Dolhai Attila Koppány bőrébe bújik – Székely Kriszta rendezi az István, a királyt

2018 április 22. vasárnap, 8:02

Augusztus 24-én Székely Kriszta rendezésében a bajai Petőfi Szigeten mutatja be a Budapesti Operettszínház Szörényi Levente és Bródy János kultikus rockoperáját. Istvánt Kocsis Dénes, Koppányt Dolhai Attila kelti életre. A zenés darab ősztől beköltözik a Nagymező utcai teátrumba is. A rockopera budapesti sajtótájékoztatóján a további szereplőkről is lehullott a lepel.

Makláry László, Bócsa Barnabás, Lőrinczy György, Székely Kriszta – fotó: Gordon Eszter

Lőrinczy György, a Budapesti Operettszínház főigazgatója arról mesélt, miért esett a választásuk generációk kedvencére, az István, a királyra.

„Sokat gondolkoztam azon, hogy mi lehet az oka annak, ha egy színház vezetősége egy bizonyos produkciót műsorra tűz. Először is, mert szeretjük a művet és hiszünk benne. 1983-ban, a Bihari János Táncegyüttes tagjaként táncolhattam az István, a király királydombi előadásában, a zenés színházzal kötött szerelmem is ehhez a produkcióhoz kötődik. Fantasztikus és meghatározó élmény volt. Az Operettszínház jelenlegi ügyvezető igazgatója, Borbély László ebben a produkcióban rendezőasszisztensként vett részt, míg Makláry László főzeneigazgatónk zenei vezetőként dolgozott a rockoperában. Több szállal is kötődünk tehát a legendás előadáshoz és adott volt a mű is, amit nagyon szeretünk és sokra tartunk.” – avatott be Lőrinczy György, aki úgy fogalmazott: „ Az István, a király témája megunhatatlan, évszázadok óta foglalkoztat minket, hogy miben lehetnénk európaiak és miben járhatjuk saját utunkat, és hogy ez a két nézőpont miként ütközik a hétköznapi emberek és az ország vezetőinek gondolataiban, koncepciójában. Feltettük a kérdést, hogy kinek és miért mutatnánk be most, 2018-ban? Rosta Mária producerrel egyet értettünk abban, hogy érdemes lenne a fiatalok számára is megfogalmazni, nyilvánvalóvá tenni, hogy szüleik, nagyszüleik miért szerették annyira. Az is eszembe jutott, hogy akkor érdemes bemutatni egy legendás darabot, ha úgy állnak a csillagok és amikor elmentem Rosta Máriától elkérni a jogokat, azt mondta: egy rendezőt ismer, aki méltán színre vihetné a rockoperát, Székely Krisztát. Kicsit féltem, mit szól majd az ötlethez, de Kriszta azonnal igent mondott, sőt mint kiderült, mindig is álmodott róla.”

Földes Tamás, Szabó P. Szilveszter, Mészáros Árpád Zsolt – fotó: Gordon Eszter

Azt is hozzátette, női rendező még sosem vitte színre Szörényi Levente és Bródy János művét, és ez izgalmas energiát hozhat. Az alkotói csapatról elárulta, a koreográfusok Bodor Johanna és Lénárt Gábor lesznek, az előadást Makláry László és Szabó Mónika vezényli, a díszletet Cseh Renátó, a jelmezeket Pattantyús Dóra tervezi.

„Mindig is a színészközpontú színházban hittem, és most a társulaton belül fantasztikusan ki tudjuk osztani a produkció szerepeit.” – mondta és felhívta rá a figyelmet, hogy ezúttal a bajai előadás szereplőit mutatják be, arról, hogy ősszel Budapesten kik játszanak majd az előadásban, később leplezik majd le.

Fotó: Gordon Eszter

István Kocsis Dénes lesz, Koppányt pedig Dolhai Attila játssza.

Gubik Petra Réka bőrébe bújik, Saroltot Polyák Lilla alakítja. A három magyar úr szerepében Mészáros Árpád Zsoltot, Szabó P. Szilvesztert és Földes Tamást láthatják. Torda váltott szereposztásban Szomor György és György Rózsa Sándor, Laborc Kerényi Miklós Máté, Gizella pedig a nemrég az Operettszínház stúdiójában végzett Maros Bernadett lesz.

Koppány feleségeit, Szendy Szilvi, Bódi Barbara és Faragó Alexandra alakítja. A német lovag, Vecelin szerepében Gömöri András Máté lép színre. Asztrik főpapot Homonnay Zsolt kelti életre.

István, a király – a sajtótájékoztatóról:

Bócsa Barnabás a Baja Marketing Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte: „1983. augusztusában a Királydombon olyan csoda született, mely 35 éve töretlen sikernek örvend. 2012-ben, amikor elindult a Csodálatos Baja fesztiválsorozat, mi is úgy érzetük, kisebb csodának lehetünk tanúi. Abban az évben 4000 főt befogadó nézőtér épült fel a Szentháromság téren, ahol bemutattuk a Miss Saigon-t. Katartikus előadás volt és biztos vagyok benne, hogy most is hasonló élményben lesz részük azoknak, akik Bajára látogatnak. Az István, a királyt már a Petőfi Szigeten láthatják, hiszen a belváros és sziget is óriási fejlődésen ment keresztül, a több milliárdos beruházás kapcsán rengeteget szépült, fejlődött Baja. Ez az új helyszín ráadásul a belvárostól csupán néhány száz méterre található. A színpadot a Sugovica-folyó öleli majd körül, a háttér maga az erdő lesz, és a szigeten éttermek is várják a vendégeket. Jó döntés ellátogatni Bajára.”

Kocsis Dénes, Dolhai Attila – fotó: Gordon Eszter

Makláry László, a budapesti Operettszínház főzeneigazgatója 1983-as élményeit, emlékeit osztotta meg.

„1983-ban hosszú hónapokig dolgoztunk Szörényi Leventével és Bródy Jánossal a darabon, a hangszerelésért és hangfelvételekért Márta Istvánnal együtt feleltünk. Az előadásban klasszikus rocklegendák – Vikidál Gyula, Deák Bill Gyula, Nagy Feró – és nem kifejezetten színházi művészek szerepeltek, és ez okozott némi fennakadást az akkor rendszerben. Küzdelmünkben egy nem várt és érdekes egybeesés segített: a hanglemezgyár Rottenbiller utcai stúdiójában vettük fel a rockopera szimfonikus részeit és itt lakott Keszler Pál, az Operettszínház akkori igazgatója. Neki köszönhetjük, hogy szalonképessé és elfogadhatóvá „tette” a rockereket és közbenjárt Aczél elvtársnál. A több hónapos próbát egyébként is forrongó állapot jellemezte. A korban pattanásig benne volt a feszültség, amit a mű megfogalmaz.”

Székely Kriszta – fotó: Gordon Eszter

Székely Kriszta rendező édes teherként éli meg a felkérést és kiemelte, hogy a szerzőknek és az Operettszínháznak is hálás a lehetőségért, ezért az ajándékért.

„Rendezőként azok a zenei művek érdekeltek mindig, melyek a mához is szólnak és rétegei vannak. Az István, a király szerintem több rétegből épül fel: az európai helyzetből, az ország földrajzi elhelyezkedéséből adódó konfliktusokból, melyek ismétlődni látszanak történelmünkben. Olyan miliő mutatkozik meg az előadásban, ami nem áll távol tőlünk ma sem. A történet középpontjában egy kettészakadt család áll és engem ez a család, a mag érdekel leginkább: a családon beüli feszültség, a fiatal István és Koppány között és az, hogy sugárzik ki mindez egy ország történelmére és aktuális döntéseire.” – mondta.

Gubik Petra, Kocsis Dénes – fotó: Gordon Eszter

Székely Kriszta azt is elárulta, hogy a szüleinek köszönhetően ismeri ő is a rockoperát, annak slágereit és fontosnak, egyben kihívásnak tartja megtalálni azt az olvasatot ami továbbviszi a fiataloknak ezt a csodálatos művet.

„A rendező sikere 50%-ban a szereposztáson múlik. Szeretem ha egy szereposztásban van fricska, vállalás, csavar és gyakran hallgatok az első megérzésemre, bevillanásaimra is. Az István, a király kapcsán pedig a legelső erős és talán radikális impulzusom Koppány kapcsán ért, olyan művészre gondoltam, aki sok műfajban aratott maradandót.” – árulta el a szereposztásról a rendező. Lőrinczy György hozzátette: „Dolhai Attila Koppány szerepében tér vissza a musicalek világához.”

A 2018-as Csodálatos Baja fesztiválsorozaton augusztus 24-én, 25-én és 26-án láthatják az István, a királyt a Budapesti Operettszínház előadásában.

V.K. / Színház.org