Minden idők egyik legsikeresebb operettje – Készül A víg özvegy az Operettszínházban

2017 február 01. szerda, 13:16

Március 31-én mutatja be a Budapesti Operettszínház A víg özvegyet, mások mellett Homonnay Zsolt, Dolhai Attila, Fischl Mónika és Bordás Barbara főszereplésével.

A Nagymező utcai teátrumban 10 éve nem szerepelt repertoáron A víg özvegy, mellyel Lehár Ferenc megalapozta nemzetközi karrierjét. Lehár operettjének olvasópróbáján az is kiderült, hogy a produkciót már külföldre is meghívták.

Fotó: Kállai-Tóth Anett

A darab első, sajtónyilvános próbáján Lőrinczy György főigazgató kiemelte, hogy az operettet már most, a bemutató előtt két hónappal meghívták Japánba, Németországba és Olaszországba.

Hozzátette: „Mindig nagy kihívás egy Lehár A víg özvegy premierre készülni. „Csak” egy humoros szövegkönyvre, szuper szereposztásra, látványos díszletre és jelmezre, valamint egy sziporkázó és szellemes rendezésre van szükségünk – és ez nálunk mind adott” – avatott be Lőrinczy György, akitől a próbán a pár héttel ezelőtti műtétje után újra munkába álló Kerényi Miklós Gábor vette át a szót.

Fotó: Kállai-Tóth Anett

A színház művészeti vezetője elmondta, hogy az Operettszínház célja hosszú évek óta az, hogy a klasszikus operett-előadások úgy újuljanak meg, hogy közben megőrzik régi értékeiket is.

„Nagy feladat előtt állunk most is. Modern, erős, feszes, létező és mai konfliktusokban gazdag előadásra készülünk, amely a külföldi szakemberek, producerek elvárásainak, a hagyományokat követő kritériumoknak is megfelel. A víg özvegy komoly munka elé állítja a rendezőt és az alkotókat. Zeneileg magas színvonalú előadás, melyben színészileg is meg kell találni a szórakoztató, modern formát. Lehár operettje színházi értelemben is izgat és megérint minket, fontos, hogy amellett, hogy a közönség elégedett, és tetszik a nézőknek amit látnak, a mi örömünk is benne legyen a darabban.”

A víg özvegy szövegkönyvét Victore Léon és Leo Stein írták, az ősbemutatóra 1905. december 30-án került sor.

Fotó: Kállai-Tóth Anett

A különleges időpontban megvalósuló ősbemutatóról az előadás rendezője, Szabó Máté elmesélte: amikor a darabot a Theater an der Wien vezetősége megnézte, úgy döntöttek, ez nem elég jó nekik. Leo Stein ezután önerőből hajtott fel szponzorokat, a társulat éjszakánként próbált és végül így került sor a december 30-i bemutatóra, mely nem egy szerencsés dátum, kevés is volt az érdeklődő. A kritikusok azonban nagyon jól fogadták és lelkesen nyilatkoztak, az operett pedig megkezdhette hódító útját.

“Ilyen negatív kezdet után A víg özvegy minden idők egyik legsikeresebb operettje lett, engem pedig borzasztóan izgat, és az alkotótársaimnak is feltettem a kérdést, hogy mi lehet a titka, mi az fájdalom, ami a történetben, a zenéjében lakozik, ami ekkora erőt ad a produkciónak. Az egyik kétség kívül az, hogy két erős személyiség szerepel ebben a darabban, akik végül “szétrobbantják” a társadalmat.” – hangsúlyozta a rendező. Azt is hozzáfűzte, hogy Lőrinczy Attila régóta dolgozik a szövegkönyvön, egy teljesen új fordítást készített, melyet ő nagy élvezettel olvasott. – “1936-ban, egy tetőn játszódik a történet, külsőségekben is ez a korszak jelenik meg, a háttérben Párizs látható.” – avatott be a részletekbe Szabó Máté.

Fotó: Kállai-Tóth Anett

A víg özvegyről:

A francia vígjáték alapján íródott librettó a dúsgazdag özvegy, Glavári Hanna, és a lump szívtipró Daniló gróf Párizsban játszódó fordulatos szerelmi történetét meséli el. Két talán túlságosan is szép, magabiztos, büszke és hiú ember magára és egymásra találásának meséje ez, melynek hátterében megjelenik a politika és a pénz világa is. Egy államcsőd szélén álló kis balkáni ország Pontevedro elitje, amely Hanna vagyonának segítségével mentené meg hazáját, és a nemzetközi diplomácia reprezentánsai, akik szintén a szép özvegy örökségére pályáznak, miközben kikapós feleségek csinálnak bolondot megunt férjeikből. Itt valóban ármány és szerelem tombol három felvonáson át – Lehár szédítő, bódító, halhatatlan melódiáira.

Fotó: Kállai-Tóth Anett

Az operett női főszerepében tavasszal Fischl Mónika és Bordás Barbara látható, majd később Vermes Tímea is csatlakozik hozzájuk, mint Glavári Hanna.

Nyegus karakterét szintén hárman személyesítik meg, Mészáros Árpád Zsolt és Peller Károly mellett Laki Péter tanulja a szerepet.

Danilóként Homonnay Zsolt és Dolhai Attila látható majd, míg A víg özvegy további szerepeit Földes Tamás, Ottlik Ádám, Lukács Anita, Zábrádi Annamária, Vadázs Zsolt, Boncsér Gergely, Csere László, Langer Soma, Magócs Ottó, Vanya Róbert, Faragó Anadrás, Sipos Imre, Oszlvald Marika, Vásári Mónika, Dézsy Szabó Gábor, Jantyik Csaba és Frankó Tünde alakítják.

Az előadás rendezője Szabó Máté, a díszletet Cziegler Balázs, a jelmezeket Tihanyi Ildi tervezi. A koreográfiát Lőcsei Jenő jegyzi. A darab zenei vezetője Makláry László, aki mellett Somogyi-Tóth Dániel és Dinyés Dániel, a színház január 1-jén szerződött új, első karmestere vezényel majd. Az előadás színrevitelében természetesen közreműködik a színház ének- és zenekara, valamint a balettkara.

Bemutató: 2017. Március 31.

Színház.org