Rendhagyó osztályfőnöki óra A Notre Dame-i toronyőr szereplőivel

2017 május 19. péntek, 8:02

Augusztus 11-én, a Szegedi Szabadtéri Játékokon A Notre Dame-i toronyőr!

A próbák zajlanak, az Operettszínház művészei pedig egy rendhagyó osztályfőnöki órán meséltek.

Kerényi Miklós Gábor művészeti vezető, rendező ezúttal osztályfőnökként vezette fel az Operettszínház kedd délutáni „óráját”, ahol a készülő musical szereplői diákként felelhettek.

Osztályfőnöki óra A Notre Dame-i toronyőr című musical szereplőivel

Kiderült, hogy A Notre Dame-i toronyőrben megjelenik majd az a bizonyos Bolondok ünnepe is, mely a középkorban kedvelt szórakozás volt, ezen a napon ugyanis a nép kifigurázhatta az uralkodót, a papokat, még akár az is előfordult, hogy a nők szakállt ragasztottak vagy a nyílt színen boszorkányként ugráltak.

Kerényi Miklós Gábor rávilágított: A Notre Dame-i toronyőr arról mesél, hogy meg lehet -e ítélni valakit azonnal a körülményei, illetve a külseje alapján, vagy elemeznünk kell az adott személyt és sokkal hosszabb úton jutunk el odáig, hogy megismerjük.

A darab rendezője arról is szót ejtett rendhagyó óráján, hogy keretes szerkezetű előadás születik, de azt már „diákjai”, a musical szereplői tették hozzá, hogy A Notre Dame-i toronyőr történetét egy fiktív társulat játssza el. A darabban narrátorként Mészáros Árpád Zsolt és Homonnay Zsolt vezeti végig a nézőket a művön.

Osztályfőnöki óra A Notre Dame-i toronyőr című musical szereplőivel

Miközben a Tanár Úr kérdéseket tett föl Victor Hugo-ról, a középkorról, vagy éppen a mű feldolgozásairól, az előadás szereplői több részletet is elénekeltek.

És, hogy ki mit gondol karakteréről? Nos, az is kiderült:

Clopin Troullifeou – a cigányok királya – Mészáros Árpád Zsolt

„Szabad gondolkodású vezető, Párizs George Bergere, Esmeralda védelmezője, egy vérbeli közösségi ember.”

Quasimodo – Veréb Tamás

„Arra szeretném a legnagyobb hangsúlyt fektetni, hogy milyen ez az ember, milyen a lelke. Quasimodo kőszobrok között, magára utalva egy torz testben él és engem az érdekel leginkább, hogy mi lehet az a titok ami benne lakozik? Hajlott gerincű, púpos ember, érdekes is lesz 3 órán keresztül ebben a kifacsart testtartásban játszani, jelenleg súlyokkal próbálunk.”

Quasimodo – Cseh Dávid Péter

„Meg kell mutatnunk Quasimodo melegszívű oldalát is… „

Esmeralda – Gubik Petra

„Egy dekoratív és impulzív cigány lány, aki önkéntelenül is vágyat ébreszt a férfiakban. Quasimodo, Frollo és Phoebus – mind szerelmesek Esmeraldába, aki szenvedélyes, tiszta és őszinte és Quasimodo sorsát a szívén viseli.

Esmeralda – Fekete Kovács Vera

„Nem a fejével, hanem a szívével él és így is cselekszik.”

Claude Frollo – Szabó P. Szilveszter

„Frollo, ahogy egyre jobban őrlődik és birodalmának határait próbálja kitolni, még egy nehézséggel szembenéz: belép a szerelem a rendszerbe. Nagy küzdelem számára, hogy feladva a hitet menjen –e az emberi ösztönei után. Elvakult, látszólag a hit az indoka minden tettére, de kiderül ősi emberi tulajdonság az, ami megmérgezte.”

Claude Frollo – Szomor György

„A darabban ő az igazi torz ember, lélekben, és ezt a torzságát kivetíti a világra.”

Osztályfőnöki óra A Notre Dame-i toronyőr című musical szereplőivel

Phoebus de Martin kapitány – Szerényi László

„Rendkívül zárt karakter, fegyelmezett katona, több évig a fonton szolgál, már az őrület határán jár és békét és megnyugvást szeretne. A katedrális védelmezője lesz.”

Phoebus de Martin kapitány – Kocsis Dénes:

„Tökéletes katona, jó harcos, még Esmeraldával is „csatába” kerül – melynek a végén szerelmes lesz a lányba, ahonnan már nem lehet felállni. Feladja a karrierjét, otthagyja a parancsnokságot és a nincstelenek közé áll.”

A Victor Hugo regényből készült musicalről:

Az eredeti darab alapjául a Disney-rajzfilm szolgált, melynek dalait szintén jelölték Hollywood híres aranyszobrára. Csodálatos történet tárul a nézők szeme elé, melyben a csúf, púpos, ám csupaszív Quasimodo csak arra vágyik, hogy a Notre Dame tornyaiból a párizsi emberek színes forgatagába kerülhessen, legalább egy napra. Megszökik fogvatartójától, az esperes Frollótól, de a tömegbe leérve végül mindenki kegyetlenül bánik vele. Kivéve a gyönyörű cigánylányt, Esmeraldát, akibe Quasimodo, Frollo és Phoebus is beleszeret. A bonyodalmakból csak a hős púpos képes megtalálni a kiutat.

A Notre Dame-i toronyőrt még sosem láthatta a hazai közönség. Különleges lesz a szegedi dóm előtt tartott bemutató, hiszen első alkalommal adják elő olyan környezetben, melynek hangulata megidézi a világhírű francia katedrálist is.