„Don Lockwood a musical bonvivánja” – Villáminterjú Peller Károllyal

2017 február 17. péntek, 8:32

Február 17-én és 18-án mutatják be a Budapesti Operettszínházban az Ének az esőben című musicalt. Az előadás egyik főszereplőjével, Peller Károllyal beszélgettünk a főpróbahéten. Villáminterjú.

-Már csak pár nap van a premierig, hogy vagy most?

-A főpróbahetet általában a hullámvölgyek és a megnyugvás közötti ingadozás jellemzi, ilyenkor rengeteg újdonsággal szembesülünk, először találkozunk az igazi jelmezekkel, kellékekkel, zenekarral – ez az a hét, amikor az egész produkció összeáll és a hét végére megtaláljuk a békénket

-Don Lockwood-ra, az Ének az esőben főszereplőjére még egy különleges feladat is hárul: szteppel, nem is akárhogyan!

-Sokkal hamarabb is kezdtem a próbát a többieknél, már novemberben gyakoroltuk a táncokat, de szerencsére rendelkeztem egy pici előképzettséggel, évekkel ezelőtt tanultam sztepptáncot. Hazudnék ha azt mondanám, ettől magabiztosabb voltam, felmerült bennem, hogy „visszajön-e egyáltalán a lábamba” a sztepp. Amikor elkezdtünk próbálni, kiderült ezt a stílust nem lehet elfelejteni, és ahogy haladtunk előre a koreográfiával, automatikusan nőtt az erőnlétem is. A sztepptánc egyik különlegessége, hogy végig „rogyantott térddel” táncolunk, elég megerőltető. Mivel a főszereplő egy klasszikus amerikai filmsztár, kemény fogyókúrába is kezdtem még ősszel.

Fotó: Gordon Eszter

-Milyen lesz a te Don Lockwood-od?

-Kicsit benne leszek én is. Don egy befutott híresség, aki emiatt kissé nagyképű, de aki ért már el komoly sikereket az életében, ért már célba, tudja, hogy milyen érzés ez… Ilyenkor törvényszerűen jön egy kis pofon. Az Ének az esőben esetében persze nem túl vészes, „csupán” egy nő bukkan fel, aki felforgat mindent. Lockwood mérföldkőhöz érkezik, karrierje csúcsán jelenik meg a hangos film és mint némafilmsztárt ez a kihívás is próbára teszi. A darab könnyed, rendkívül szórakoztató. Sőt! Az amerikai musical-comedy nagyon közel áll az operetthez.

-A filmet szeretted?

-Gyerekkoromban egyik péntek este, a Zenélő filmkockákban láttam először, később felvettem videóra és rengetegszer megnéztem, de mostanában nem vettem elő, és nem is akartam miközben készültem a szerepre. Majd ha legördült a függöny, tartok egy ’újranézős’ estét.

Így próbálnak a főszereplők az Operettben:

-Tavaly nyáron már nagy sikerrel debütált az előadás a Szegedi Szabadtéri Játékokon. Téged később kértek fel a főszerepre…

-A produkció a szegedi néhány előadás után, most repertoár darabunk lesz az Operettszínházban, így a váltott szereposztás elengedhetetlen. Az, hogy a vezetőség ekkor rám gondolt, és megkaptam ezt a lehetőséget, elképesztő energiákat szabadított fel bennem. A bizalom ugyanis szárnyakat ad. Imádom a karakteremet, azt hiszem Don Lockwood a musical bonvivánja. Ezúttal nem táncos-komikusként lépek színpadra, nem én vagyok a vicces fiú. Az egyik próbán Szinetár Dórának említettem is, hogy a Mágnás Miska után életemben másodszor fordul elő, hogy utoljára hajolhatok meg a tapsrendnél. Nagyon izgalmas kaland!

-A premier mellett vizsgákra is készültél és újabb feladat vár rád az Operettben.

-A Károli Gáspár Református Egyetemre járok jelenleg Színháztudomány szakra és nagyon szeretem – jó tanárok,- és érdekes órák, bár lassan diplomahalmozó leszek (nevet). Az Ének az esőben bemutatója után hétfőn már A víg özvegyet kezdem próbálni.

Fotó: Gordon Eszter

Egy klasszikus musicalről:

Az Ének az esőben feledhetetlen történet a show-businessről és a szerelemről. A történet szerint a némafilmek sztárja, Don Lockwood és állandó partnere Lina Lamont életük első hangos mozijára készülnek, ám kiderül, hogy Lina hangja elviselhetetlen a vásznon. Don barátja, Cosmo Brown a feltörekvő fiatal színésznőt, Kathy Selden-t javasolja hangdublőrnek, akibe természetesen beleszeret a sármos színész.
Az eredeti 1952-es film hatalmas sikerre tett szert a Nacio Herb Brown eredeti Hollywood-i zenéjének, a Comden-Green szerzőpáros romantikus történetének és Fried szellemes szövegeinek köszönhetően. A lehengerlő szteppjelenetekkel és klasszikus slágerekkel fűszerezett darab, a Szegedi Szabadtéri Játékokkal közös produkcióban érkezik a Nagymező utcába.

Fotó: Gordon Eszter

A főbb szerepeket Gömöri András Máté, Peller Károly, Kerényi Miklós Máté, Serbán Attila, Szinetár Dóra, Jenes Kitti, Bordás Barbara, Szabó P. Szilveszter, Gálvölgyi János, Szulák Andrea, Mészáros Árpád Zsolt, Csere László, Angler Balázs, Ottlik Ádám, Jantyik Csaba, Horváth Dániel, Dézsy Szabó Gábor, Kisfaludy Zsófia alakítják. Don Lockwood szerepében márciustól Adorjáni Bálint is látható lesz.

A díszletet Horgas Péter, a jelmezeket Velich Rita tervezte, a szteppkoreográfiát Hajdu Anita jegyzi, a koreográfus Lőcsei Jenő, a dramaturg Kerényi Miklós Gábor. Az Ének az esőben társrendezője Somogyi Szilárd, rendezője Harangozó Gyula.

Vass Kata / Színház.org