„A Luxemburg grófja a legviccesebb operett” – Premierre készülnek az Operettszínházban

2017 október 22. vasárnap, 13:19

November 4-én mutatják be a Budapesti Operettszínházban Lehár operettjét, a Luxemburg grófját. Az előadás kapcsán szervezett sajtótájékoztatón kiderült, igazi családi előadás készül, mely méltán viseli a legviccesebb jelzőt is. A Kálmán Imre Teátrum egy délután erejéig Hotel Excelsiorrá avanzsált, ahol Lőrinczy György főigazgató fogadta az érkező vendégeket. A Hotel Excelsior lakói és természetesen a vendégek is ízelítőt kaptak a készülő produkcióból, Sir Basil legendás szerepében Kálloy Molnár Péter és Földes Tamás nyitotta meg az ünnepi rendezvényt.

Somogyi Szilárd, fotó: Budapesti Operettszínház

Somogyi Szilárd rendező elárulta, ma 2017-ben Lehár operettje elsősorban arról szól, hogy a művészek és politikusok világa hogyan találkozik, és mi történik akkor, ha nem csak a pénz és a hatalom dominál, hanem felbukkan a mindent elsöprő szerelem is. A nagy kérdés a darabban, hogy pénzzel és hatalommal megvásárolható -e a szerelem.

„A válaszra természetesen fény derül az előadásban, mert az igaz szerelmet sem pénzzel, sem hatalommal nem lehet megvásárolni, csak és kizárólag őszinteséggel. Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy a Luxemburg grófja a legviccesebb operettek egyike.” – avatott be Somogyi Szilárd.

Lőrinczy György

Lőrinczy György főigazgató hangsúlyozta, a Luxemburg grófja régi adóssága a színháznak.

„Igazi családi előadásra készülünk. A Budapesti Operettszínház feladata, hogy az operettek egyszerre képviseljék a tradíciót és az innovációt. Ehhez a darabhoz most még egy legendás páros alakítása is társul: Honthy Hannáé és Feleki Kamillé. Akik olyan szerencsések, hogy láthatták őket , feltétlenül fogják kézen unokáikat és jöjjenek el most is, mert rettentően élvezni fogják. A produkcióban az operett rajongók ugyanúgy megtalálják majd azt a zenei igényességet és látványvilágot, táncot és történetet, amiért színházunkba érkeznek, mint a fiatalabbak, akik fellelhetik azt a nekik szóló üzenetet, designt, attraktív táncot és színházi elemet, amely felkelti az érdeklődésüket.” – mondta Lőrinczy György, majd azt is hozzátette, köszönettel tartozik a Csiky Gergely Színháznak az együttműködésért, hiszen ezt az előadást a nézők már láthatták Kaposváron. Ezzel az Operettszínház új bemutatója is része annak az együttműködési sorozatnak, melyet a színház bel- és külföldön egyaránt végez.

Barta Viktória

A Luxemburg grófját különleges design jellemzi, a díszletekről Túri Erzsébet azt mesélte, szerettek volna a hagyományokkal „szakítani”.

„Nem csupán a klasszikus operett díszlet jelenik meg a darabban. A fő elemünk a párizsi Eiffel torony lesz, mely egyrészt a város őrült forgatagát is megjeleníti, másrészt magát a tornyot, a vázszerkezetet „öltöztethetjük” más jelenetekhez.  A 20-as évek art deco-ját kortárs, divatos trendekkel keverjük az elegancia és a szerelem jegyében. Fényeknek és érzelmeknek ad teret a díszlet.” – tette hozzá.

Cselényi Nóra jelmezeiről Somogyi Szilárd elárulta a steampunk jegyében készülnek némi modern beütéssel, sok bőrrel, bohém jellegzetességekkel, ugyanakkor az arisztokrácia ruhái a klasszikus eleganciát képviselik.

A Luxemburg grófja koreográfusa Barta Viktória arról ejtett szót, hogy az operett klasszikus vonalát tiszteletben tartva újszerű stílusokat, a street dance-t emelik a darabba, mely nagy kihívás a társulat részére. Ezzel pedig mint mondta, megújítja a műfajt.

Kincsek az Ecseri piacról

Arra is fény derült, hogy az alkotók és szereplők közül néhányan nemrég az Ecseri piacon kutattak kincsek után. Ezeket a kincseket be is mutatták a társulat tagjai: Frankó Tünde, Kálloy Molnár Péter, Szendy Szilvi és Fischl Mónika is ajándékot kapott, de csak pár pillanatra csodálhatták meg a műkincseket, hiszen az osztrák-magyar monarchiából származó tálca, az eredeti rókaprém, a szecessziós nyakék és az 1800-as végéből származó szipka is árverésre kerül az Ernst Galériával közös együttműködésben, melynek képviseletében a Budapesti Operettszínház egyik „tiszteletbeli nagykövete”, Eleni Korani árulta el a részleteket. Az árverésen befolyt összeget az  Ódry Árpád színészotthon támogatására, egy projektor beszerzésére fordítják.

Eleni Korani és Lőrinczy György

„Nyitunk egy online felületet, ahol licitálni lehet a tárgyakra, 10 ezer forintos kikiáltási árral indul mindegyik „kincsünk”, és ezer forintonként nőhet a licit. A premier előtt két nappal lezárjuk az árverés első szakaszát, az a három licitáló, aki a legmagasabb összeget ajánlotta, meghívást kap a Luxemburg grófja premierjére, és az azt követő fogadásra a Kálmán Imre Teátrumba, ahol sor kerül majd az „eredményhirdetésre” és a tárgyak gazdára lelnek.” – avatott be Eleni Korani.

A licitálás az alábbi linken zajlik majd: http://www.operett.hu/licit/

A Hotel Excelsiorban Kálloy Molnár Péter és Földes Tamás nyitánya után színpadra lépett még Fischl Mónika, Lukács Anita, Dolhai Attila, Görgy Rózsa Sándor, Szendy Szilvi, Simon Panna, Kerényi Miklós Máté és Laki Péter is.

A Luxemburg grófját november 4-én és 5-én mutatják be, az előadásban  Fischl Mónika, Dolhai Attila, György Rózsa Sándor, Lukács Anita, Frankó Tünde, Vermes Tímea, Kálloy Molnár Péter, Földes Tamás, Szendy Szilvi, Kerényi Miklós Máté, Simon Panna, Laki Péter, Kálid Artúr, Oláh Tibor, Magócs Ottó, Langer Soma, Vanya Róbert és Pálfalvi Attila, Papadimitriu Athina és Siménfalvy Ágota lép színre.

A darab zenei vezetője Makláry László, mellette Szabó Mónika  szintén vezényli majd az előadásokat. Az előadás dramaturgja Lőrinczy Attila.

Színház.org