Dorian Gray – Kultikus darabot próbál az Operettszínház

2017 november 29. szerda, 10:19

Január 19-én mutatják be a Budapesti Operettszínházban Várkonyi Mátyás, Ács János és Gunar Braunke ma már kultikus musicaljét, az Oscar Wilde regény alapján készült Dorian Gray-t. A Réthly Attila rendezésében, Kocsis Dénes címszereplésével készülő zenés produkció a Rock Színház egykori sikerdarabja volt.

A Dorian Gray próbái hétfőn délelőtt elindultak a Kálmán Imre Teátrumban, ahol az olvasópróba előtt Lőrinczy György főigazgató mesélt arról, hogy Várkonyi Mátyás musicalje régi adóssága a teátrumnak.

Dorian Gray olvasópróba, fotó: Gordon Eszter

Szót ejtett arról is, hogy egykori Rock Színházas művészek is részt vesznek a készülő darabban: Ullmann Zsuzsa, Petridisz Hrisztosz, Nagy Bea és Papadimitriu Athina is szerepel a műben, melynek egykori címszerepét Csengeri Attila alakította, aki ezúttal a festő karakterét ölti magára és egy vadonatúj dalt is énekel majd.

„A Dorian Gray a magyar musicalirodalom egyik legértékesebb, ma már kultikus darabja. Szinte pofon üt az aktualitása, hiszen arról mesél, hogy mit ér meg a művészet, a fiatalság és a siker.  A zenés darabot Ács János, a magyar zenés színház emblematikus személye állította színpadra először, most az a Réthly Attila rendezi a produkciót , aki egykori tanítványa volt a Színház- és Filmművészeti Egyetem rendező szakán. Rendkívül boldogok vagyunk, hogy újra repertoáron szerepelhet a Dorian Gray, mellyel generációk találkozhatnak újra, vagy akár először.” – mondta Lőrinczy György.

Csengeri Attila, Kocsis Dénes, Homonnay Zsolt, fotó: Gordon Eszter

„Érdekesen indult a Dorian Gray története” – vette át a szót Várkonyi Mátyás zeneszerző. Elmondta, az ötletgazda, Gunar Braunke hívta fel a figyelmét Oscar Wilde Dorian Gray arcképe c. regényére, melyről első olvasás után azt gondolta: ebből nem lehet musicalt írni.

“Így aztán nekikezdtem”tette hozzá nevetve. Várkonyi Mátyás kifejtette, Ács Jánossal együtt készítették a szövegkönyvet. Fantasztikus élmény volt megismerni ezt a kifinomult, intellektuális nem egy szokásos, könnyen emészthető témát, mely ennyi idő után is fennmaradt, beszélnek róla az emberek, és most műsorra tűzi az Operettszínház is. Sokat dolgoztam rajta, és ahogy az idő telt, természetesen bizonyos dolgokat átgondoltam, áthangszereltem. A kottát például, melyet annak idején beleírtam a gépbe, ma már alig használhatnám. A szövegen is frissítettünk, így januárban egy átgondolt, felfrissített Dorian Gray-t mutathatunk be egy nagyon jó csapattal. És elárulom, bennem kezd kialakulni a régi Rock Színházas ’feeling’ is” – emelte ki.

Dorian Gray kritika a ’90-es évekből

Várkonyi Mátyás hozzátette: „Az ősbemutatót 1990-ben a Vígszínházban tartottuk, majd a Thália Színházban és a Rock Színház sátrában ment sokáig a produkció. Közben Simon Edit producer kiajánlotta a darabot külföldre, és a Pentaton Művész- és Koncertügynökség menedzsmentjének köszönhetően elindult az előadás  nemzetközi karrierje. Londonban is bemutathattuk, ahol a nézők úgy ültek be a darabra, hogy fogalmuk sem volt, magyar produkcióról van szó. Óriási siker lett. Ezután következett a hosszú németországi turné Homonnay Zsolt címszereplésével. A Dorian Gray ma már három nyelven él: németül, angolul és magyarul.” – mondta.

Dorian Gray olvasópróba, fotó: Gordon Eszter

Réthly Attila rendező kifejtette, mennyire jól érezi magát a Kálmán Imre Teátrumban. „Nem csupán a helyszín miatt, hanem azért is, mert a Dorian Gray alapvetően olyan helyzetet teremt, melyben a rendezőnek észrevétlennek kell mutatkoznia, nem tolakszik előre. A mű annyira csodálatos, hogy szinte önmagában hat. Jó hangulatú próbafolyamatra készülök” – avatott be, majd egy Oscar Wilde idézettel zárta: „Minden művészet haszontalan. Nem a művészet utánozza az életet, hanem az élet a művészetet” .

Fotó: Gordon Eszter

A Dorian Gray címszerepét Kocsis Dénes alakítja, Sybil Vane Gubik Petra lesz. Lord Henry Wottont Homonnay Zsolt, Sybil édesanyját, Mrs. Vane-t Janza Kata, Basil Hallwardot Csengeri Attila játssza. Az előadás James Vane-je Pesák Ádám, Queen Britannia karakterét Kalocsai Zsuzsa kelti éltre. A musicalben Dézsy Szabó Gábor, Papadimitriu Athina, Vásári Mónika, Petridisz Hrisztosz, Oláh Tibor is színpadra lép.

A díszletet Túri Erzsébet, a jelmezeket Velich Rita jegyzi. A zenei vezető Kovács Adrián. Zeneileg szintén segíti a produkciót Hermann Szabolcs, a karigazgató Drucker Péter. A koreográfus a színház balettigazgatója, Bodor Johanna, a musical rendezője Réthly Attila.

Gubik Petra és Kocsis Dénes, fotó: Gordon Eszter

A Dorian Gray-ről:

“A lélek rettenetes valóság“ – mondja Oscar Wilde, a XIX. századi angol irodalom híres-hírhedett szerzője. Ezt példázza kultikus regényének, a Dorian Gray arcképének címszereplője, egy gazdag, gyönyörű és naiv fiatalember, aki oly kétségbeesetten szeretne örökké szép és fiatal maradni, hogy még a lelkét is eladná érte. És valóban, minden úgy történik, ahogyan szeretné; züllött, kicsapongó élete az arcán nem, csak a róla készült, gondosan rejtegetett fiatalkori festményen hagy rettenetes nyomokat… A valóban színpad után kiáltó, vad szenvedélyekkel és tomboló érzékiséggel átitatott, misztikus történetből 1990-ben a zeneszerző Várkonyi Mátyás és az író-rendező Ács János és Gunar Braunke készített megrendítő musicalt. A darabot Németországban és Angliában is bemutatták.

V.K. / Színház.org