Elkezdődtek a Maya próbái – Operettet rendez Nagyváradon Novák Eszter

2016 december 15. csütörtök, 11:27

Fényes Szabolcs halálának 30. évfordulójára emlékezve a világhírű zeneszerző Maya című revüoperettjét tűzi műsorára a Szigligeti Társulat december 31-én.

A nagyszabású produkció rendezője, Novák Eszter elmondta, igazi operettélményre számíthatnak az érdeklődők, hiszen a főhősnő szerelmének fordulatos történetét élő zenei kísérettel viszik színpadra, az előadásban pedig a Nagyvárad Táncegyüttes táncosai is részt vesznek.

Fotó: szigligeti.ro

A nagyváradi színház ajánlója:

Fényes Szabolcs pályájának legelején, tizenkilenc évesen, 1931-ben Maya című revüoperettjével robbant be a magyar zenés színpad világába. A történetet, a librettót a dalszövegeket az akkor már sok sikert maga mögött tudó Harmath Imrével írta.

A történet bonvivánja, Charlie azt hiszi megölte barátját Párizsban, ezért elmenekül és beáll légiósnak. Tangerben egy füstös lebujban, Barbara bárjában énekel esténként Maya, a primadonna. Egy este Charlie verekedésbe keveredik, mert lovagiasan meg akarja védeni Mayát egy részeg őrmestertől. Mayának hiába tetszik meg hős lovagja, hiszen az még mindig Párizsban hagyott szerelmére, Madeleine-re gondol. Charlie-nak Tangerből is menekülnie kell, és Maya a híres kígyótánccal elbűvöli és feltartja az őt üldöző légiósokat, ezzel lehetővé teszi a menekülést.

Honthy Hanna, az ősbemutató címszereplője a bemutatón – meglepve ezzel partnereit és rendezőjét is – mivel táncát nem tartotta elégséges oknak, hogy megannyi férfit megdermesszen, váratlanul úgy döntött, hogy letépi magáról felső ruházatát. Valóban megfagyott a levegő: a színészek a színpadon, a karmester az árokban, a nézők a nézőtéren – és pár másodperc múlva hatalmas taps és ováció tört ki. Ez a taps azóta is tart, de nem pusztán meztelen melleknek szól, hanem ennek a páratlanul Fényes tehetségnek, ha bárhol a világban felcsendülnek slágerei.

A fordulatos, mulattató történet olyan slágerek szárnyán repül, mint az Szeretnék egyszer kicsit boldog lenni, Egy szó, hogy szeretlek, Itt a lux, itt a luxusvonat, Van neki, na mije van neki…

Fényes Szabolcs Nagyvárad szülötte. 2016-ban, halálának harmincadik évfordulója alkalmából a Maya című előadással méltón szeretnénk őt ünnepelni, éltetni kitörölhetetlen emlékét, igazi színpadi élettel, vibráló érzelmekkel, és nevetéssel megtölteni az emberek szívét.

Fényes Szabolcs – Harmath Imre
MAYA

Maya Holecskó Orsolya
Barbara Gajai Ágnes
Madelaine Ababi Csilla
Charlie Sebestyén Hunor
Dixi Szabó Eduárd
Rudi Dimény Levente
A Gorilla Kiss Csaba
Bambó, zenebohóc Szotyori József

Továbbá:
Firtos Edit, Kovács Enikő, Hajdu Géza, Csatlós Lóránt, Hunyadi István,
Brugós Sándor Csaba, Kacsó Bálint, Kerekes Dalma, Rácz Lajos
Szabó Enikő Ágnes, Forgács Zsombor, Forgács-Popp Jácint, Schmith Nándor
Szigeti Szidónia, Tőkés Imola

Rendező: Novák Eszter
Dramaturg: Kárpáti Péter
Zenei vezető: Lászlóffy Csaba
Díszlet- és jelmeztervező: Florina Bellinda Vasilatos
Koreográfus: Bóbis László
Ügyelő: Vajda Zoltán
Súgó: Tentea Katalin

Bemutató: 2016.12.31

A bemutatóra a Szigligeti-bérletek érvényesíthetők, jegyek pedig december 12-étől válthatók a színház jegypénztárában (nyitva hétfőtől péntekig 14-19 óra között, valamint egy órával az előadás előtt). További információk a www.szigligeti.ro weboldalon, valamint a 0259/401-140-as telefonszámon kaphatók.