Miklósa Erika: “Mindig is szerettem más műfajok felé nyúlni”

2019 február 12. kedd, 10:10

Február 23-án a Kodály Filharmónia Debrecen báli koncertjén hallhatjuk a világsztár operaénekesnőt. Műfajokról, bálokról és a farsangi időszakról kérdezte a Papageno.

 

A Papageno cikkéből:

Miklósa Erika elmondta, az opera, a musical és az operett is fontos szerepet játszik a pályája során, már rögtön a kezdetektől. “Az opera történetében új szelet hoztam, máig a legfiatalabban szerződtetett magánénekesként kerültem a Magyar Állami Operaházba. Úttörője is voltam az operaénekesi szakmának a nézeteimmel, felfogásommal, hozzáállásommal. Mindig is szerettem a kinyúlást más műfajok felé. Egyfelől, hogy ismerjem a körülöttem zajló zenei életet és ne csak a saját műfajomra koncentráljak, másfelől mindig inspirációkat kaptam és kapok a zenei kalandozások által a továbbfejlődéshez. Több zeneszerző is megtalált már pályám korai szakaszában, például Wolf Péter, aki nekem írt dalokat. Imádom az operettet is. A Budapesti Operettszínházban nagyon sokat játszottam. Az operett műfaja a külsődleges könnyedsége ellenére komoly felkészültséget követel meg előadójától: színpadi jelenlétben, beszédben, mozgáskultúrában, állóképességben és énektechnikában is. Kálmán Imre például nagyoperai nehézségű betéteket is írt műveibe” – emelte ki a Kossuth-díjas művész.

Miklósa Erika / Fotó: MTVA

Miklósa Erika / Fotó: MTVA

Miklósa Erika február 23-án Debrecenben lép fel a Kodály Filharmónia báli koncertjén. Arra a kérdésre, hogy gyakori vendége-e hasonló báloknak, így válaszolt: “Életem első és legemlékezetesebb bálja a több mint hatvan év után először megrendezett Operabál volt Monserrat Caballé sztárfellépésével, akit a függöny mögül lenyűgözve figyeltem, amint Lauretta áriáját énekelte a Gianni Schicchiből. Sokat hívnak bálokba fellépőnek, de nagyon kevés helyre jutok el az elfoglaltságaim miatt. Debrecenbe most is nagyon szívesen megyek: sokféle fellépésen jártam már a városban, de bálon még soha.”

Az énekesnő azt is elárulta, kislányként mennyire vágyott rá, hogy egyszer bálozni menjen. “A szüleimmel inkább esküvőkre jártunk, ahol én rendszerint hajnalig táncoltam a zenekar előtt. Persze a szép ruhák is izgattak. Arra jól emlékszem, amikor 6 éves koromban megtaláltam édesanyám menyasszonyi ruháját és abban lófráltam naphosszat. Egyszer ki is törtem a cipője sarkát. Az apai nagyszüleim közel a határvidékhez, a Mohácsi-szigetben éltek egy kis faluban. A nagymamám csináltatott nekem kázsmér szoknyát, és amikor náluk voltam, abban kísértem a nagypapámat, aki háztól házig járt és énekelt az embereknek, én pedig táncoltam. Nem volt hivatásos művész, de sok népdalt, nótát tudott” – mesélte Miklósa Erika.

A teljes interjú itt olvasható.