„A Csárdáskirálynő pályám meghatározó élménye” – Villáminterjú Sáfár Mónikával

2017 október 09. hétfő, 10:24

Béres Attila rendezésében szeptember 29-én mutatták be a Kecskeméti Katona József Színházban a Csárdáskirálynőt. Sáfár Mónika az operettben Cecília szerepére készült, mint mondja, óriási izgalommal és várakozással.

Kecskeméti Katona József Színház: Csárdáskirálynő

Kecskeméti Katona József Színház: Csárdáskirálynő

– Mit jelent számodra a Csárdáskirálynő, és milyen érzésekkel kezdted a próbákat Kecskeméten?

– Pályám meghatározó élménye! Összeszámolni is nehéz lenne, hány feldolgozásban volt alkalmam Szilviát játszani. Természetesen az egyik legemlékezetesebb a kaposvári Csiky Gergely Színház azóta legendássá vált Csárdáskirálynője volt, Mohácsi János rendezésében, Molnár Piroskával, Kulka Jánossal… de akár az egész szereposztást felsorolhatnám, hiszen kivétel nélkül mindenki nagyszerű alakítást nyújtott. Óriási várakozással érkeztem Kecskemétre, hiszen a mi pályánkon az egyik legizgalmasabb feladat, ha ugyanannak a darabnak két különböző karakterét megformálhatjuk.

Kecskeméti Katona József Színház: Csárdáskirálynő

Kecskeméti Katona József Színház: Csárdáskirálynő

– Miért szeretted Szilviát, és miért szereted Cecíliát?

– Azért szerettem Szilviát, mert tűzrőlpattant, tele van élettel és szenvedéllyel. Nem afféle kirakatbaba, habos-babos nebáncsvirág, hanem igazi vagány csaj, akit a maga természetességében lehet megjeleníteni a színpadon. Hozzám, aki irtózom mindenféle manírtól, elmondhatatlanul közel áll ez a karakter. S hogy miért szeretem Cecíliát? Elsősorban azért, mert gyönyörű szép szerepek és nagyszerű produkciók után kaphattam meg a lehetőséget, hogy eljátsszam. A darabban Cecília és Szilvia rivalizálnak egymással: a híres primadonna szembetalálkozik a fiatal, feltörekvő orfeumi csillaggal, akinek máris a lábai előtt hevernek a férfiak… Ha egy színésznő pályáján megadatik, hogy fantasztikus főszerepek sora után alakíthatja Cecíliát, az a sors különös kegye, hiszen ebben a szerepben megfogalmazhatja mindazt a tapasztalatot és szépséget, amit a színpadon megélt. Nekem ráadásul az is megadatott, hogy egy olyan kolléganőmmel dolgozhatok együtt, akinek szinte az első perctől nyomon követhettem a pályáját. A darabban rivalizálunk ugyan, de színészként a színpadon és a kulisszák mögött is teljes köztünk a harmónia. Imádunk együtt játszani, és óriási dolog számomra, hogy segíthetem Enikőt. Gyönyörű szép feladat, valóban a sors különös kegye.

– Ugyanakkor Cecília a kecskeméti előadásban messze nem egy „idősödő dáma”…

– Mindig is azt gondoltam, hogy Cecília karaktere a kiteljesedett, érett nőt jeleníti meg, aki még „tud harapni”, megvan benne a kraft. Ilyennek ismerem és ilyennek szeretem őt. Magabiztos nőnek, aki tisztában van az értékeivel, és tud bánni az adottságaival.

Kecskeméti Katona József Színház: Csárdáskirálynő

Kecskeméti Katona József Színház: Csárdáskirálynő

– Milyen látványra számíthatnak a nézők?

– Látványos díszletek, látványos jelmezek, fantasztikus zene… de ami még fontosabb: ez az előadás tele lesz érzelmekkel, szívfájdalommal és igazsággal. Béres Attila, az előadás rendezője nem elégszik meg a külsőségekkel. A történet mélyére ásott, ahol ott a kőkemény igazság… Nagyon várom a bemutatót, mert azt remélem, hogy a nézőknek és nekünk, alkotóknak is feledhetetlen élmény lesz.

Az interjút készítette: Rákász Judit/Kecskeméti Katona József Színház