“Van bennem egy alapvető belső derű” – Kállay Borit köszöntjük

2018 május 14. hétfő, 15:25

A művésznő május 14-én ünnepli 70. születésnapját.

Kállay Bori Balmazújvárosban született, de iskoláit már Debrecenben végezte, ahol a város ünnepelt és sikeres vezető énekes-színésznője lett. A 2008/2009-es évadban, Anhilte szerepében lépett először színre a Budapesti Operettszínházban, A Csárdáskirálynőben, de pályájáról a prózai szerepek sem hiányoztak.

Még az érettségi évében a miskolci színházhoz szerződött, majd onnan a Szegedi Nemzeti Színház következett. Sikeres szubrett-szerepek után Debrecen ünnepelt és sikeres vezető énekes-színésznője lett. Időközben a televízió is felfedezte, és a Lili bárónő címszerepében debütált. 1984-ben Garas Dezső a margitszigeti Csárdáskirálynő-előadás szerepére hívta meg, amelyet két nyáron is nagy sikerrel játszott.

Kállay Bori és Heller Tamás a Félbehagyott nők című előadásban a Csokonai Színházban / Fotó: Debreceni Csokonai Színház

Kállay Bori 1987-ben végleg Budapestre költözött, és miután egy évadot a József Attila Színházban töltött, a következő hét évben az Interoperett társulatának sztárja volt. Majd a szubrett éveket követően tudatosan váltott, s átképezte magát a szoprán, primadonnai szerepkörre.

Pályájáról a prózai szerepek sem hiányoztak, volt Jelena Andrejevna a Ványa bácsiban, Annie a Játék a kastélyban című vígjátékban, s Muskátné is a Liliomban.

Kállai Bori a Csárdáskirálynőben az Operettszínházban (Fotó: Médiaklikk)

A 2008/2009-es évadban, Anhilte szerepében lépett először színre a Budapesti Operettszínházban, A Csárdáskirálynőben, amelyet hatalmas sikerrel játszik. Külföldön Németországban, Angliában, Olaszországban, Ausztriában, Hollandiában, a tengerentúlon pedig Ausztráliában vendégszerepelt nagy sikerrel. Elismerései: Érdemes művész (2005); Életműdíj (2008)

Kállay Boriról saját szavaival:

Operettszínház: “A Csárdáskirálynő mellett, később kaptam musical szerepeket is. Élmény volt például az Elisabethben Zsófia főhercegnőt játszani. Egyszóval: nagyon jó itt, úgy érzem befogadtak és számítanak rám.”

Szabadúszás: “A szabadúszás mindig nehéz helyzet, szakmai biztosítéknak kell lennie az ember háta mögött, hogy megszólaljon a telefon.”

Vitray Tamás, Fonyó Barbara, Kállay Bori / Fotó: femina.hu

Család: “A színház mellett a család, a család mellett a színház. Lavírozik az ember, a kettőt hogyan oldja meg egymás mellett, de lehet. Sok energia, de ha szeretettel csinálja az ember, akkor megy. Nagyon fontos számomra a harmonikus családi fészek megteremtése. Imádok építeni, teremteni, berendezni…”

Egészség: “Ebben a korban már az egészség is fontos szempont, ennek minőségét pedig tudjuk befolyásolni azzal, hogy étkezünk és élünk – bár vannak rajtunk kívülálló tényezők is.”

Erő: Ami az erényem, az a hibám is. Konok vagyok, de én ezt eltökéltségnek mondom inkább, akaratos, harcos természetem van, amit elhatározok, amibe valaha belefogtam, azt tűzön-vízen át végigviszem.”

Kállay Bori

Régiség: “Szeretem a régi bútorokat, pedig szüleim nem voltak jómódúak, sosem éltem antikvitások között. Ma mégis imádok régiségboltokban sétálni, bámulni a kirakataikat.”

Pálya: “Sosem voltam kétségbeesve, ha a pályámon csöndesebb időszak következett, mert tudtam, zenés és prózai színpadon egyaránt megállom a helyem, a szerepek megtalálnak, szükség lesz rám.”

Szerelem: “Vitray Tamással Debrecenben, a Virágkarneválon ismerkedtem meg. Másfél évig tartott, amíg összekerültünk, de már jóval előbb fogtam a gyerekemet és felköltözünk Budapestre albérletbe, hogy a közelében lehessek. Otthagytam a családomat, a színházamat, az egzisztenciámat, mindent!”

Kállay Bori Szacsvay Lászlóval a Kékszakállban, az Operettszínházban / Fotó: Gordon Eszter

Derű: “Van bennem egy alapvető belső derű, amivel szemlélem a világot, a környezetemet. Minden rosszból nagyon hamar ki akarok jönni.”

Debrecen: “Ami Debrecenben ért engem gyerekkoromtól kezdve, az alapozta meg, milyen emberré váltam, ez segített derűsen végigcsinálni az ötven évet a pályámon. És elmondhatom, hogy semmit sem bánok, amit megtettem.”

Forrás: VEOL.hu, Operettszínház, Blikk.hu, jegy.hu, amiotthonunk.hu, Színház.org

 
 

Kapcsolódó anyagok