“Egy hataloméhes férfi története, kicsit másképp” – Így készül a Kékszakáll az Operettszínházban

2018 február 17. szombat, 8:13

Alig másfél hét van hátra a Kékszakáll premierjéig, melyet Székely Kriszta rendez az Operettszínházban. Korábban itt még soha nem játszották Offenbach művét, melynek előkészületeibe most mi is beleshettünk egy nyílt próbán.

„A Kékszakállt majdnem 150 évvel ezelőtt mutatták be, az Operettszínházban most először játsszuk.” – avatott be Peller Károly, aki az előadásban Popolanit, Kékszakáll titkárát alakítja.

Székely Kriszta rendező elárulta, elképesztő kihívás a prózai rendezés, de az is biztos, hogy az operett és azon belül is Offenbach a hatalmas kórusképeivel egészen más dologra tanít, újfajta kihívást jelentenek számára.

Fotó: Gordon Eszter

„Biztonságos környezetben érzem magam, olyan művészekkel dolgozom akik rengeteget tudnak a műfajról, régebb óta vannak a pályán és munkánkban jó arányban keveredik a régi az újjal. Örömmel veszem a tapasztalatukból adódó segítséget, és azt látom, hogy nyitottan veszik amit én teszek hozzá.”

Kulcsár Noémi koreográfus először dolgozik az Operettszínházban. A Táncművészeti Egyetem tanszékvezetője arra a kérdésre, hogy a modern tánc, hogyan alkalmazkodhat egy operetthez, úgy reflektált: „Szerettük volna ötvözni az újszerű táncokat, mozgásokat a meglévő dallamokra, mely egyébként nem áll távol egymástól és a koncepció is elbírja, hogy kísérletezzünk. A kihívás mellett ráadásul óriási élmény az Operettszínházban dolgozni.”

Bojtos, Luca, Bordás Barbara, Peller Károly, Dolhai Attila, fotó: Gordon Eszter

Dinyés Dániel, a Kékszakáll zenei vezetője és karmestere úgy véli, Magyarországon kevésbé ragadt meg előadói  hagyományunkban Offenbach, holott magát az operettet, mint műfajt is ő hívta életre. „Később bizonyos magyar urak – Lehár, Kálmán – magukévá tették a kifejezést és ma már az operett azt jelenti, amit ők alkottak. Offenbach azonban sokkal „rohanósabb” náluk. Kuplés, sanzonos dalokat írt, szellemes zenét és gondolatokat köszönhetünk neki.”

A próbán mindkét szereposztás színészei részt vettek, a Saphirt alakító Dolhai Attila elmesélte, táncos-komikus szerepkörben mutatkozhat be rendkívül sűrű szöveggel és gyors tempóval, amit nem egyszerű átadni a közönségnek. „Jelentős munka áll mögöttünk, de boldog vagyok, hogy egy ilyen erős csapattal, együtt vihetjük színre Offenbachot.”

Szintén Spahirként láthatják majd Veréb Tamást is, aki élete első operett-szerepére készül és mint mondja óriási kihívás eljátszani az álruhás pizzafutárt.

Fotó: Gordon Eszter

Kállay Bori a szenátor feleségeként lép színre. Karakteréről úgy véli bonyolult és nem átlagos first lady, akinek férjével való kapcsolata sem egyszerű, hiszen nagyon szereti a férfiakat. Kalocsai Zsuzsa, akit ugyancsak Clémentine szerepében láthatnak, hozzátette: „Ha az ember nagyon akarja akkor megtalálja a boldogságot. Adjunk reményt minden nőnek, hogy van esély.”

Vendégművészként Szacsvay László bújik Bobéche bőrébe, Csuha Lajos a teátrum művésze pedig szintén a szenátort, élete első operett-szerepét játssza.

Bordás Barbara Boulotte, a takarító lány figurájába bújik be. Elmondta, egyre jobban kedveli a karaktert

“Szubrett vonalat képviselünk és miközben végigrohanjuk a jeleneteket, operai igényességű dalokat énekelünk. A csapat eklektikus és pont emiatt születhet különleges produkció.” – tette hozzá.

Lusine Sahakyan szintén Boulette-et játssza, hozzáfűzte: “Nagy segítséget nyújt, hogy pici koromtól kezdve színházban nőttem fel, néztem a művészeket, hogyan próbálnak. Boulette azért is kihívás számomra, mert nagy hangtartományt igénylő, komikus, operai szerep.”

Kállay Bori, bojtos Luca, Dolhai Attila, Szacsvay László, fotó: Gordon Eszter

A címszerepben Boncsér Gergely és Vadász Zsolt lesz látható.

Boncsér Gergely nevetve árulta el sokszor játszottak már együtt feleségével, Bordás Barbarával, de takarítónő, vállalatvezető felállásban még nem találkoztak a színpadon.

Vadász Zsolt hangsúlyozta, hogy a bonvivánokat általában beskatulyázzák: a bonviván a hős, a szerelmes, a bátor, de ez a Kékszakáll más.

“Végre először az Operettszínház színpadán mérhetetlenül kegyetlen és gonosz lehetek, és ezt Székely Kriszta irányítása mellett nagyon élvezem.” – mondta.

Fotó: Gordon Eszter

Bojtos Luca Fleurette-ként (mellette a társulat fiatal tehetsége Kardffy Aisha) lép színpadra, Erdős Attila Kékszakáll személyi titkárát játssza, az első szereposztásban ezt a szerepet Peller Károly alakítja

Oscar Kendi Ludovik és Langer Soma lesz, míg Alvarez szerepében Horváth Dániel és Imre Roland látható majd.

A díszlettervező Balázs Juli, aki Bodó Viktor állandó alkotótársa és elsősorban külföldön tevékenykedik. A dalszövegeket jegyző Máthé Zsolt az Örkény István Színház társulatának színművésze, de több ízben írt már dalszövegeket színházi előadásokhoz. A fordítás és átdolgozás Székely Kriszta mellett Lőrinczy Attila és Szabó-Székely Ármin munkája.

A jelmeztervező Pattantyús Dóra, aki a Kreatív kapcsolatokban is Székely Kriszta munkatársa volt az Operettszínházban. A világításért Bányai Tamás felel. Karigazgató Szabó Mónika, karmesterként Dinyés Dániel mellett Silló István vezényel még.

A Kékszakállt február 23-án és 24-én mutatják be a Budapesti Operettszínházban, két szereposztásban.

Vass Kata / Színház.org