Magyar történetekről szól az Operettszínház következő évada

2018 május 10. csütörtök, 9:27

7 premierrel készülnek, köztük 3 ősbemutatóval.

Az Operettszínház főigazgatója, Lőrinczy György a teátrum évadbejelentő sajtótájékoztatóján elárulta: Az István, a király, a Semmelweis, a Tündér Lala, a Maya, a Carousel (Liliom), A Pendragon legenda és a Marica grófnő is a bemutatók között szerepel.

Lőrinczy György – Fotó: Kállai-Tóth Anett

Lőrinczy György megköszönte Kerényi Miklós Gábor munkáját és úgy fogalmazott, a volt művészeti vezető öt rendezése közül terveik szerint hármat repertoáron tartanak, ha a jogi körülmények is lehetővé teszik. A jövő évadot a művészeti tanács tagjaival együtt tervezték meg. „Az öttagú művészeti tanács tagjai rangos művészek, és különböző generációk illetve stílusirányzatok képviselői; a rendező Székely Kriszta és Béres Attila, a karmester Bolba Tamás és Silló István, valamint a dalszövegíró, dramaturg Galambos Attila segíti munkánkat a jövőben.”

Lőrinczy György kiemelte, hogy a színház weboldala és logoja is megújult. Elmondta, az premierek között lesz olyan előadás, mely kifejezetten vidám, de lírai történeteken keresztül is szeretnének társadalmi, művészeti üzenetet közvetíteni. „Alapvetően magyar történetek és magyar szerzők köré csoportosul a jövő évadunk.” – fűzte hozzá.

Feke Pál, Veréb Tamás, Székely Kriszta – Fotó: Kállai-Tóth Anett

Szeptember 20-án az István, a király című rockopera költözik be a Nagymező utcába a bajai bemutatót követően. A kőszínházi előadásban Istvánt Veréb Tamás, Koppányt Feke Pál alakítja (Baján Kocsis Dénest és Dolhai Attilát láthatják a főszerepekben).

A darab rendezője, Székely Kriszta szerint az István, a király rendkívül sűrű és dilemmákkal teli időszakban játszódik, mely azóta is jellemzi az országot és a történelmét, komoly dolgokról és mélyen beszél, zenéjének fontos helye van a magyar emberek szívében. Szeretnék a rockopera új és friss feldolgozásával a fiatalokat is megmozgatni.

A Semmelweis című opera először a Miskolci Operafesztiválon debütál szeptember 28-án, majd a Raktárszínházban és további 11 városban is látható lesz.

A produkció rendezője, a Stereo Akt alkotócsoport vezetője, Boross Martin első alkalommal dolgozik az Operettszínházban és elmondta, oratorikus kórképként aposztrofálják a Semmelweist.

Nádasi Veronika, Boross Martin – Fotó: Kállai-Tóth Anett

“A darab főszereplőjét, Semmelweis Ignácot leginkább arról ismerjük, hogy ő volt az anyák megmentője, miközben saját korában ‘boszorkányüldözött’ emberként élt, akit elmegyógyintézetben saját ápolói öltek meg. Mániákusan harcolt igazáért és mások életéért, önmagával és a világgal viaskodó pszichéjével kalauzolja majd a nézőket a valóság, a rémálmok, a fikciók mezsgyéjén különleges interakcióba kerülve a zenével, a mozgással és vetítésekkel.” – fogalmazott.

Október 25-én, újabb ősbemutatóként a Tündér Lala érkezik a Kálmán Imre Teátrumba Szenteczki Zita rendezésében, aki korábban a Szegény Dzsoni és Árnika című előadást rendezte a színházban, melyről úgy véli: “fontos és jó találkozás volt a társulattal és nagyon várja a folytatást.” A Tündér Lala véleménye szerint az elfogadásról, a bátorságról, a befogadásról szól.

Auksz Éva, Szenteczki Zita – Fotó: Kállai-Tóth Anett

November 30-án Réthly Attila állítja színpadra Fényes Szabolcs Maya című nagyoperettjét. A Maya főszerepét anno Honthy Hanna, Karády Katalin és Galambos Erzsi is játszotta, a címszerepet ezúttal Fischl Mónika és Bordás Barbara alakítja. Az Operettszínház egykori igazgatójáról, Fényes Szabolcsról a rendező elárulta, egyik legnagyobb sikerét, a Mayát 19 évesen írta.

Sándor Péter, Vágó Zsuzsi, Széles Flóra e.h., Dolhai Attila és Béres Attila – Fotó: Kállai-Tóth Anett

Április 26-án izgalmas produkciót tűz műsorára a színház, a Carousel (Liliom) Béres Attila rendezésében kel életre. Oscar Hammerstein és Richard Rodgers zenés darabja Molnár Ferenc világhírű műve alapján készült, több Tony-díjat is nyert, Londonban, Bécsben és New Yorkban is játsszák. Béres Attila a Liverpool focicsapat indulójaként is elhíresült mondatát emelte ki az előadásnak, mint üzenet, miszerint “You’ll never walk alone”, azaz sosem vagy egyedül.

Május 10-én Somogyi Szilárd rendezésében A Pendragon legenda című zenés előadás ősbemutatóját tartják a Kálmán Imre Teátrumban. A rendező azt ígéri, Szerb Antal regényéhez hű produkcióra készül, és a krimi tele lesz misztikummal, rejtéllyel.

Mészáros Árpád Zsolt, Somogyi Szilárd – Fotó: Kállai-Tóth Anett

Szabó Máté a Marica grófnőt rendezi, amelynek bemutatója június 27-én lesz. Kálmán Imre kultikus darabjának egyik fő mondata, a “Mit tudjátok Ti bent, hogy idekint mi fáj”, melyben a főszereplő, a magyar történelem és Kálmán sorsa is benne rejlik. – árulta el a rendező.

Szabó Máté, Vadász Zsolt, Fischl Mónika, Lukács Anita és Homonnay Zsolt – Fotó: Kállai-Tóth Anett

A jövő évadról Lőrinczy György elmondta, koprodukciós hálót nyitottak, magán producerekkel is összefogtak: Szente Vajk és Rosta Mária producer olyan szereposztást osztott ki az Apáca Show című musicalben, melyben a színház sztárjai is részt vesznek. A Broadway sikerdarabja ősszel szintén beköltözik az Operettszínházba a Szegedi Szabadtéri Játékokon megtartott premierje után.

Fotó: Kállai-Tóth Anett

A főigazgató szót ejtett arról is, hogy rengeteg turné vár a társulatra  már most nyáron és évközben is. Magyarországi turnéra indul a Semmelweis és A chicagói hercegnő is, utóbbi a Marosvásárhelyi Fesztiválon is bemutatkozik, jövő májusban pedig Komáromban újra megrendezik a Lehár Ferenc Énekversenyt is. Lőrinczy György kiemelte: „fontosnak tartom, hogy a magyar operettet ne csak ebben az épületben, hanem más színházakban is jó körülmények között lehessen játszani”.  Így a Magyar Zenés Színházzal szövetségben egy Mária főhadnagy premier készül, amit Bozsó József állít színpadra. Az előadás Békéscsabán és Veszprémben is bemutatásra kerül majd. A Karinthy Színházzal kötött stratégiai megállapodás keretében az Operettszínház színészei prózai szerepekben mutatkozhatnak be Újbuda népszerű játszóhelyén, Szabó P. Szilveszter pedig rendezőként jegyzi majd A baba című darabot.

A nézők többféle bérletkonstrukció közül választhatnak, ezekről bővebben az Operettszínház honlapján olvashatnak. Az új bérletek értékesítése május 16-án indul.

Vass Kata / Színház.org