Elindult a Csokonai Színház online koncertsorozata

2021 április 26. hétfő, 8:27

A Csokonai Színház április 16-án indította útjára Csokonai Opera – Az új generáció című online koncertsorozatát.

A Csokonai Színház évtizedek óta kiemelt helyszíne az új operageneráció debütálásának: így vált országosan elismertté többek között Haja Zsolt, Kriszta Kinga és Balczó Péter. A most induló koncertsorozat első alkalmán Nagy Kíra és Antóni Norbert mutatkozott be.

Ács János, a Csokonai Színházhoz nemrég szerződött nemzetközi hírű operakarmestere elmondta, nagyon jó gondolatnak tartja a streamelt koncerteket, hisz egy operaénekesnek meg kell jelennie a nézők előtt, és tudnia kell az adott pillanatban jónak lennie. A karmester, akit az olasz operarepertoár egyik leghitelesebb tolmácsolójaként tartanak számon, elmondta azt is, hogy az operaéletben jelenleg háttérbe szorult az általa képviselt, kivételes képességeket követelő olasz iskola, és inkább a német irány került előtérbe. Hozzátette azt is, hogy a koncertekre a bel canto olyan darabjait válogatta ki Mercadantétől Donizettiig, amelyek segítették az énekeseket már meglévő tudásuk, technikájuk fejlesztésében. Kamarazenei számokkal indulnak, az olasz operaszerzők dalaitól, amelyekben elsősorban Bellini és Verdi mutatkoznak meg.

„Két-három hete elkezdhettük a közös munkát Ács János karmester úrral, és ennek a rövidke folyamatnak a bemutatása ez a koncert” − mondta Nagy Kíra énekes. „Nagyon sokat jelent nekem, hogy tanulhatok a karmester úrtól, és mindent megteszek azért, hogy közösen nagyon szép dolgokat hozzunk létre.”

„A hosszú ideje tartó kényszerleállás után lelki feltöltődés a próba és a koncert − fogalmazott Antóni Norbert énekes −, hisz már nagyon hiányzik az énekeseknek is a színpadi lét és a zene. Ugyanakkor hatalmas élmény egy olyan szaktudású karnaggyal dolgozni, mint Ács János, akitől rövid idő alatt is rengeteget tanultam.”

A hetente jelentkező programsorozatot a színház Facebook oldalán teszik közzé.