4 naposra bővül a Budavári Palotakoncertek! – Lesz operett, klasszikus zene és tánc is

2017 július 15. szombat, 7:00

Idén augusztus 3. és 6. között a budai Vár Oroszlános udvarában rendezik meg a Budavári Palotakoncerteket, melynek programjában a Budapesti Operettszínház hagyományos, kétnapos operettgálája mellett a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kiegyezés/150 című előadása és a Nemzeti Filharmonikusok Magyar est című koncertje is szerepel.

Nacsa Olivér, a Palotakoncertek egyik producere és ötletgazdája az operett nagyköveteként továbbra is küldetésének tekinti, hogy népszerűsítse a műfajt. Kollégája, a Budavári Palotakoncertek másik producere és megálmodója, Vadász Dániel az esemény kapcsán szervezett sajtótájékoztatón elmondta, a rendezvény azért változtatta Palotakoncertekre nevét, mert a kezdeti, egy estésre szervezett operett koncert túlnőtte magát, és 2017-ben az operetten túl már több műfajjal is találkozhatnak a nézők.

Pindroch Ferenc a Palotakoncretek másik főszervezője a magyar turizmus és a project kapcsolatáról mesélt: „A csapat tagjaként rendkívül felemelő érzés látni honnan indultunk, és hova jutottunk 2013 óta. Rögös de szép út áll mögöttünk. Úgy vélem a városnak, Magyarországnak „jár” az a fesztivál, mely nemzetközi hírnevünket is öregbítheti, mely a magyar kultúra fantasztikus kitörési lehetőségét is magában hordozza.”

Zsuráfszky Zoltán a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetője kiemelte, örül, hogy a szervezők gondoltak a tánc- és népművészetre. 2017-ben adekvát témát választottak, a kiegyezés 150. évfordulójára készült estjükkel lépnek fel augusztus 3-án.

“A magyar történelem egyik legjelentősebb gazdasági és politikai programját művészi nyelven megfogalmazni nem volt egyszerű feladat. Az előadásban több mint 100 táncos lép színpadra, Baranyából, Pest megyéből is meghívtam táncosokat a produkcióba. A Kiegyezés/150 című darabunk az 1848-1849-es szabadságharctól az 1896-os millenniumig tekinti át a magyar történelmet, benne az aradi tizenhármakkal, Kossuth és Deák Ferenc vitájával, valcerekkel, magyar táncokkal. Strauss, Erkel, Liszt zenéje is megszólal a produkcióban” – tette hozzá Zsuráfszky Zoltán.

A hagyományos operettműsorban idén is a Budapesti Operettszínház Operett művészei lépnek fel, a szerkesztési feladatokat Kerényi Miklós Gábor látja el, a két estés gálát Somogyi Szilárd rendezi.

Vadász Dániel, Szulák Andrea (Az est műsorvezetője), Nacsa Olivér

Kerényi Miklós Gábor arra hívta fel a figyelmet, hogy összművészeti fesztivállal készülnek, melyben az operett, a zene és a tánc kap kiemelt helyet. Hozzáfűzte, a Sissi nyomában című, két napos operett gálán a Magyarországon kevésbé ismert zeneszerző, Fritz Kreisler műveiből is hallhatnak majd részleteket és először a Palotakoncertek történetében, vendégművészeket is hívtak Ausztriából és Pozsonyból.

Makláry László, a Budapesti Operettszínház főzeneigazgatója felidézte, hogy A víg özvegy mekkora sikert aratott a teátrum előadásában múlt héten, Triesztben. A műsor szerkesztésének elvéről pedig elárulta, minden egyes blokk Kreisler Sissi című operettjének művének részleteivel indul. A műsorban Elisabeth császárné életének állomásait is megismerhetjük: Bécsies jellegű rész, magyar-osztrák barátság blokk, de Sissi nyughatatlan természetét felidéző fejezet is várja a nézőket. A második felvonás Offenbach Kékszakállú herceg című operettjének dalaival indul ízelítőt adva a teátrum jövő évadának egyik bemutatójából. A műsorban Kálmán Imre Teátrum idei bemutatójának, a Riviera Girl című Kálmán-operettnek slágerei is megszólalnak.

Kerényi Miklós Máté a sajtótájékoztatón

A Nemzeti Filharmonikusok Magyar estjén, augusztus 6-án Hamar Zsolt fog vezényelni,  Liszt, Kodály és Dohnányi műveit hallhatják majd; a szólista az ifjú zongoraművész, Ránki Fülöp lesz, aki Liszt Ferenc Esz-dúr zongoraversenyét adja elő.

Ránki Fülöp elmondta: Az Esz-dúr zongoraverseny azért kivételesen jó választás egy ilyen alkalomra, mert egy olyan mű, amiben nagyon erősen tetten érhető Liszt magyarságtudata mind a téma választásban, mind a főtéma karakterében, másrészt ez a darab annak ellenére lett nagyon népszerű, hogy forradalmi újításokat vezetett be a versenymű formájában. Az a kivételes eset, amikor valami úgy lett népszerű, hogy közben a legmélyebb értelemben vett művészi szempontból is jelentős alkotás. Különlegesen nagy öröm, hogy ezt a remekművet eljátszhatom a Palotakoncerten a Filharmonikusokkal”

Sera Gösch és Dolhai Attila

A sajtótájékoztatón Szalai Emese és Alekszej Dolbilov táncművészek egy pas de deux-ot táncoltak, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes tagjai a Kossuth nóta című számot adták elő, Sera Gösch és Dolhai Attila A víg özvegyből énekelte az Ajk az ajkon duettet, Kerényi Miklós Máté pedig a Riviera girl-ből a Mormon dallal lépett fel. Zongorán kísért Kovács Adrián.

Forrás: Vass Kata / Színház.org, Operettszínház