Színháztörténeti pillanat! – Megnyitott a Kálmán Imre Teátrum

2017 április 23. vasárnap, 7:11

Csütörtökön új színházat avatott a Budapesti Operettszínház: megnyitotta kapuit a Kálmán Imre Teátrum. A ceremónián Kálmán Imre lánya, Kálmán Yvonne is részt vett.

Beszédet mondott Lőrinczy György főigazgató, Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes asszony, Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár és Kerényi Miklós Gábor művészeti vezető is.

„Színháztörténeti pillanatokat élhetünk most át” – így fogadta a vendégeket Lőrinczy György főigazgató, aki köszöntőjében kiemelte, hogy a főváros és a kormányzat segítségével vághattak bele a beruházásba, támogatásukra is szükség volt ahhoz, hogy a Kálmán Imre Teátrum megnyithassa kapuit. Köszöntötte Kálmán Yvonne-t, és elárulta: „mindig nagy öröm, amikor hazánkban tartózkodik Kálmán Imre lánya.” Kálmán Yvonne később elmondta, édesapja legalább olyan büszke lenne az új, nevét viselő játszóhelyre, mint ő a mai napon.

Kálmán Imre Teátrum megnyitó: Lőrinczy György

Lőrinczy György köszönetet mondott azoknak a cégeknek, szakembereknek, szakmai vezetőknek, aki az elmúlt két évben a rekonstrukción dolgoztak.  Hozzátette, jelentősebb konfliktus nélkül, minden szabályt betartva, határidőn belül dolgoztak.

Elmondta: „Az Orfeumot mintegy száz év után nyitottuk újra össze a főépülettel. Alapvetően az előcsarnok újult meg, a színház belsejében kisebb rekonstrukciókat végeztünk, a színpadot kibővítettük, kivettük a szeparékat és mobil nézőteret hoztunk létre.”

Elárulta, hogy a megnyitóra szeretett volna idézettel is készülni, de amikor a vendégek között helyet foglaló Bródy Jánost megpillantotta, akkor jutott eszébe a megfelelő, a Kőműves Kelemen egyik legfontosabb mondata: „Alkotni születtünk erre a földre. S nem csak megélni szép napokat.”

Kálmán Imre Teátrum megnyitó: Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes asszony

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes asszony úgy fogalmazott: „Örömmel jöttem ma a Kálmán Imre Teátrumba, de nem számítottam rá, hogy ilyen családias, szeretetteljes hangulat vár majd. Az Operettszínház új játszóhelyének megnyitása nagyszabású összefogásnak köszönhető, a főváros és az állam támogatására is szükség volt a felújításhoz. De ez csak a külcsín, tartalommal az Operettszínház tölti meg az épületet. A Kálmán Imre Teátrum mától a pesti Broadway ékköve lehet, ez a vibráló, művészettel, kultúrával teli környék, ahol olyan színházak működnek, mint a Thália, a Radnóti, most újabb játszóhellyel bővül, és a környék színvonalát is tovább emeli.”

Kálmán Imre Teátrum megnyitó

Beszédében megemlékezett Kálmán Imréről, a zongorista csodagyerekről, aki egy betegség miatt kénytelen volt abbahagyni a zongorázást, de így megszülethetett a fantasztikus, világhírű zeneszerző. Bár származása miatt emigrációba kényszerült, hírneve soha nem kopott meg, Bécsben, Hollywood-ban, New York-ban is ünnepelték.

Az egykori Somossy Orfeum hányatatott sorsáról a főpolgármester-helyettes asszony így mesélt:

“Somossy Károly 1894-ben nyitotta meg nagyvárosi mulatóját, az ő nevét viselő Somossy Orfeumot a Nagymező utca 17. szám alatt, amelynek díszes palotaépülete felvette a versenyt a legszebb korabeli színházakkal. Vállalkozása azonban csődbe ment, később egy bank vásárolta meg a szórakozóhelyet. Fővárosi Orefumként működött tovább, majd újra veszetségesnek bizonyult és ekkor már a színház épületkomplexumát kisebb darabokban értékesítették. A leválasztott kávéházból így lett Pavillon Mascotte, és miután a Vígszínház tulajdonosa, Ben Blumenthal 1922-ben kibérelte és átépítette a volt Fővárosi Orfeumot, annak egyik felében megnyílt a Fővárosi Operettszínház. Ezzel egy időben végleg leválasztották az egykori kávézó részt, a télikertet, melyet 1925-től hívtak Moulin Rouge-nak.

A Fővárosi Önkormányzat 2015-ben döntött úgy, hasznosításra átadja a Budapesti Operettszínháznak az épületet, és elkezdődhetett a felújítás.”

Kálmán Imre Teátrum megnyitó: Dr. Hoppál Péter

A Kálmán Imre Teátrumot Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár nyitotta meg hivatalosan.

Hangsúlyozta, hogy a most megnyíló intézmény a mai közönségigényt szolgálja ki, ahol az operett mellett opera és musical produkciókat láthatnak a nézők, megvalósítva ezzel a kívánt fejlődés mellett a rendkívül értékes épített és szellemi örökség megőrzését is.

“A kultúra minősége egy ország állapotának legérzékenyebb indikátora. Ha egy ország dolgai rendben mennek, erősödik az igény is a minőségi kultúrára. Ha biztonság és stabilitás van egy országban, növekszik a költségvetés a kulturális kiadásokra, elindulnak a kulturális beruházások, akár építkezések, rekonstrukciók is megvalósulhatnak. Ezt a stabilitást láthatjuk most is. Számokban is mérhető, hiszen 2011 és 2016 között 4.5 millióról 6.7 millióra növekedett a színházjegyet vásárlók száma. A kormány elkötelezett az operett műfaj iránt, 2014-ben a Budapesti Operettszínház kiemelt nemzeti intézménnyé vált, költségvetése többszörösére emelkedett. A jelenlegi, 450 millió forint értékű rekonstrukció is a kormányzat és a főváros támogatásával valósulhatott meg. Az operett valahol Budapest és Bécs között félúton „fogant meg”, magas zenei igényességgel, tréfás szerelmi történetekkel lopta be magát a nézők szívébe.”  – mondta.

Kálmán Imre Teátrum megnyitó: Kerényi Miklós Gábor, Kálmán Yvonne

A Kálmán Imre Teátrum megnyitóján Kerényi Miklós Gábor, az Operettszínház művészeti vezetője kiemelte: „Az Operettszínház az egyik legszínesebb műsort kínáló zenés színház, és nagy szüksége volt egy méltó kamaraszínházra, ahol sok mindent ki lehet próbálni. A Kálmán Imre Teátrum multikulturális terület lehet, ahol kísérletezhetünk, olyan előadásmódban, hangszerelésében játszhatunk darabokat, amelyre a nagyszínpad nem alkalmas. Különleges, akár szélsőséges produkciókat tudunk létrehozni. A mai megnyitó mérföldkő Budapest kulturális és az Operettszínház életében is.”

Kálmán Imre Teátrum megnyitó: Lehoczky Zsuzsa, Lőrinczy György, Kálmán Yvonne, Kerényi Miklós Gábor, Oszvald Marika, Dr. Hoppál Péter, Szalay-Bobrovniczky Alexandra

A sajtótájékoztatón a következő időszakban várható újdonságok is fény derült: a Kálmán Imre Teátrumban kerül színre a 2017/18-as évadban Várkonyi Mátyás musicalje, a Dorian Gray, hamarosan látható lesz a Kreatív kapcsolatok című kortárs opera Székely Kriszta rendezésében, de Orfeum Fesztivált is rendeznek.

A megnyitón a Riviera Girl-ből Lévai Enikő, Barkóczi Sándor és Kerényi Miklós Máté adott ízelítőt. A készülő Dorian Gray című musicalből Szinetár Dóra és Homonnay Zsolt énekelt részletet, Kocsis Dénes a Szegény Dzsoni és Árnikából énekelt a zeneszerző Szirtes Edina Mókus kíséretével, Oszvald Marika, Lehoczky Zsuzsa, Laki Péter és Veréb Tamás pedig egy Fényes Szabolcs nótával lépett fel.

Kálmán Imre Teátrum megnyitó: Veréb Tamás, Lehoczky Zsuzsa, Oszvald Marika, Laki Péter

Az Operettszínház új, kamara játszóhelyének első premierje a Csárdáskirálynő Broadway-változata, a Riviera Girl, amely április 20-tól látható a Teátrumban!

Vass Kata / Színház.org