Fesztivállá nőtte ki magát a Budavári Palotakoncert

2017 június 15. csütörtök, 7:50

A már hagyományosnak számító kétnapos operettgála mellett idén a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és a Nemzeti Filharmonikusok műsorát is láthatják az Oroszlános udvarban augusztus 3-6. között.

„A Budavári Palotakoncert 2013-ban egy estés gálával indult, 2017-re pedig több napos fesztivállá nőtte ki magát és erre nagyon büszkék lehetünk, és ezért is kapta idén már a Palotakoncertek címet a rendezvény…”– emelte ki az esemény egyik ötletgazdája, producere, Nacsa Olivér. Hozzátette:. „A jubileumi év programját a magyar történelem fontos eseményéhez, az 1867-es kiegyezés 105. évfordulójához kötjük, és részben össze is kapcsoljuk a fesztivált az évfordulóval.”

Dr. Vadász Dániel, Lőrinczy György, Nacsa Olivér, Hamar Zsolt, Zsuráfszky Zoltán

Idén nyáron olyan nemzeti előadó-művészeti társulatok is színpadra lépnek, akik itthon és külföldön egyaránt elismert művészek. A fesztivál nyitányaként, augusztus 3-án a Magyar Nemzeti Táncegyüttes látványos táncszínházi előadása kerül színpadra. A produkció koreográfusa Zsuráfszky Zoltán elmondta, hogy művészeti vezetőként mindig is jó ötletnek tartotta a Palotakoncertet, kicsit irigykedve is figyelte a televízióban, és örömmel mondott igent a felkérésre.

„Örülök, hogy a folklór megjelenhet ezen a csodálatos helyszínen. Műsorunkban a népzene és néptánc nyelvén közelítünk a témához, különböző táncstílusokkal – többek között polkával, palotással, walzerrel – próbáljuk életre kelteni történelmünk fontos momentumát, a Kiegyezést és az azt körülölelő időszakot. A Művészetek Palotájában tavasszal bemutatott Kiegyezés/150 című estünket láthatják majd, az előadásban pedig 120 hagyományőrző, és amatőr táncos is színpadra lép” – tette hozzá Zsuráfszky Zoltán.

Sissi nyomában címmel augusztus 4-én és 5-én a Budapesti Operettszínház nagyszabású operett gálája kerül színre. A hazai operett komponisták mellett a bécsi operett világát is megidézi a műsor, amelynek rendezője Somogyi Szilárd.

Lőrinczy György, az Operettszínház főigazgatója elárulta: „Egykori nemzetközi művészeti menedzserként fontosnak tartom, hogy három olyan művészeti ág képviselteti magát a rendezvényen, amit a világon mindenhol összekötnek Magyarországgal, így az operettet Kálmánnal, Lehárral, Ábrahámmal, a klasszikus szimfonikus zenét Liszttel, Kodállyal, Bartókkal és a néptáncot és a népzenét. Az idei fesztivállal művészeti hitvallásunk tovább erősödik: műfaji megkülönböztetések nélkül kell jól csinálni a dolgunkat. Azt is remélem, hogy a fesztivál a jövőben más helyszíneket, palotákat is meghódíthat, még nagyobbá nőheti ki magát.”

Hamar Zsolt, a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a Nemzeti Filhamonikusok birtokában rengeteg kincs halmozódott fel az elmúlt 20 évben. Az együttes történelme során fantasztikus karmesterekkel, Kocsis Zoltánnal, Kobayashi Ken-Ichiro-val vagy Ferencsik Jánossal dolgozhattak együtt.

„Most az a dolgunk, hogy megtaláljuk azokat a pontokat, amelyek ezeket a kincseket összekötik és közkinccsé tegyük. Örömmel vállalunk olyan felkéréseket, ahol olyan helyszíneken léphetünk fel ahol eddig még nem és eddig ismeretlen hallgatóságot is megszólíthatunk. Ha hozzájárulhatunk ahhoz, hogy ezen a gyönyörű helyszínen, az Oroszlános udvarban egy komoly, nyári  fesztivál alakuljon ki, akkor kihúzhatjuk magunkat és örömmel mondhatjuk el, hogy részesei lehettünk” – tette hozzá.

Dr. Vadász Dániel a Budavári Palotakoncert szervezője, másik producere hangsúlyozta, a jubileumi, V. évadban szerettek volna még tovább lépni. „A nyitás, a műfaji stílusok szélesítése Lőrinczy György ötlete volt. A Sissi nyomában című műsorunk pedig már Németországban is bemutatkozott tavasszal és úgy tűnik a világ figyelmét is sikerült kivívnunk, hiszen amellett, hogy idén a budapesti közönség is láthatja az Oroszlános udvarban, nyáron Triesztbe is műsorra tűzik, majd a Wiener Konzerthaus-ba visszük el a gálát, jövő januárban pedig Tokióban mutatkozunk be, áprilisban az Egyesült Államokba utazunk vele” – mondta a szervező.

A Budavári Palotakoncertekre már megkezdődött a jegyértékesítés, a belépőket megválthatják az Operettszínház jegypénztárában, a Közönségkapcsolati és Szervezési Irodában, de online és az Interticket országos hálózatában is.

A 2017-es műsorról:

AUGUSZTUS 3. – Magyar Nemzeti Táncegyüttes

Vincze Zsuzsa – Zsuráfszky Zoltán: Kiegyezés/150

1867-ben kompromisszumok árán – de bízva Magyarország jövőjében – a forradalmat véresen megtorló hatalom és a Deák Ferenc vezette szilárd többségű magyar politikai elit között létrejött a kiegyezés. Az ellentmondásos és sokat vitatott történelmi tények ellenére a kiegyezés soha nem látott gazdasági és kulturális fellendülést hozott Magyarországon, s megkezdődhetett a „boldog békeidők” rövid, ámde feledhetetlen korszaka. Népi táncaink és viseleteink gazdagsága, szépsége, hagyományaink sokszínűsége egyre inkább a műveltebb réteg látókörébe került, s maga a parasztság is egyre büszkébben és igényesebben tekintett saját kultúrájára. Valósággal burjánzott a díszítőművészet, színesedtek a viseletek, miközben a különböző nemzetiségek – megtartva saját kultúrájukat – békében megfértek egymás mellett.
150 évvel a kiegyezés után a Magyar Nemzeti Táncegyüttes népművészetünk e soha nem látott virágzásának kíván emléket állítani, bemutatva a magyar nép és a mellettünk élő nemzetiségek virtuóz táncait, gazdag viseletkultúráját, csodálatos zenei világát és szokásait.

AUGUSZTUS 4–5. – Budapesti Operettszínház

 Az Operettszínház művészei, húsztagú balettkarral kiegészülve egyedülálló produkcióra készülnek, amelyet különleges látványvilág, pirotechnikai és mozgóképes elemek színesítenek majd. A Sissi nyomában című exkluzív műsorban a legnépszerűbb szerzők, köztük Kálmán Imre, Lehár Ferenc vagy éppen Lévay Szilveszter legszebb melódiáinak tökéletes hangzásáról ötventagú szimfonikus zenekar gondoskodik, miközben a magyar operett tradicionális és modern elemei egyszerre elevenednek meg a színpadon. A gálára több új jelmezzel, magas színvonalú színpad-, hang- és fénytechnikával készülnek a rendezők. Az ismert művek mellett olyan különleges dallamok is felcsendülnek majd, amelyekről talán nem is sejtettük, hogy az operett világához köthetőek. Mindezeket a műfaj legkiválóbb képviselői adják elő: Bordás Barbara, Fischl Mónika, Fülöp-Gergely Tímea, Kardffy Aisha, Lévai Enikő, Lukács Anita, Oszvald Marika, Szendy Szilvi, Boncsér Gergely, Dolhai Attila, Hanczár György, Kerényi Miklós Máté, Laki Péter és Vadász Zsolt.

A Budapesti Operettszínház zenekarát Makláry László, Somogyi-Tóth Dániel és Szabó Mónika dirigálja.

Az est műsorvezetője Szulák Andrea
A gála rendezője: Somogyi Szilárd
Műsorszerkesztő és művészeti vezető: KERO®

AUGUSZTUS 6. – Nemzeti Filharmonikusok
Liszt: Les Préludes / Kodály: Galántai táncok / Liszt: Esz-dúr zongoraverseny /Erkel: Hunyadi László – nyitány / Weiner: I. divertimento , op. 20 / Dohnányi: Ruralia Hungarica / Közreműködik: Ránki Fülöp – zongora / Vezényel: Hamar Zsolt

Vass Kata / Színház.org