“Szédítő és halhatatlan” – A víg özvegy az Operettszínházban

2017 április 04. kedd, 10:06

A hétvégén többek között Fischl Mónika, Bordás Barbara, Homonnay Zsolt és Dolhai Attila főszereplésével mutatták be az Operettszínházban Lehár Ferenc világhírű művét, melyben ármány és szerelem tombol két felvonáson át. Fotós beszámoló.

A Nagymező utcai teátrumban 10 éve nem szerepelt repertoáron az A víg özvegy, mellyel Lehár nemzetközi karrierjét is megalapozta.

A víg özvegy

Kerényi Miklós Gábor művészeti vezető a premier után megemlítette, hogy a XX.század elején született Lehár operett rengeteg kritikát kapott az évek alatt, sokan dicsérték, volt aki átkokat szórt rá, ennek ellenére óriási örömet, esztétikai gyönyörűséget okoz a nézőknek, és ez vitathatatlan. A színház művészeti vezetője hangsúlyozta, hogy az operettnek komoly múltja van, és fontos, hogy jelene a korszerű színházról szóljon: az Operettszínház “átdolgozása” a műfaj által képviselt szemtelenséget, izgalmat, eredetiséget is magában hordozza.

A víg özvegyről:

A francia vígjáték alapján íródott librettó a dúsgazdag özvegy, Glavári Hanna, és a lump szívtipró Daniló gróf Párizsban játszódó fordulatos szerelmi történetét meséli el. Két talán túlságosan is szép, magabiztos, büszke és hiú ember magára és egymásra találásának meséje ez, melynek hátterében megjelenik a politika és a pénz világa is. Egy államcsőd szélén álló kis balkáni ország Pontevedro elitje, amely Hanna vagyonának segítségével mentené meg hazáját, és a nemzetközi diplomácia reprezentánsai, akik szintén a szép özvegy örökségére pályáznak, miközben kikapós feleségek csinálnak bolondot megunt férjeikből. Itt valóban ármány és szerelem tombol három felvonáson át – Lehár szédítő, bódító, halhatatlan melódiáira.

A víg özvegy, Fischl Mónika

Az operett női főszerepében tavasszal Fischl Mónika és Bordás Barbara látható.  Danilót Homonnay Zsolt és Dolhai Attila játssza, míg A víg özvegy további szerepeit Földes Tamás, Ottlik Ádám, Lukács Anita, Zábrádi Annamária, Vadázs Zsolt, Boncsér Gergely, Mészáros Árpád Zsolt, Peller Károly, Laki Péter, Csere László, Langer Soma, Frankó Tünde, Vermes Tímea, Magócs Ottó, Vanya Róbert, Faragó András, Sipos Imre, Oszvald Marika, Vásári Mónika, Dézsy Szabó Gábor és Jantyik Csaba alakítják.

Az előadás rendezője Szabó Máté, a díszletet Cziegler Balázs, a jelmezeket Tihanyi Ildi tervezte. A koreográfiát Lőcsei Jenő jegyzi. A darab a zenei vezetője Makláry László. Az előadás színrevitelében közreműködik a színház ének- és zenekara, valamint a balettkara.

A premierről képekben: