Artisták lepik el nyáron a Margitszigetet

2018 május 27. vasárnap, 16:24

A Fővárosi Nagycirkusz örömmel fogadta azt a kezdeményezést, hogy a Cirkuszhercegnő rendezője, Szabó Máté autentikus módon kívánja megfesteni az előadás cirkuszi miliőjét. A nagyoperettet a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon láthatják júliusban.

A cirkusz számos más művészeti ágban alkotó művészt megihletett – előszó a Cirkuszhercegnőhöz:

A modern kori cirkuszművészet – amely 2018-ban ünnepli megszületésének 250. évfordulóját – figyelemre, kitartásra, összetartásra, egymás elfogadására tanít bennünket immár két és fél évszázada, s ugyanolyan szédületes energiával képes hatni a nézőkre, mint születésének első perceiben. Az artistaművészek határtalan bátorsága, az emberi teljesítőképesség határait feszegető kitartása, lendülete és odaadása olyan téren és időn kívüli élményt nyújt, amely talán semmilyen más művészeti ághoz sem fogható. A cirkuszban látható halált megvető, lélegzetelállító mutatványok az emberi lélek legrejtettebb mélységéig hatnak, a legigazabb módon képesek üzeneteket közvetíteni. A bizalom, az összetartás teljesen új értelmet nyer, amikor két artistakéz összefonódik a magasban, a pontosság fogalma átértékelődik a végtelenbe néző drótkötélen.

A cirkusz számos más művészeti ágban alkotó művészt megihletett már, ugyanakkor önmaga is egy olyan integráló művészeti ág, amely képes merítkezni a társművészetekből, többek között a színházból, a zenéből és a táncból. E művészeti ágak erősítik, fejlesztik, formálják egymást, összekapcsolódásukból mindig izgalmas, innovatív, különleges produkció születik.

Az előadásban a Fővárosi Nagycirkusz jelenlegi sikerműsorának, az Atlantic Flight – Nagycirkuszi utazás című vízi cirkuszi előadásnak sztárjai, a Dosov Troupe tagjai kapnak szerepet, akik két bravúros produkcióval is fellépnek, Kovács Dóra és Bóta Melinda pedig lenyűgöző kötéltáncával idézi meg az emberi teljesítőképesség határait feszegető művészeti ág, a cirkuszművészet csodálatos világát. A színészeket és táncosokat néhány levegő-trükkre is megtanítja majd Vincze Tünde légtornatanár, a Baross Imre Artistaképző munkatársa és a Magyar Légtornász Egyesület alapítója.

Szabó Máté rendező és Miller Zoltán

A grandiózus, háromfelvonásos előadást két alkalommal, július 20-án és 21-én játsszák a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, szeptembertől pedig a Miskolci Nemzeti Színházban lesz látható.

A Cirkuszhercegnőben a főbb szerepeket Dobó Enikő, Eperjesi Erika, Szőcs Artur és Miller Zoltán alakítják. Mellettük Harsányi Attila, Litauszky Lilla, Bojtos Luca, Somhegyi György, Papp Endre, Keresztes Sándor, Molnár Anna, Salat Lehel, Szegedi Dezső, Farkas Sándor, Molnár Sándor Tamás is színre lép az operettben.

Az előadás díszlettervezője Cziegler Balázs, jelmeztervezője Berzsenyi Kriszta. A koreográfiát Katona Gábor jegyzi, az operett dramaturgja Ari-Nagy Barbara.

Forrás: Szabad Tér Színház