Akrobata világszámokkal, korhű jelmezekkel érkezik a Cirkuszhercegnő a Margitszigetre

2018 április 29. vasárnap, 10:05

A napokban bemutatták a Cirkuszhercegnő jelmez- és díszletterveit. Kálmán Imre operettjét júliusban láthatjuk a margitszigeti színpadon a Miskolci Nemzeti Színház és a Fővárosi Nagycirkusz közreműködésével, Szabó Máté rendezésében. A grandiózus, háromfelvonásos előadást két alkalommal, július 20-án és 21-én játsszák a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, szeptembertől pedig a Miskolci Nemzeti Színházban lesz látható.

Bán Teodóra a díszlettervekkel

Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a produkció pénteki sajtónyilvános tervelfogadásán elmondta, ezzel a közös produkcióval hosszú idő után újra visszatér egy korábbi kedvelt műfaj, az operett a fesztivál repertoárjába. Mint mondta, az eredetileg német nyelven írt nagyoperettet először 1926-ban Bécsben láthatta a közönség, Kálmán Imre műve azóta is töretlen népszerűségnek örvend.

Béres Attila, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója arról beszélt, hogy egy nagy vidéki teátrum számára mindig különleges lehetőség a fővárosban bemutatkozni. Hozzátette: céljuk, hogy az ország első kőszínházaként, a nemzeti színház követelményeinek megfelelve magas művészi igénnyel hozzanak létre nagyszabású zenés, színházi produkciókat, mint amilyen a Cirkuszhercegnő. „A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon megvalósuló bemutató számunkra is a lehetőségek tárházát nyitotta meg” – mondta az igazgató.

 

Szabó Máté, a darab rendezője úgy fogalmazott, ugyanaz az izgalom van jelen a műben, mint amikor az ember az első igazi szerelemre vágyik: “Az emberi érzelemvilág legmélyebb és legkarakteresebb módján tudunk beszélni, egy izgalmas jelképrendszeren, az álarcon keresztül” – mondta. Koncepciója szerint a darab arra mutat rá, hogy az igazi szerelem az, amikor az életben viselt maszk lekerül. Bár az előadás látványvilága a korabeli miliőt idézi, az álarc és a cirkuszi világ jelképrendszerét a rendező modern eszközökkel és izgalmas felfogásban viszi végig.

A bemutató kuriózuma, hogy bár általában a Cirkuszhercegnőben a néző számára rejtve maradnak a cirkuszi mutatványok, most a Fővárosi Nagycirkusz együttműködésével ezek mégis a szemünk elé tárulhatnak. Fekete Péter elmondása szerint valódi világszámokat, levegőakrobatákat és igazi attrakciókat láthatunk majd a színpadon.

A díszlet cirkuszra emlékeztető erős fémszerkezetből áll, amelyek a második és harmadik felvonás helyszíneiben is visszatérnek. Az előadás bármely pillanatában előbukkanhat egy bohóc – mondta Szabó Máté rendező, utalva arra, hogy végül az is bohóccá válhat, aki először a bohócra ujjal mutogat. A korhű jelmezek szélsőséges, költői túlzásokkal jelennek meg, hiszen a cirkuszi világ a tervező számára is szabadságot jelentett.

Szabó Máté és Miller Zoltán

A Cirkuszhercegnőben a főbb szerepeket Dobó Enikő, Eperjesi Erika, Szőcs Artur és Miller Zoltán alakítják. Mellettük Harsányi Attila, Litauszky Lilla, Bojtos Luca, Somhegyi György, Papp Endre, Keresztes Sándor, Molnár Anna, Salat Lehel, Szegedi Dezső, Farkas Sándor, Molnár Sándor Tamás is színre lép az operettben.

Az előadás díszlettervezője Cziegler Balázs, jelmeztervezője Berzsenyi Kriszta. A koreográfiát Katona Gábor jegyzi, az operett dramaturgja Ari-Nagy Barbara.

Forrás: Szabad Tér Színház