“Kálmán Imre zenéje rögtön rezonál az emberekben” – Peter Edelmann a Marica grófnőről

2018 július 15. vasárnap, 8:13

A Fertő-tó partján, Mörbischben mutatták be július 12-én Kálmán Imre örökzöld alkotását, a Marica grófnőt Bodor Johanna koreográfiájával. A produkcióról a Seefestspiele Mörbisch művészeti vezetője, Peter Edelmann mesélt a Fideliónak.

Fotó: Jerzy Bin Photography

A Fidelio cikkéből:

A Fertő-tónál megrendezett Seefestspiele Mörbisch egy hatvanéves fesztivál, amely kezdetben jóval kisebb színpaddal rendelkezett, de ma már 6200 fő befogadására képes a nézőtere.

A művészeti vezető elárulta: “Ez az első évem művészeti vezetőként, és szerettem volna egy olyan művet választani, amelyet kivételesen jól szolgál a helyszín. A Marica grófnő ilyen, hiszen a pusztában játszódik, ez pedig egy szabadtéri előadás lesz. Amikor a díszletről tárgyaltunk, közösen megnéztük a librettót. A történet középpontjában a hegedű áll, így egy hatalmas hegedűt helyeztünk a színpadra.”

Peter Edelmann hozzátette: boldog, hogy Bodor Johannával dolgozhatott.

Peter Edelmann / Foto: Jerzy Bin Photography

“Ő az autentikusság kulcsa, és nagyszerű koreográfiát készített. A szöveg németül hangzik el, de lesznek részletek, amelyek magyarul szólalnak meg, többek között a Hej, cigány második versszaka. (Ez Guido Mancusi karmester ötlete volt.) Magyarországról, Csehországból, Szlovákiából is érkeznek hozzánk nézők, így feliratokra is szükség van, ezeket okostelefonon lehet majd követni.” – fűzte hozzá.

A művészeti vezető elmondta, az Egyesült Államoktól Koreáig azt tapasztalta, hogy mindenütt van az operettre kereslet.

“Habár sokan hangoztatják, hogy az operett öregeknek való, és csupán a Monarchiába álmodik vissza, aki nézi, én úgy gondolom, ma is friss, ropogós: a szerelem, a féltékenység minden korban kérdés. Kálmán Imre zenéje rögtön rezonál az emberekben, ez egy mestermű ismérve” – hangsúlyozta.

A teljes interjút ITT olvashatják.

A Seefestspiele programjait évente nagyjából 150 ezren látogatják. Úgy tartják, aki egyszer nézője volt ennek a különleges zenei fesztiválnak, biztosan rendszeresen visszatér ide. A Marica grófnőt augusztus 25-ig láthatják a Mörbisch-i Seefestspiele monstre színpadán.

Forrás: Fidelio, Színház.org