„Nem lehet az ember mindig csoda!” – Oszvald Marika D. Tóth Krisztával utazott

2018 április 13. péntek, 10:04

D. Tóth Kriszta a születésnapját épp ma ünneplő Oszvald Marikával beszélgetett az Elviszlek magammal kamerái előtt.

Négyévesen állt először színpadon, hét–nyolc éves korára kívülről fújta a teljes magyar operett-repertoárt, amit a szülei játszottak ünnepelt sztárként. Mégis szigorúan nevelték, és óvták attól, hogy mindenáron színész legyen. Különösen az édesapja, aki szerint a lánya tehetséges volt ugyan, de egy kissé szertelen… annak idején azt jósolta, hogy talán majd 40 éves korára megkomolyodik. Marika szerint ez sikerült is… részben. De ő nem is szeretne felnőni, imádja, hogy az egyik öltöztetője azt mondja neki: „na, gyere, te ovis!” 150 cm magas, a lábmérete 34-es. Színházi suszter készíti a cipőit, méghozzá az Operettszínházé, ahová nyolcéves kora óta – közel 60 éve – hazajár.

Oszvald Marika elmondta, nem bírja a semmittevést. Hozzátette: „Gödöllőn a saját házamban, a saját kertemben érzem magam igazán szabadnak. Nincs szükségem arra sem, hogy bárki főzzön, vagy takarítson rám, mert én azt is szeretem csinálni.”

„Talán sok ember el sem hiszi, hogy én szinte mindig jókedvű vagyok. Ezt a tulajdonságomat a szüleimnek köszönhetem, akik szigorúan neveltek, de nagyon sokat tanítottak. Van, hogy nyomasztanak dolgok, de azok csak megoldásra várnak.” – válaszolta a Kossuth-díjas művész D. Tóth Krisztának arra a kérdésére, hogy vajon létezik-e az az Oszvald Marika, aki nem kicsattanóan jókedvű?

Fotó: WMNmagazin/YouTube

Elárulta azt is, rengeteget tanult színművész szüleitől. „ Látták, hogy rendelkezem a pályára való képességgel, ezért nem is óvtak tőle, inkább felvilágosítottak az esetleges buktatóktól. A siker azonban nem csak a tehetségen, hanem sok minden máson is múlik: a szerencsén, a szorgalmon, az empatikus képességen.”

Egyik legnagyobb kritikusa énekes-színész édesapja volt, aki a már rég felnőtt Marikát még mindig tanácsokkal látta el. Persze a gyerekkorában állandóan elhangzó: „nem vagy rossz, csak olyan szertelen, majd 40 éves korodra megérsz” atyai mondás idővel megváltozott, a művésznő gyermeki lelke azonban megmaradt. Oszvald Marikának ugyanis a világ ma is olyan, mint amilyen egy gyermek számára.

„Vállaltan vagyok gyerek. Én nem veszítettem el az érdeklődésemet a világ iránt. Igyekeztem úgy élni, hogy ne legyen sok szégyellnivalóm. És ha nem nyomaszt semmi, friss marad a lelkem. És akkor a világ is olyannak marad, mint amilyen egy gyereknek. Bizony volt, hogy úgy éreztem, a gyerekem érettebb nálam.” – fűzte hozzá.

Oszvald Marikától gyakran kérdezik, hogy nem fárad el sohasem. „Tény, hogy mindig készen kell állni, de nekem ez nem fárasztó, mert szívvel és hittel csinálom.” – véli. A beszélgetésből az is kiderül, a színésznő a legnagyobb operettlegendák között nőtt fel szülei révén, egyik legemlékezetesebb találkozása Honthy Hannával az Operettszínházban esett meg.

Fotó: WMNmagazin/YouTube

„Ő olyan primadonna volt, akinek a férfiak kezet csókoltak, szinte letérdeltek előtte és állítólag nem kedvelte a gyerekeket. Ezért is mondták nekem, hogy mindig tisztelettel közelítsek felé. Én azonban egy este előadás után, olyan nyolc éves koromban benéztem az öltözőjébe és csak annyit mondtam: isteni voltál! És másnap Honthy Hanna készített egy montázst, melyen ez állt: édes kicsi Marikának szeretettel küldöm, soha ne felejtse el az ő Hannuskáját.”

Azt is mondja, ő nem az a fajta színésznő, aki túlzott tiszteletet követel rajongóitól. Nem csoda, hogy az emberek úgy mennek oda hozzá és ölelgetik meg, mint egy régi ismerőst. Alázattal fordul szakmája felé, és ha valahova fellépni hívják, igyekszik eleget tenni a felkérésnek, hogy ne okozzon csalódást. Mindig nagyon figyeli a környezetét, állandóan tanul. Most épp az Operettszínház fiatal művészeitől azt, hogy mi számít a szakmában trendinek. Színésznőként az esetleges negatív kritikát is jól viseli, szerinte „nem lehet az ember mindig csoda”

Az Oszvald Marikával készült beszélgetés D. Tóth Kriszta Elviszlek magammal című műsorának legújabb epizódja, amely a WMN-magazin YouTube-csatornáján látható.