“Első pillantásra meghökkentő lehet” – Az Operettszínház művészei a Kékszakállról

2018 április 18. szerda, 16:26

Idén februárban mutatták be az Operettszínházban Jacques Offenbach Kékszakáll című operettjét, amelyre dicsérő, biztató illetve kritikusabb vélemények is érkeztek. Ezekre egy videóban reagálnak az előadásban szereplő művészek.

Noha a Kékszakáll című operett szakmai visszhangja egyértelműen pozitív, és számos elismerő kritika jelent meg az előadásról, a törzsnézők között akadtak olyanok, akiknek kevésbé nyerte el a tetszését. Az ő kommentjeikből válogatott a teátrum. A videóban megvitatják az előadásban szereplő művészekkel az észrevételeket, egyúttal szeretnék kíváncsivá tenni azokat is, akik még nem látták a darabot.

Boncsér Gergely, aki Vadász Zsolttal váltott szereposztásban a címszerepet, Kékszakállt alakítja, pl. azt meséli: Offenbach vígoperái (melyeket most operettnek nevezünk) bizonyos korszak és bizonyos történetek kifigurázására épültek. “Van, akinek ez a fajta humor nem tetszik, és ez rendben is van” – tette hozzá.

Bordás Barbara, aki Boulette-t kelti életre, úgy fogalmaz: “Ha valaki beül egy operettre, arra számít, hogy a primadonna gyönyörű, csillogó ruhában érkezik, Boulette esetében nem így van. Nyilván meghökkentő lehet azoknak, akik egy megszokott előadást várnak. Elsőre talán sokkoló, de másodjára megtalálhatják benne azokat a dolgokat, amitől érdekes lehet.”

A kisfilmben Boncsér Gergely és Bordás Barbara mellett Peller Károly, Langer Soma és Erdős Attila is elárulja véleményét, többek között arra is rávilágítanak, hogy miért érdemes a produkciót mindkét szereposztással megnézni.

Fotó: Gordon Eszter

A feleségeit sorra fogyasztó Kékszakáll története ismerős lehet a nézők számára. Jacques Offenbach életörömöt sugárzó, zeneileg is sziporkázó operettje komédiává alakítja a véres legendát, szerelmi és politikai intrikákkal sűrítve az egyébként is akciódús cselekményt. Az Operettszínház új bemutatója leporolja a romantikus történetet, és egy mai néző számára is ismerős közegbe, a vállalati szférába helyezi. Kékszakáll vezérigazgató és Bobeche szenátor a hierarchia csúcsán, teljhatalommal rendelkeznek beosztottaik élete felett, egészen addig, amíg Boulotte, egy szókimondó takarítónő kézbe nem veszi a dolgokat. A furcsa szerelmi viszonyokról és hatalomvágyról szóló előadást, a Katona József Színház fiatal rendezője, a Színikritikusok Díjával is jutalmazott Székely Kriszta állította színpadra, aki korábban a Kreatív kapcsolatok című kamaraoperát rendezte a Kálmán Imre Teátrumban. Az Offenbach-operett májusban is műsoron lesz.