Felföldi Anikót 80. születésnapján köszöntötték a Kálmán Imre Teátrumban

2018 április 29. vasárnap, 15:15

Az Amerikai komédia április 26-i esti előadása után fergeteges hangulatban ünnepelték meg Felföldi Anikó 80. születésnapját a Kálmán Imre Teátrumban. Rengeteg barát, régi és új kolléga eljött, és sok meglepetéssel készültek: volt virágeső, közös éneklés, az elmaradhatatlan torta, de még artisták is felléptek.

Fotó: Schumy Csaba /DFP.hu

A köszöntésen részt vett Hegedűs D. Géza is, aki úgy fogalmazott: “Ünnep a mai este, egy nagy energiájú, csupa életkedv előadás után felköszöntjük Felföldi Anikót. Csodálatos életmű-összegző pillanatoknak lehettünk tanúi, igazi jutalomjáték a művésznőnek ez a szerep… ” – utalt a színésznő alakítására az Amerikai komédia című szvingjátékban.

Hegedűs D. Géza később a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektorának aláírásával Felföldi Anikó színművésznő részérre több évtizedes művészi pályája és a magyar kultúra gazdagításában játszott kiemelkedő szerepe elismeréséül az egyetem díszoklevelét nyújtotta át.

Felföldi Anikó 80! – így köszöntötték a színésznőt a Kálmán Imre Teátrumban:

Galambos Erzsi nevetve árulta el, hogy “irigyli” Felföldi Anikót a kerek jubileum miatt, hiszen ő már elmúlt 80 éves: “Boldog vagyok, hogy megérhettem ezt a napot és Anikót köszönthetem…” – tette hozzá.

Bencze Ilona elmondta: “Nagyon régóta ismerem, talán 40 éve is, és a mai napig őrizzük egymást a szívünkben.”

Janza Kata az Operettszínház ünnepi esten készült videójában elmesélte, mennyire jó volt az elmúlt több mint 20 évben Felföldi Anikó mellett dolgozni, ahogy fogalmazott: egyszerűen csak létezni a közelségében. “Abból a méltóságból, fegyelemből, tehetségből, humorból, a gyermeki létből mely benne lakozik, egy picit talán eltanulhattam és ez csodálatos élmény volt.”

Fotó: Schumy Csaba /DFP.hu

Április 26-án, az Amerikai komédia című előadás közben a szereplők – Homonnay Zsolt, Földes Tamás, Brasch Bence – számos módon köszöntötték Felföldi Anikót, akinek szóló száma alatt a nézőtéren ülő kollégák varázsoltak virágesőt a színpadra. Az előadás után Lőrinczy György, a Budapesti Operettszínház főigazgatója szervezésében folyamatosan érkeztek a vendégek. Kassai Benjamin és Fehér Ádám artisták pedig egy meglepetés erőemelő számot adtak elő a színésznő tiszteletére.

Felföldi Anikó 1938. április 28-án született Budapesten, játszott a Nemzeti Színházban, a kecskeméti Katona József Színházban, a Vidám Színpadon. 1966 óta a Budapesti Operettszínház tagja, 1994-től a színház örökös tagja. Több éven keresztül vendégszerepelt Triesztben Daisy Parker (Ábrahám Pál: Bál a Savoyban) szerepében, de fellépett a világ sok más pontján is. Tagja a MASZK (Magyar Országos Színészegyesület) elnökségének.

Forrás: Budapesti Operettszínház, Blikk.hu, Színház.org