Fekete vagy fehér – Utoljára játsszák a Porgy és Bess-t az Operában

2019 április 17. szerda, 9:06

Április 17-én szerdán 18 órakor az Erkel Színházban az Operaház sokat vitatott, fehér színészek játszotta Porgy és Bess előadása előtt – amely egyben a mű utolsó előadása – Rákász Gergely orgonaművész eljátssza George Gershwin sötét vagy világos Kék Rapszódiáját.

Porgy és Bess az Erkel Színházban / Fotó: Mónus Márton, MTI

Porgy és Bess az Erkel Színházban / Fotó: Mónus Márton, MTI

Az Operaház közleménye:

A művész azért állt az előadás mellé, mert véleménye szerint nagyon rossz irányba halad az a gondolkozás amely bőrszínre való tekintettel különböztet meg valakit. Ma nincs olyan ember a világban – nagyon helyesen – aki megengedné magának például egy olasz opera kapcsán, hogy azt mondja: ezt más nem énekelheti csak fehérek, akár történelmi okból, akár hang karakter okán.

Nincs olyan ember a világon – nagyon helyesen – aki azt mondaná, hogy egyik, vagy másik színű, vagy fajú színész jobban meg tud formálni egy szerepet. A művészetben csak a tehetséges kontra tehetségtelen megkülönböztetés helyénvaló, hiszen ha egyenlőségre törekednénk bőrszín, nem, faj, vagy bármilyen más alapon az egy helyre vezetne, a középszerűséghez.

A figyelemfelhívó minikoncert célja, hogy több józanság kerüljön a közbeszédbe, és kevesebb okoskodó, alapjában véve kirekesztő indulat. Ne feledjük, ezt az operát George Gershwin, egy orosz emigráns, amerikai, fehér, zsidó férfi írta. Nem azért remekmű, mert Gershwin orosz emigráns, amerikai, fehér, zsidó, teniszezni szerető férfi volt, hanem azért mert tehetséges muzsikus. Egy Porgy előadás sem attól jó, hogy csupa fekete áll a színpadon, hanem azért mert mindenki tehetséges.

Az előadás előtt Ókovács Szilveszter az Operaház Igazgatója és Rákász Gergely közös sajtótájékoztatót tart.