„Fogalmam sincs, honnan volt bátorságom váltani” – Villáminterjú Egyházi Gézával

2017 szeptember 05. kedd, 9:07
Rövid kihagyás után a Csárdáskirálynőben tér vissza a kecskeméti színház színpadára Egyházi Géza.

Béres Attila rendezésében az Orfeum törzsvendégeként ismert Feri bácsit alakítja, akivel szeptember 29-én találkozhatnak első ízben a nézők.

A színésszel a premier kapcsán készült interjú.

– Mi köti Feri bácsit az orfeumi világhoz?

– Feri bácsi képviseli a múltat. Ő az egyetlen, aki pontosan tudja, min megy keresztül Edvin, hiszen valaha ő maga is halálosan szerelmes volt egy orfeumi csillagba. Ismeri az érzést, ismeri gyönyörét és gyötrelmét, szépségét és fájdalmát. Éppen ezért mindent megtesz, hogy a szerelmeseket ne válasszák szét. Még arra is hajlandó, hogy leleplezze egykori szerelmét…

– Rövid kihagyás után térsz vissza Kecskemétre. Milyen érzésekkel érkeztél?

– Örömmel és várakozással! Rengeteg jó élmény köt a városhoz és a színházhoz! Éppen 10 éve, hogy a Városháza díszudvarán megrendezett musical-operett gálára felkérést kaptam – ez volt az első kecskeméti munkám, és jó ómennek bizonyult, hogy a produkció utóbb – közkívánatra – bekerült a nagyszínpadra. Ez után ugyanis egymást követték a szerethetőbbnél szerethetőbb szerepek, s tulajdonképpen itt tapasztaltam meg, hogy szabadúszónak lenni nagyon hálás dolog az én szakmámban. Hiszen az adott társulatok évadában kiemelt eseményként számon tartott zenés produkciók egész sorában vehetek részt.

– Nem is vágysz rá, hogy társulatban dolgozhass?

 – Szabadúszóként kezdtem a pályámat, így szocializálódtam, ez vált természetessé számomra. A társulati tagságnak is sok pozitív hozadéka van, de ugyanígy megvannak a szabadúszás előnyei is… Nekem a szabadúszás természetesebb.

– 37 évesen sikeres, biztos megélhetést nyújtó vendéglátós állást hagytál ott a művészi pályáért. Mit gondolsz, milyen tulajdonságok kellettek hozzá, hogy be merj vállalni egy ekkora váltást?

 – Fogalmam sincs, honnan volt hozzá bátorságom.

– Utólag csodálkozol magadon?

– Nagyon!

A Csárdáskirálynő - olvasópróba

A Csárdáskirálynő – olvasópróba

– Büszke is vagy?

– Valahol a szívem mélyén talán igen… Azért tudom ezt ilyen nehezen kimondani, mert a saját képességeimben én magam talán soha nem bíztam eléggé. Annak idején zenész társaim lasszóval vittek el ének tanárhoz. Ők szervezték azokat a fellépéseket is, amelyeknek köszönhetően mire az első meghallgatásra elmentem, ha színpadi rutinom nem is volt, előadói rutinra sikerült szert tennem. Egyébként a mindennapokban nem éltem meg drámai változást. A vendéglátásban olyan helyen dolgozhattam, ahol minden este előadtunk egy jól koreografált show-t, és ahol rengeteg művésszel kerülhettem kapcsolatba. Láttam a szakma derűs és kevésbé szép oldalát is. Tehát nem vettem zsákba macskát.

– Mégis óriási változás kilépni a biztos megélhetést jelentő alkalmazotti létből egy sokkal bizonytalanabb művészpályára.

– Ha előre nézek, meghatározott időszakot látok pontosan, a többi, egyelőre, ködbe vész. Viszont ha hátranézek, akkor azt látom, hogy az elmúlt 10 évben folytonosság volt a pályámon: egymást követték a feladatok, rengeteg tehetséges, kreatív, a szakmájában ismert és elismert alkotóval dolgozhattam együtt. Ez mindenképpen nyújt egyfajta óvatos optimizmust.

– A kecskeméti Csárdáskirálynő mellett milyen egyéb feladataid lesznek az évad során?

– Nagyon készülünk a Queen-musical, a We will rock you előadására a PS Produkcióval. Emellett a Szegedi Nemzeti Színházban továbbra is műsoron marad az Evita, és idén is lesz Sakk – többek között Szegeden.
A kecskeméti előadásban Sáfár Mónika, Dobó Enikő, Orth Péter, Kőszegi Ákos, Szemenyei János, Hajdú Melinda, Egyházi Géza, Pál Attila, Sirkó László, Ferencz Bálint, Körtvélyessy Zsolt lép színpadra többek között. A nagyszabású produkció díszleteit Cziegler Balázs, a jelmezeket Pilinyi Márta jegyzi. Koreográfus Barta Dóra, zenei vezető Károly Kati.
A premiert szeptember 29-én tartják.
Forrás: Kecskeméti Katona József Színház /Rákász Judit