Közel félmillió forint gyűlt össze az Operettszínház és az Ernst Galéria árverésén

2017 november 12. vasárnap, 15:19

A Budapesti Operettszínház új darabja, a Luxemburg grófja című Lehár-operett bemutató előadása teremtett alkalmat arra, hogy a színház összefogjon az Ernst Galériával, és közös árverésen találjon gazdát négy, a darabban játszó színész számára kedves és értékes tárgy.

 

Az igazi “műkincseket” Dolhai Attila, Kerényi Miklós Máté, Somogyi Szilárd rendező és Korani Eleni – az Ernst Galéria egyik tulajdonosa – kutatta fel az Ecseri Piacon. Szendy Szilvi rókaprém gallért kapott darabbéli partnerétől, Dolhai Attila egy szecessziós ihletésű nyakláncot vásárolt Fischl Mónikának, Somogyi Szilárd egy századfordulós kínáló tálcát talált Frankó Tündének, míg Korani Eleni egy régi szipkát vélt stílszerű ajándéknak a Sir Basilt megformázó Kálloy Molnár Péternek. A tárgyak licitjéből származó bevételt a Budapesti Operettszínház az Ódry Árpád Művészotthon lakóinak ajánlotta fel, ahol a teátrum egykori művésznője, Arányi Adrienn is él.

A Luxemburg grófja jótékonysági árverésének résztvevői

Az izgalmas tárgyakra először az interneten lehetett licitálni, de gazdájukra csak a november 4-ei premiert követően találtak, amikor is az előadás szünetében és végén zajlott a végső árverés. “Számomra is meglepetés volt a végösszeg, mert bár operett rajongó vagyok, ilyen érdeklődésre nem számítottam. Már a rókaprém gallérért is nagy küzdelem folyt, hiszen Szendy Szilvi férje, Lőcsei Jenő és egyik legkedvesebb színpadi partnere, Peller Károly csatáztak.” – mondta Korani Eleni. Végül utóbbi került ki győztesen a játékos küzdelemből, és 39. 000 forintért kelt el a kiegészítő.

A finom porcelánbetéttel ellátott, nikkelezett, antik réztálcát a színház egyik rajongója, a NoGlu cukrászda tulajdonosa, Lesták Lívia vette meg 35. 000 forintért, aki azt mondta, hogy ezen a csodálatos tárgyon kizárólag igazi cukrászkülönlegességeket fognak majd kínálni vendégeiknek.

A tajtékkő-borostyánkő ötvözetéből készült, eredeti dobozában kínált szipkáért a színház főigazgatója és egy berlini úriember, Uwe Zimmerman csatázott, végül 50.000 forint leütésével Lőrinczy György szerezte meg a tárgyat, de ő nagylelkűen felajánlotta azt “riválisának”. Gesztusa nem maradt válasz nélkül: Zimermann úr további ötvenezer forintot ajánlott fel a jótékonysági gyűjtéshez.

Peller Károly a Luxemburg grófja jótékonysági árverésén

Végül pedig – mindenki meglepetésére – a szecessziós stílusú nyakékre még külföldről, Amerikából is érkezett telefonos ajánlat! Az Operettszínház egyik hűséges rajongója negyedmillió forintért vásárolta meg a hatalmas borostyánkővel díszített ezüst ékszert. Az árverésből származó bevételt az Operettszínház  az Ódry Árpád Színészotthonnak ajánlja fel technikai eszközök fejlesztésére és egy új projektorra.

Forrás: Budapesti Operettszínház