kapcsolódva mesterkurzusokat is tartott, de szakított időt kedvenc hobbijára, a festészetre is.