Különleges Carmen-premier nyitja az Operaház évadát

2021 szeptember 01. szerda, 4:14

Különleges Carmen-bemutató, a katalán Calixto Bieito rendezése nyitja a Magyar Állami Operaház új, 139. évadát szeptember 3-án.

Az előadás több mint két évtizedes, egyedülálló nemzetközi sorozatot és egy júniusi előbemutatót követően lesz látható az idei szezonban hét alkalommal az Eiffel Műhelyházban.

A kőszínházi előadás címszerepét Szántó Andrea énekli, partnerei Brickner Szabolcs (Don José) és Haja Zsolt/Bretz Gábor (Escamillo), a további szerepekben Erdős Attila (Dancaire), Ódor Botond (Remendado), Rácz István (Zuniga), Dobák Attila (Morales), Kriszta Kinga (Micaëla), Megyimórecz Ildikó/Nagy Zsófia (Frasquita) és Fürjes Anna Csenge/Heiter Melinda (Mercédes) hallható. Közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara, Énekkara (karigazgató Csiki Gábor) és Gyermekkara (karvezető Hajzer Nikolett), az előadásokat Kovács János és Dénes István vezényli.

Fotó: Operaház

Az Operaház közleménye kiemeli: a világ egyik legismertebb és legtöbbet játszott operáját a Magyar Állami Operaház produkciójában eddig több mint 1100 alkalommal láthatta a közönség. Ennél csupán néhány alkalommal szerepelt többször a Bánk bán a repertoáron. A francia mű sikerének egyik titka a realisztikus ábrázolásmód, amely betekintést enged a kisvárosi emberek hétköznapjaiba, és bemutatja a közöttük dúló szenvedélyes és erőszakos viszonyokat – írták.

Ez a vad, nyers közeg jellemzi leginkább Calixto Bieito rendezését, amelyet először 1999-ben a katalóniai Peralada Festival felkérésére vitt színre. Carmen, Don José és társai a romantikus flamenco-ábrázolást elhagyva mai környezetben keresik a szerelmet és a boldogulást, miközben maguk és egymás határait is próbára teszik. Bieito formabontó rendezése Flores Tarres Ildefonso nyolcvanas éveket idéző, minimalista látványvilágával és Mercé Paloma korhű jelmezeivel az elmúlt két évtizedben komoly sorozatot futott be Amerika és Európa rangos operaszínpadain.

A Carmen a szeptember 3-ai bemutatót követően szeptember 5-én, 10-én, 16-án, valamint október 2-án, 8-án és 10-én lesz látható az Eiffel Műhelyház műsorán. Az előadást csak 18 éven felülieknek ajánlják.

(MTI)