Levelek otthonról – Jávori Ferenc “Fegya” szerzői estje az Operettszínházban

2018 március 01. csütörtök, 10:02

Jávori Ferenc „Fegya”, akit a Menyasszonytánc című klezmer-operett zeneszerzőjeként és a Budapest Klezmer Band vezetőjeként is ismerhetnek, hamarosan a Kálmán Imre Teátrumban ad bensőséges hangulatú estet.

Március 9-től a több mint huszonötéves múltra visszatekintő Budapest Klezmer Band vezetője, Jávori Ferenc Fegya személyes történetekkel fűszerezve mutatja be pályáját és életművét a kárpátaljai gyermekkortól kezdve a budapesti éveken át a visszhangos európai és amerikai sikerekig.

Jávori Ferenc Fegya

A szerző és muzsikustársai – Nagy Anna, Barbinek Gábor, Gazda Bence, Kohan Istvan, Máthé László és Végh Balázs – a sok humorral és életörömmel átszőtt sajátos kompozíciókban a hagyományos jiddis motivumokat elegyítik más népzenei elemekkel, és egy kis modernitással is.

A Levelek otthonról címet viselő összeállításban instrumentális és vokális szerzemények egyaránt helyet kapnak majd, s ez utóbbiakban Janza Kata, Siménfalvy Ágota, Földes Tamás és Szabó P. Szilveszter is közreműködnek.

Jávori Ferenc egyike Közép-Európa legtermékenyebb és rendkívüli zeneszerzőinek, aki fontos szerepet játszik a klezmer zene népszerűsítésében akár csak a klasszikus zenében, úgy a balett-produkcióban és a musical műfajában. A Budapesti Operettszínház számára ő írta a Menyasszonytánc című klezmer-musicalt.

Menyasszonytánc a Budapesti Operettszínházban

Jávori Ferenc magyar-zsidó közösségbe született Munkácson. Ennek a városnak jelentős zsidó közössége volt a II. Világháborút megelőzően, ahol a klezmer zene virágzott. Jávori rengeteg dallamot és dalt gyűjtött össze ennek a hajdan vibráló zenei kultúrának az utolsó képviselőitől. Kutatásait részben Bergovszkij Mózes munkássága alapozta meg, aki az 1920-as évek klezmer dallamait gyűjtötte és adta ki, részben pedig a zsidó zene teoretikus gyűjtője, Mihail Stuchevszkij.

Jávori Ferenc a Purim, avagy a sorsvetés című, a Győri Nemzeti Balettel közös produkció szerzője, és zeneszerzője a Klezmer Szvitnek is, de  mindenekelőtt rengeteg klezmer dallamot hangszerelt az általa alapított Budapest Klezmer Band számára.