Kálmán Imre-operetteket mutatnak be jövőre Moszkvában

2017 november 18. szombat, 15:42

Kálmán Imre-operettek jövő évi moszkvai bemutatójáról is megállapodott a kétoldalú kulturális együttműködés keretében Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Mihail Svidkoj, az orosz elnök nemzetközi kulturális együttműködési különmegbízottja csütörtökön Szentpéterváron.

Balog Zoltán mesélt arról, hogy sikerült az együttműködési munkaterv következő évekre vonatkozó részeiről megállapodnia tárgyalópartnerével. A miniszter ennek fontos elemeiként említette Moszkva novemberi és Szentpétervár decemberi budapesti kulturális bemutatkozását, valamint a két orosz nagyvárosban megrendezendő magyar kulturális napokat.

Kálmán Imre

Elmondta, hogy a mindkét országban reneszánszát élő Kálmán Imre-művek 2018-ban történő bemutatását Mihail Svidkoj kezdeményezte, aki kapcsolatban áll Kálmán Yvonne-nal, a Csárdás királynő szerzőjének lányával, a “magyar operett nagykövetével”. Hozzátette, hogy a magyar kormány szívesen támogatja a magyar kultúra bemutatkozását.

Balog Zoltán Oroszország “északi fővárosát” a VI. Szentpétervári Nemzetközi Kulturális Fórum alkalmából kereste fel, amely a miniszter szerint egyszerre világszínvonalú megjelenési lehetőség és üzleti tárgyalások terepe. Az rendezvénysorozat középpontjában ezúttal Igor Stravinsky zeneszerző születésének 135. és a bolsevik forradalom 100. évfordulója és annak művészi megközelítése áll.

“Nagy sikernek számít az, hogy a fórum programjában jelen van a magyar Nemzeti Színház, amely Valerij Fokin rendezésében a Dosztojevszkij-novellából írt színdarabot, A krokodilust adja elő” – emelte ki a miniszter.

Szentpétervár

Megjegyezte, hogy az orosz-magyar színházi kapcsolatok hagyományosan erősek. Emlékeztetett arra, hogy két héttel ezelőtt Vidnyászky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója Puskin-érmet vehetett át Szergej Lavrov külügyminisztertől és az akkori kitüntetés-átadások alkalmából Vlagyimir Putyin elnök beszédet mondott.

Balog Zoltán beszámolt arról, hogy csütörtök este a szentpétervári Juszupov-palotában orosz nyelven bemutatták Szőcs Géza Raszputyin című drámáját. Az előadás kuriózumaként kiemelte, hogy Feliksz Juszupov herceg valószínűleg éppen abban az épületben gyilkolta meg Grigorij Raszputyint.

Közölte, hogy a szentpétervári fórumon Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója, a magyar cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri biztos előadást tart.

Forrás: MTI, Színház.org