Miller Zoltán: “A Cirkuszhercegnő nem egy szokványos operett”

2018 július 16. hétfő, 12:16

Július 20-án a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon mutatják be a Cirkuszhercegnőt Szabó Máté rendezésében. A főszerepet Miller Zoltán alakítja, aki arról is mesélt mi a legnagyobb kihívás az előadásban, és mi kellene ahhoz, hogy feladva a vándoréletét egy társulathoz szegődjön.

A szinhaz.blog.hu cikkéből:

Miller Zolán elmondta, gyerekkorában inkább versmondó versenyeken szerepelt és iskolai ünnepségeken szavalt, noha otthon, hobbiból énekelgetett és táncolt is. “Hogy valaki szépen énekel gyerekként, az még semmit sem jelent, főleg egy mutáló fiúgyereknél soha nem lehet tudni, mi lesz a hangjával. 1990-ben, tizenhét évesen alakítottunk egy zenekart, amiben én énekeltem, és akkor már kiderült, hogy hanganyag az van. Ez a történet nekem innen kezdődött” – mesélte a kezdetekről.

Szabó Máté és Miller Zoltán

Miller Zoltán a hamarosan debütáló Cirkuszhercegnőről úgy véli: “Ez egy nagyon érdekes dolog, így szerintem még egyikünk sem mutatott be darabot. Ugyanis az történt, hogy elindult a főpróbahét, ami megállt egy szerdai napon egy nyilvános főpróbával június 6-án, és majd másfél hónapra rá találkozunk. Akkor lesznek még próbák, de ez nagy kihívás elé állítja a szereplőket. Én sem hobbiból kezdtem el hetente egyszer korrepetícióra járni, ahol Dobó Enikővel végigénekeljük az egész darabot. Ugyanis ezt nekem tartanom kell a torkomban, mivel ezek a szerepek nem olyanok, amit csak úgy simán elénekel az ember. A darab fel lett téve, és most nekünk ugyanazon a hőfokon kell tudnunk tartani magunkban.”

Miller Zoltán azt is elárulta, hogy a történet a maga misztikumával és a tényleges cirkuszi környezettel nem egy szokványos operett, ezért fel lehet cirkuszi akrobatákkal, zsonglőrökkel tupírozni. Ez pluszként zseniális, de ha a darab nincsen eljátszva és a dalok jól elénekelve, akkor senkit sem fog érdekelni, hogy valaki triplaszaltót ugrott. “Nekünk tehát ugyanaz a feladatunk, mint máskor. Az tény, hogy itt most a cirkuszvilág nem csupán utalásként a háttérben fog látszani, hanem jól fókuszált nemzetközi szintű produkciókat is láthatnak a nézők. Az pedig innen kezdve a rendező és a mi felelősségünk, hogy ne csupán egy-egy kivételes akrobataszám maradjon meg az emlékezetükben” – mondta a színész, aki az interjúban arról is mesélt, hogy szeretne -e társulathoz tartozni és hogy 10 évvel ezelőtt miért vonult vissza egyik-pillanatról a másikra a színházi életből.

A teljes írást ITT olvashatják!

A Cirkuszhercegnőről:

Több mint egy évtized után, a Margitszigeti Szabadtéri Színpad 80. születésnapján a legnagyobb magyar operettszerző, Kálmán Imre egyik legnépszerűbb, Cirkuszhercegnő című darabjával tér vissza a színház nyári repertoárjára a teátrum kezdeteitől jelen levő egyik legkedveltebb zenés szórakoztató színpadi műfaj! Az ünnepi évadban az operett magyar nagymesterének egyik legjelentősebb, világszerte páratlan sikerrel játszott műve első alkalommal csendül fel a cirkuszi forgataggal benépesített szigeti színpadon.

Az eredetileg német nyelven íródott nagyoperett 1926-os bécsi bemutatója mind történetében, mind pedig elsöprő látványvilága miatt, és azóta is töretlen népszerűségnek örvend. Az egzotikus mesében az artisták, idomárok és bohócok világa mögött felsejlik az arisztokrácia pompás, csillogó és rejtett hazugságokkal átitatott élete. Az operett parádés világában azonban az elveszett szerelmesek mégis egymásra találhatnak a kalandok, intrikák és félreértések útvesztőjében, és győz a mindent elsöprő szenvedély.

Dobó Enikő a Cirkuszhercegnő terv elfogadásán (forrás: Szabad Tér Színház)

Kálmán Imre operettjének kedvelt dallamai először csendülnek fel a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, a sziget öreg fái és a csillagos nyári ég alatt, ezúttal Dobó Enikő és Miller Zoltán főszereplésével, Szabó Máté rendezésében. A Cirkuszhercegnőben Harsányi Attila, Litauszky Lilla, Bojtos Luca, Somhegyi György, Papp Endre, Keresztes Sándor, Molnár Anna, Salat Lehel, Szegedi Dezső, Farkas Sándor, Molnár Sándor Tamás is szerepel.

Az előadás díszlettervezője Cziegler Balázs, jelmeztervezője Berzsenyi Kriszta. A koreográfiát Katona Gábor jegyzi, az operett dramaturgja Ari-Nagy Barbara. A Szabad Tér Színház és a Miskolci Nemzeti Színház közös bemutatója a Fővárosi Nagycirkusz közreműködésével.

Forrás: Színház.hu, Szabad Tér Színház, Színház.org