Székelyföldi turnéra indul A Csárdáskirálynő

2017 január 18. szerda, 13:27

A darabot szerdán Kézdivásárhelyen, a Vigadó Művelődési Ház Nagytermében, csütörtökön a csíkszeredai Csíki Játékszínben, pénteken Székelyudvarhelyen, a Székelyföldi Filharmónia hangversenytermében láthatja a közönség.

A Csárdáskirálynő születésének 100. évfordulója alkalmából a Balassi Intézet, a Budapesti Operettszínház és a Pentaton Koncert- és Művészügynökség partnerségével tavaly januárban indította útjára Kálmán Imre művének nemzetközi turnéját. A több mint egy éve zajló körút korábbi állomásai Bécs, Brüsszel, Moszkva, Eperjes, London, Varasd, Peking, Csungking, Sanghaj, Maribor, Szabadka, Zombor, valamint Delhi voltak.

Lukács Anita, Laki Péter, Kardffy Aisha, Vadász Zsolt

A műsorban Lukács Anita, Vadász Zsolt, Kardffy Aisha és Laki Péter előadásában a zeneszerző legnépszerűbb darabjának sikerszámai hangzanak el. A művészeket mindhárom alkalommal a Budapesti Operettszínház Zenekarának kvintettje kíséri.

A székelyföldi turné után legközelebb január 22-én a pozsonyi Hviedoslav Színházban láthatja a közönség A Csárdáskirálynőt. A programot az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatja.

Kálmán Imre A Csárdáskirálynő első felvonását 1914 májusában vetette papírra Marienbadban, alkotómunkáját azonban félbeszakította a háború kitörése. A szerző csak egy év múlva – szintén világhírű magyar szerzőtársa, Lehár Ferenc biztatására – tudta folytatni és befejezni a darab komponálását.

Az operettet 1915. november 17-én mutatták be Bécsben, amely kirobbanó sikert hozott a zeneszerzőnek. Bécsben több mint ötszáz előadást élt meg és rövid időn belül meghódította Európa nagyvárosait is. Budapesten 1916 novemberében, egy évvel később pedig a New York-i Broadway-n láthatta a darabot a közönség.

Forrás: MTI, Operettszínház