Kijevben a Marica grófnő

2016 november 12. szombat, 12:14

Kálmán Imre Marica grófnő című alkotása szerepel a hétvégén a kijevi operettszínház műsorában. A premiert péntek estére tűzték ki, ezután pedig szombaton és vasárnap, valamint december 8-án és 9-én lesz látható az ukrán fővárosban.
A premier előtti sajtótájékoztatón Keskeny Ernő, Magyarország kijevi nagykövete kiemelte, hogy a Kijevi Nemzeti Akadémiai Operettszínház és a Budapesti Operettszínház számos nagy sikerű projektet valósított meg már együtt és a premier is ennek “szép példája”.

marica-kijev

Fotó: Kijevi Operettszínház

Megjegyezte, hogy Kámán Imrét éppen ezért különösebben nem kell bemutatnia Kijev operettet szerető közönségének. Kiemelte, hogy noha a Csárdáskirálynő az operettszerző legtöbbet játszott műve, a Marica grófnő – amelynek ősbemutatóját 1924. február 28-án tartották Bécsben – a legizgalmasabb és talán a legkedveltebb alkotása, amelynek dalai világslágerekké váltak.

Hangsúlyozta, hogy a műben megmutatkozik Kálmán Imre hihetetlen dallamgazdasága, amely a legkülönbözőbb stílusokba kalauzolj a a hallgatóságot az amerikai foxtrottól a shimmi-ig, a bécsi keringőn és a magyar csárdáson át a cigányzenéig.

“A csodaszép szólók, az andalító duettek, a vérpezsdítő táncok, a látványos revü és az igazi magyaros mulatás mind-mind megelevenedik mist itt, Kijevben” – tette hozzá kedvcsinálóként Keskeny Ernő. Az operett szövegírója Jana Ivanicka. Marica grófnő szerepét Valerija Tulis, a kijevi operettszínház szólistája alakítja.

Forrás: Színház.org, MTI