Székely Kriszta és Hegedűs D. Géza is rendez az Operettszínházban

2017 szeptember 21. csütörtök, 8:16

Megtartotta évadnyitó (egyben az elmúlt évadot lezáró) társulati ülését a Budapesti Operettszínház. Érkezik A kőszívű ember fiai musical változata, és Hegedűs D. Géza is rendez a teátrumban.

Az elmúlt évad sikereiről, az idei újításokról

Az elmúlt szezonban a Budapesti Operettszínház társulata itthon és külföldön összesen 634 előadást játszott, amire 540 ezer néző váltott jegyet. Budapesten, a teátrum három játszóhelyén (a Nagyszínpadon, a Raktárszínházban illetve a tavasszal megnyílt Kálmán Imre Teátrumban) valamint az Átrium Film-Színházban 466, Magyarország különböző kis- és nagyvárosaiban 36, míg a határokon túl 6 ország 17 városában 132 előadást tartottak.

Lőrinczy György

Lőrinczy György főigazgató a sikerek között említette a Kálmán Imre Teátrum április 20-i nyitását. „Azon túl, hogy a színház egy új kamaraszínházzal gazdagodott, büszkék lehetünk arra is, hogy 1922 után az épület megint teljes pompájában látható és a Nagymező utcai homlokzat a régi fényében tündököl.” Ehhez a megújuláshoz kapcsolódik az az átalakítás is, amit a nyáron végeztek el: új helyre került a pénztár, a csilláros előcsarnokot pedig a bisztró-kávézóval együtt napközben is megnyitották a nagyközönség és a turisták előtt.

Az újításokról szólva a főigazgató reményeit fejezte ki, hogy az idei évadban a színház arculata és weboldala is megújul. Ennek kapcsán kiemelte, hogy elsősorban nem a kulturális szférában ma oly divatos egységes intézményi kommunikációban, hanem az egyes előadások és a művészek esetenként eltérő marketingjében és PR-jában hisznek. „Jelen pillanatban az Operettszínház legnagyobb erénye az a sokszínűség, amit a repertoár jellemez, és amit a társulat tagjai a vendégművészekkel együtt képviselnek” – fejtette ki.

Évadnyitó az Operettszínházban

Lőrinczy György úgy értékelte, mostanra teljesült az a vágyuk, hogy az itt folyó művészi munkát a közönség mellett a szakma is egyre inkább elismerje. Bizonyítják ezt azok a kritikai visszhangok, amik legutóbb például A Notre Dame-i toronyőr szegedi bemutatója kapcsán megjelentek, vagy az, hogy történetében első alkalommal az Operettszínház – A chicagói hercegnő című előadásával – meghívást kapott az ország legrangosabb színházi fesztiválja, a POSZT versenyprogramjába, vagy épp az, hogy a Nők az idegösszeomlás szélén tavalyi jelölése után, ismét van jelölt a Színikritikusok díjára, ezúttal a főigazgató Színművészetis növendékei által létrehozott, az Operettszínházzal közös előadása, a Szegény Dzsoni és Árnika versenyez a Legjobb gyerek- és ifjúsági előadás kategóriában. A bábos-zenés mesejáték dalszövegeit Závada Péter írta, a zenéket Szirtes Edina Mókus szerezte.

 Újdonságok, premierek az Operettszínházban

Újdonság, hogy a színház mostantól minden évad kezdetén ad kiad egy évkönyvet, ami az előző évet összefoglaló, kritikai szemelvényeket, adatokat és sok-sok fotót tartalmazó kiadvány. Az első kötetet, a 2016/2017-es év anyagával, az idei Broadway Fesztiválon vehetik kezükbe az érdeklődők.

A Budapesti Operettszínházban az idei szezonban 6 bemutatót tartanak. Szeptember 22-én kerül sor a Szegedi Szabadtéri Játékokon hatalmas sikerrel debütált A Notre Dame-i toronyőr budapesti premierjére; november 4-én érkezik Lehár nagyoperettje, a Luxemburg grófja; Rossini népszerű operája, A sevillai borbély december 6-tól kerül műsorra; január 19-én láthatja első ízben a nagyközönség Várkonyi Mátyás nagyhatású musicaljét, a Dorian Grayt; a népszerű francia szerző, Jaques Offenbach operettje, a Kékszakáll február 23-án mutatkozik be; április 13-án pedig egy ősbemutatóval, Jávori Ferenc „Fegya” legújabb klezmer musicaljével, A farmerkirállyal zárul az évad. A mű Kállai István, a Budapesti Operettszínház egykori legendás fődramaturgjának ötlete és vázlatai alapján készült, dalszövegeit Müller Péter Sziámi írta.

Évadnyitó az Operettszínházban

A készülő produkciókat a teátrum állandó rendezői, Kerényi Miklós Gábor és Somogyi Szilárd mellett Székely Kriszta (Kékszakáll) és Réthly Attila (Dorian Gray) állítja színpadra.

Jön a A kőszívű ember fiai musical változata, és Hegedűs D. Géza is rendez az Operettben

A bemutatók mellett december 14-től újra repertoárra kerül a hatalmas sikerszériát maga mögött tudó, Béres Attila rendezte Rebecca, Lévay Szilveszter és Michael Kunze népszerű musicalje. A tervek között szerepel Karafiáth Orsolya és Bella Máté közös darabja, a Macskadémon című kamaramusical bemutatása 2018 tavaszán a Kálmán Imre Teátrumban, Hegedűs D. Géza rendezésében. Nyár elején tartják az előbemutatóját A kőszívű ember fiai musical változatának, ami Tolcsvay László zenéjével, Galambos Attila verseivel, Korcsmáros György és Böhm György színpadi adaptációjában elevenedik meg, Somogyi Szilárd rendezésében. A premiert várhatóan Baján tartják majd.

Évadnyitó az Operettszínházban, gratuláció a 2016/2017-es évadban díjat kapott művészeknek

Kerényi Miklós Gábor művészeti vezető a színház által kijelölt irányt tartja az egyik legfontosabbnak: „tudunk-e irányt mutatni, hogy honnan hová tartunk, merre megyünk, mit akarunk. Nagyon nagy dolog, hogy a színháznak igazi hagyományai vannak, de tudni kell, hogy ahol hagyományok vannak, ott rendkívül lényeges a megújítás.” Ezt tükrözi a színház műsorpolitikája is: a Kálmán Imre Teátrum és az Átrium az érdekességek és a különlegességek helyszíne, a Raktárszínház a terepe a csemegéknek és a gyerekelőadásoknak, a Nagyszínpad pedig, ahova estéről estére 900 embert kell behozni, a klasszikusabb, siker orientált produkciók helye.

A művészeti vezető örömét fejezte ki amiatt, hogy a Broadway Stúdió 2017-ben megkapta a jogosultságot és immár hivatalosan is akkreditált színészképző műhely lett, ahol az idei évben 27 fiatal folytatja majd tanulmányait.

Évadnyitó az Operettszínházban, gratuláció a 2016/2017-es évadban díjat kapott művészeknek

Más színházakkal, intézményekkel is keresik a kapcsolódási pontokat

Lőrinczy György kitért arra, hogy keresik más színházakkal, intézményekkel is a kapcsolódási pontokat. Ilyen A sevillai borbély bemutatója, ami egy egészen rendhagyó és eddig példátlan együttműködés részeként: a Co-opera, a Budapesti Operettszínház, a Győri Nemzeti Színház, a Szegedi Nemzeti Színház és a Szentendrei Teátrum összefogásában jött létre, a Petőfi Irodalmi Múzeummal közös projekt keretében szervezik a Szabó Magda ünnepség sorozatot, aminek egyik állomása az Abigél debreceni előadása, az október 23-i Lady Budapest sorozathoz a Terror Háza Múzeumot hívták együttműködésre, a Csárdás 100., mellyel bejárták a világot, a Balassi Intézet támogatásával valósulhatott meg.

És idén először zenés színházi bérletet hirdettek két vidéki nagyvárosban, Kaposváron és Kecskeméten. Jó hír, hogy a most nyáron immár 500. előadásához érkezett A Szépség és a Szörnyeteg német turnéja is folytatódhat, most már szinte biztos, hogy a Disney megadja a továbbjátszási jogokat. Természetesen az operettek is változatlanul népszerűek és sikeresek külföldön. A vendégjátékok sora tovább bővül, Németország, Japán, Ausztria és Olaszország mellett új célállomásként Belgium is felkerül a turné térképre.

Évadnyitó az Operettszínházban, gratuláció a 2016/2017-es évadban díjat kapott művészeknek

Akik díjat kaptak a 2016/2017-es évadban

A társulati ülés keretében gratuláltak a 2016/2017-es évadban díjat kapott művészeknek: Szabó P. Szilveszternek az Arany kotta-díjhoz, Szomor Györgynek a Gedeon József Amfiteátrum díjhoz, Kovács Zsuzsa Bessenyei-díjához, Khell Csörsz és Lőrinczy György Hevesi Sándor-díjához, valamint az augusztus 20-i kitüntetetteknek: a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetéshez Várkonyi Beáta hegedűművésznek, Mirtse Réka táncművésznek és a Magyar Érdemrend Lovagkereszthez Fekete Tibor Samu basszusgitárosnak. Megemlékeztek a tavalyi évadban elhunyt egykori legendás primadonnákról, Zentai Annáról és Gyenes Magdáról.

Ősztől két újonnan szerződtetett koncertmester és két új korrepetitor erősíti a csapatot, három-három új taggal bővül a balett illetve a musical együttes, a főzeneigazgató munkáját pedig mostantól egy zenekari igazgató segíti majd.

Forrás, fotók: Budapesti Operettszínház