“Miska remek színészi lehetőség” – Élete első operettszerepében Szemenyei János

2016 december 05. hétfő, 15:18

Élete első operettszerepét egyedül nagymamája emlékezete őrizte meg, nemrég azonban már a másodikra készült Kecskeméten: a Mágnás Miska címszerepére – Szemenyei Jánossal készült villáminterjú.

1916-ban, 100 évvel ezelőtt látott napvilágot a Mágnás Miska, az ország akkori legkiválóbb táncos- komikusának, Rátkai Mártonnak írott operett.

November 18-án a kecskeméti Katona József Színházban mutatták be minden idők egyik legszórakoztatóbb operettjét, Rusznyák Gábor rendezésében. Miskát a darabban Szemenyei János alakítja, vele készült interjú.

Szemenyei János - Miska

Szemenyei János – Miska

– Játszottál korábban színházi körülmények között operettben?

– Nem. Operett-musical szakon végeztem, de a képzésnek elenyésző részét tette ki az operett-játszás. Csak a nagymamám emlékszik arra, hogy az egyik vizsgámon játszottam Pixi és Mixi valamelyikét, de nekem emlékfoszlányom sincs róla.

– Utána téged kerültek el az operettek vagy te kerülted őket?

– Diploma után hívtak egy nagy budapesti zenés színházba, ahol nyilván operettekben is játszottam volna, de inkább vidéki társulatot választottam. Szerettem volna több szerepkörben kipróbálni magam, amire csakugyan nagyobb lehetőségem volt vidéken. Végül is sorra kaptam prózai szerepeket. A musicalekkel pedig budapesti színházak találtak meg. Az operett viszont kimaradt.

– Mit szóltál hozzá, hogy itt az első?

– Fontos volt számomra, hogy élőzenekarral mutatja be a színház. Nemkülönben az, hogy Rusznyák Gáborral dolgozhatom együtt, akivel még nem volt közös munkánk. Már nem tartok attól, hogy benne ragadnék a táncos-komikus skatulyájában. Ezek összessége vitt afelé, hogy nézzük meg, mi lesz belőle.

szemenyei1

– Mennyi újat lehet kihozni a Mágnás Miskából?

– Sejtettem, hogy Gábor mást akar, nem a megszokott habos-babos operettet. Az volt a cél, minél életszerűbbek legyenek a szituációk, amelyekben hús-vér alakok jelennek meg. Maga az éneklés eleve kissé elemeli a történetet. De valahogy meg kellett találnunk azt az egyensúlyt, hogy létrejöjjenek az életszerű helyzetek és karakterek, egyszersmind ne vesszen el az operett világa sem.

– A te Miskád milyen?

– Miska remek színészi lehetőség. Hiszen olyan-valakit kell eljátszanom, aki másnak adja ki magát, mint aki valójában, ugyanakkor megmutatja az igazi arcát is.

A Mágnás Miska főbb szerepeiben Réti Erika, Kőszegi Ákos, Csapó Virág, Dobó Enikő, Sirkó László, Hajdú Melinda, Szemenyei János, Nagy Viktor, Zayzon Zsolt látható. A díszleteket Debreczeni Borbála, a jelmezeket Tihanyi Ildi jegyzi, az előadást Rusznyák Gábor rendezte.

Szerző: Rákász Judit