Jövőre újra lesz operafesztivál a burgenlandi Szentmargitbányán

2018 december 28. péntek, 16:32

Egy év szünet után jövőre ismét megrendezhetik a Szentmargitbányai Operafesztivált – egyebek közt ez az eredménye annak a megállapodásnak, amely közel 10 évig tartó pereskedés után jött létre a kismartoni Esterházy-kastély ügyében az ausztriai Esterházy-csoport és Burgenland tartomány között.

Fotó: A. Tischler

A december 20-i egyezség értelmében a tartomány 2021-ig több részletben 6,875 millió euró kártérítést fizet az Esterházy-csoportnak, s további “jelentős történelmi épületek hasznosítása is visszakerül a cégcsoporthoz” – tájékoztatta a csoport pénteken az MTI-t.

Burgenland tartomány 1969-ben negyven évre bérbe vette a kismartoni Esterházy-kastélyt. A csoport 2011-ben pert indított a tartomány ellen 11 millió euró kártérítés megállapítását kérve, mert megítélése szerint a tartomány nem úgy tartotta karban a kastély helyiségeit, ahogy kellett volna. Az egyezség keretében a tartomány 800 ezer euró egyösszegű támogatást ad a Szentmargitbányai Operafesztiválnak, amelyet – mint írják – a cégcsoport az elmúlt években jelentős befektetéssel Burgenland kulturális turizmusának egyik meghatározó, nemzetközileg is elismert eseményévé fejlesztett.

A tartomány 2015-ben és 2016-ban nem adott támogatást az operafesztiválnak, ebből is bírósági per lett, amelyet a most megkötött megállapodással szintén rendeztek. Az egyösszegű támogatás eredményeként 2019-ben – egy év szünet után – Mozart A varázsfuvola című művét mtuatják be az egykori kőfejtőben. Az egyességgel a tartomány a jövőben is igénybe veheti a kastélyt kulturális és reprezentációs célokra, ünnepi rendezvényekre.

A tájékoztatás szerint a megállapodással nemcsak a pénzügyi vitát zárták le a felek, hanem olyan “széleskörű” együttműködésről is határoztak, amelynek értelmében a jövőben “új korszakot” nyitnak elsősorban turisztikai és kulturális téren.

Forrás: MTI, Színház.org