Anna Nyetrebko nyitja az idén 150 éves bécsi opera bálját

2019 január 19. szombat, 21:29

Az orosz szoprán, Anna Nyetrebko és férje, Yusif Eyvazov azeri tenor lesznek az idei Bécsi Operabál díszvendégei.

A február 28-i eseményen Anna Nyetrebko előbb elénekli Luigi Arditi olasz komponista Il bacio című dalát, majd Eyvazov adja elő a Nessun dorma kezdetű áriát a Turandotból, végül együtt éneklik az O soave fanciullát a Bohéméletből – közölte január 16-i sajtótájékoztatóján Dominique Meyer, a Bécsi Állami Opera igazgatója.

A direktor szerint egyáltalán nem volt nehéz megnyerni Nyetrebkót, aki „lelkesen és boldogan” fogadta el a meghívást. Az énekesnő már harmadszor szerepel a Bécsi Operabálon, legutóbb 2007-ben lépett fel a megnyitón Manon Lescaut szerepében. Eyvazov számára viszont premier lesz az idei a részvétel.

A 2019-es operabált a Staatsoper 150. évfordulója jegyében tartják, az operaház történetét egy, a homlokzatra vetített, újdonságnak számító fényjáték keretében idézik fel. Újdonság az is, hogy a bál előtt egy bécsi katonazenekar a Ringen menetelve ad elő 1869-es indulókat, majd ugyanezekkel fogadja a báli vendégeket az operaház előtt.

Az elsőbálozók tiaráját Donatella Versace tervezte, aki ehhez A Rajna kincse című Wagner-operából merített ihletet. A nyitótáncot ifj. Johann Strauss Kaiser Franz Josef I, Rettungs-Jubel Marsch című indulójára adja elő a 13 országból érkező 144 pár.