Az Operett művészei és a Nemzeti Táncegyüttes is fellép a Budavári Palotakoncerteken

2018 június 16. szombat, 10:00

Idén 6. alkalommal kerül megrendezésre a Budavári Palotakoncertek, ahol augusztus 3-án és 4-én a Budapesti Operettszínház gálaműsorát, a Bor, dal, asszony című estet láthatják, augusztus 5-én pedig a Csárdás! – A Kelet Tangója című előadással a Magyar Nemzeti Táncegyüttes lép fel.

A Budavári Palotakoncertek beharangozó sajtótájékoztatóján Nacsa Olivér, a rendezvény egyik producer, ötletgazdája elmondta, hogy a fesztivál évről évre fejlődik és még mindig ez az egyetlen olyan zenés színházi esemény, amelyet főműsoridőben láthatnak a nézők a Duna Televízió műsorán, augusztus 20-án.

Fotó: Fűrjes Viktória

Jelen volt az eseményen Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára is, aki kiemelte, valódi kuriózumnak tartja a programsorozatot ebben a csodálatos környezetben, az Oroszlános udvarban. Hozzátette: “Mi magyarok valami olyasmit tudunk, amit mások nem. Ilyen a néptánc és az operett is. Nem véletlenül hungarikum az operett, mindig mindenhol szívesen fogadják. A Palotakoncert ezeket a hazaszerető, vidám műfajokat még több emberhez juttatja el hatodik éve, a televíziós közvetítésnek köszönhetően pedig még nagyobb közönség lehet részese” – mondta. Rétvári Bence elárulta: “Ma már 2 millióval többen vesznek színházjegyet, mint tíz évvel ezelőtt, folyamatosan nő a színházlátogatók száma” – továbbá hangsúlyozta, hogy a nyári programokat a kormány is támogatja.

Dr. Vadász Dániel, a rendezvény másik producere arról mesélt, hogy a fesztivál első öt évében újrapozicionálták az operett műfaját és ma már a legmagasabb színvonalon szeretnék látni a nézők az előadásokat, gálákat, köszönhetően a Palotakoncerteknek, mely a műfajt zeneileg, a tánc szempontjából és színházi értelemben is megújította, felemelte. Elmondta, hogy nagyon örül, hogy ismét együtt ünneplik a magyar zenés színházi hagyományokat a Magyar Nemzeti Táncegyüttessel az Oroszlános udvarban.

Lőrinczy György, az Operettszínház főigazgatója hozzáfűzte, fontosnak tartja az összefogást a Magyar Nemzeti Táncegyüttessel, több sikeres bel- és külföldi turnén vettek részt együtt, hiszen a világ arra kíváncsi ami hozzánk, Magyarországhoz kötődik, nekünk pedig óriási szerencsénk van Kálmán Imrével, Lehár Ferenccel, Ábrahám Pállal.

Pindroch Ferenc, a Palotakoncertek harmadik producere arról ejtett szót, mekkora izgalommal várják, hogy vajon mikor kerül sor az Oroszlános udvar felújítására, mely után meg szebb és nívósabb helyen fogadhatják majd a nézőket és, hogy idén még biztosan a Várban rendezhetik meg a programsorozatot. Elárulta, idén nagyobb lelátó épül, így még több érdeklődő tud jegyet váltani az előadásokra.
Kiemelte, rendkívül fontosnak tartják, hogy állami és magánszférából is több támogatójuk van és immár hatodik éve megkapják a Nemzeti Kulturális Alap és a Hungarikumok Bizottságának támogatását is. Mint mondta, régi szövetségesük a magyar állam, a rendezvény fővédnöke pedig Tarlós István főpolgármester.

Lőrinczy György hozzátette, mindig is hitt a magánszféra és az állami szféra összefogásában, az együttműködésnek köszönhetően lett ilyen sikeres a Palotakoncert. Mint mondta, fontos a TAO-támogatás életben tartása, mert ez a garanciája annak, hogy ennyi kulturális esemény tud – nem kizárólag állami finanszírozással – létrejönni.

Lőcsei Jenő, a Budapesti Operettszínház gálaműsorának rendező-koreográfusa elmondta, akár csak az elmúlt években, most is törekednek arra, hogy a repertoár színesedjen, a dalok nagy része új koreográfiát és rendezést “kap”, kifejezetten sokszínű, szórakoztató, öniróniával tarkított produkcióval készülnek.

A Palotakoncertekhez tavaly csatlakozott a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, képviseletükben Vincze Dániel kommunikációs menedzser elárulta, olyan előadással készülnek, mely Észak-Amerikában, Kanadában és Európában is sikert aratott, a Budapesti közönség azonban most láthatja majd először, augusztus 5-én, az Oroszlános udvarban. A Csárdás! – A Kelet Tangója című előadás egy szerelmi háromszögről szól a néptánc és a népzene nyelvén, a táncszínházi előadáson a nézők – miközben végigkövetik a főszereplő szerelmespár konfliktusát, illetve egymásra találását – gyönyörködhetnek a Kárpát-medence táncainak szépségében, virtuozitásában, zenei világának sokszínűségében és gazdagságában. Az est rendező-koreográfusa Zsuráfszky Zoltán, Kossuth-díjas, kiváló művész.

A Budavári Palotakoncertek 2018-as programjában közreműködik Bordás Barbara, Boncsér Gergely, Dancs Annamari, Fischl Mónika, Csuha Lajos, Frankó Tünde, Dolhai Attila, Kalocsai Zsuzsa, Kerényi Miklós Máté, Kardffy Aisha, Kocsis Dénes, Lévai Enikő, Laki Péter, Lukács Anita, Peller Károly, Oszvald Marika, Szendy Szilvi, Vadász Zsolt. Vendégként köszönti a társulat Cseh Antalt és Rab Gyulát a fellépők között.

A fesztiválra magas színvonalú színpad-, hang-, és fénytechnikával készülnek minden évben a rendezők, a Budapesti Operettszínház sztárszólistáit a színház 50 fős szimfonikus zenekara kíséri, idén Makláry László és Szabó Mónika dirigálásában. A programsorozaton a 20 fős Balettkar is közreműködik.

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes és Zenekarának produkciójából és a Budapesti Operettszínház gálaestjéből is ízelítőt kaptak a sajtótájékoztató résztvevői.

Vass Kata / Színház.org,
fotók: Operettszínház