Premier Győrben – Életre kel a Savoy Hotel nagyszabású bálja

2017 április 20. csütörtök, 16:16

Somogyi Szilárd rendezésében április 22-én mutatják be a Győri Nemzeti Színházban a Bál a Savoyban című operettet. Ábrahám Pál világhírű darabjának főszerepeiben Nagy Balázs, Mahó Andrea, Járai Máté és Mózes Anita látható.

Egy izgalmas szerelmi történetről:

Az operett Nizzában játszódik, a nászútról hazaérkező szerelmespár boldogságát a férj viharos múltja zavarja meg. Henri egy éjszakai együttlétről szóló, bármikor beváltható váltót adott egy brazil táncosnőnek. A tartozást a művésznő a Savoy Hotel nagyszabású bálján óhajtja behajtani, ahova a gyanakvó feleség is betoppan. Az operett 1932-es magyarországi bemutatóját sikeres európai premierhullám előzte meg.

A Győri Nemzeti Színház előadását Somogyi Szilárd rendezi, a koreográfus Barta Viktória, a jelmeztervező Horváth Kata, a díszletet Bátonyi György jegyzi. Az előadásban s Kicsike vigyázzon és a My Golden Baby című dalok szövegét Harmath Imre írta, engedélyezte az UMPA Ügynökség

A Savoy-történelem:

Ábrahám darabjáról Winkler Gábor így írt az Operett. Szubjektív kalauz egy varázslatos világba című művében:

Jazz, érzelmes operettdallamok, sztepptánc, revü. Első hallásra eklektikus, ám a darabban jól ötvöződő elemek. Már a mai Komische Oper helyén működő Metropol Színházban tartott berlini ősbemutató hatalmas sikert hozott, amiben jelentős szerepe volt a főszerepeket alakító Alpár Gittának (Madeleine), az ­Aristide-ot megszemélyesítő Arthur Schrödernek, valamint a Daisy-Musztafa kettőst alakító magyar párosnak, Bársony Rózsinak és Dénes Oszkárnak. (A premieren Tangolitát a népszerű német énekesnő, Trude Berliner, Célestint Victor de Kowa játszotta.) Érdemes megemlíteni, hogy egyes források a mű ősbemutatójaként a lipcsei Grosses Schauspielhaus ugyancsak 1932. decemberi előadását említik, valójában azonban ez már a karácsonyi ünnepek utánra esett.

A budapesti premieren Madeleine-t Lázár Mária, Aristide-ot az elegáns sármőr, Törzs Jenő, Tangolitát Harmath Hilda, Musztafa bejt a feledhetetlen komikus, Kabos Gyula, Daisy Parkert a temperamentumos, virtuóz tánctudású és jól éneklő Rökk Marika, a félszeg udvarlót Ráday Imre játszotta. A szubrett-táncoskomikus kettős megformálásában később Bársony Rózsi és Dénes Oszkár is nagy sikert aratott. Később, pályája lezárásakor, Bársony Rózsi jelképesen e szerepben adta át a stafétabotot az Operettszínház színpadán a Daiyst akkor sikerre vivő Felföldi Anikónak. A darab angol nyelvű premierjére 1933. szeptember 8-án, Londonban, a Drury Lane Színházban került sor (…)