„Alig hiszem el, ami körülöttem zajlik” – Interjú Peller Annával

2018 július 19. csütörtök, 7:00

Augusztus 10-én a szegedi Dóm téren mutatják be a ’90-es évek ikonikus filmjéből készült Apáca show-t Szente Vajk rendezésében. A főszerepet, Deloris Van Cartiert az Operettszínház színésznője, Peller Anna kelti életre, aki amellett, hogy nagyon közel érzi magához a karaktert, elárulta, hisz a sorsszerűségben és hihetetlenül szerencsésen alakul az élete.

Peller Anna próbál, esténként játszik, egy műsor házigazdája és szinkronizál. Vidám és optimista hangja nem hagy kétséget: megtalálta az útját, boldog. Sokáig egyeztettünk elfoglaltságai miatt, mégis, már az első telefonhívás alakalmával úgy érzem, egy régi ismerőssel beszélgetek, szívesen mesélnék neki én is…

– Mindig ilyen nyitott voltál?

– Alapvetően nyitott és érzékeny vagyok de azért nyilván vannak akikkel érzem a hasonlóságot, hogy jobban összerezgünk.

– A Színház- és Filmművészeti Egyetem sokat változtatott rajtad?

– Az egyetem nyitott meg igazán, azon belül is Bagó Bertalan egyik vizsgarendezése, amikor életemben először ledér nőt alakítottam. Előtte ugyanis Szűz Máriának becéztek, zárkózottabb voltam, tele komplexusokkal.

– A fiatalkori komplexusaidról már sokat meséltél, de ha a tapasztalataidat, az elfogadásig vezető utadat megírnád egy könyvben, biztos bestseller lenne...

– Pont tegnap mondtam a férjemnek, hogy alig hiszem el, ami körülöttem zajlik, hogy az Apáca show-ban én lehetek az, aki utoljára meghajol a színpadon, ráadásul olyan szerepben, mely minden színésznő álma. Idáig azonban hosszú út vezetett, végigmentem sok mindenen, nagyon komoly próbatételeken.

Sári Évi, Peller Anna, Csonka András / Apáca show olvasópróba

Nem szeretnéd bármilyen formában továbbadni a negatív és pozitív élményeket?

– Mariannal, a testvéremmel (Peller Mariann tévés és rádiós műsorvezető, színésznő – a szerk.) már beszéltünk arról, hogy milyen szívesen elmesélnénk miket éltünk át és hogyan jutottunk előrébb. Igaz, nagyon jó tanácsokat azért nem tudnék adni, de ami számomra például érdekes, hogy mindent elém sodort az élet, viszont iszonyatosan szorgalmas vagyok, és ez az amit hozzáadtam. A lehetőségek azonban jöttek, megtaláltak. A testvéremmel mi nagyon hiszünk a sorsszerű dolgokban, sokszor szóba kerül közöttünk. A gyerekkori meghurcoltatások az alkatunk miatt mélyen belénk ivódtak, és úgy elmondanánk gyerekeknek, hogy milyen nehéz volt feldolgozni mindezt, és hogy az elfogadás és a befogadás milyen fontos. Az is érdekes, hogy a gyerekek mennyit változnak. Fantasztikus átalakuláson mennek keresztül, aki gonoszkodott velem, most az egyik legjobb barátnőm. A személyiségek alakulnak és a barátnőm sem akarja elhinni, sőt nem is emlékszik rá, hogy anno rosszat tett volna.

– Nemrég olvastam, hogy Whoopi Goldberg a művésznevét egy gyerekkori gúnynév miatt vette fel.

– Nahát, ezt nem tudtam, de nagyon közel érzem magamhoz az általa is játszott karaktert az Apáca show-ban, már az olvasópróbán tudtam, hogy a szívemből jön: erre szokták azt mondani, hogy „pofán vág a szerep”. Megtaláltam magamban a pontot, ahonnan Delorist felépítem, azt az útkereső, érvényesülésre vágyó nőt, aki szeretne valaki lenni. Akár csak a többi szerepemnél, belebújok és nem magamra húzom.

Nők az idegösszeomlás szélén

– Ilyen tökéletes szerep lehetett az Operettszínház Nők az idegösszeomlás szélén című Almodovar film-musicaljének Pepája is.

– Jaj de jó, hogy említed, sokan mondták, hogy engem láttak a karakterben. A Mágnás Miska Marcsája annak ellenére, hogy egy tájszólással beszélő, végtelenül egyszerű lány, szintén a saját érzéseimből épül fel, de a Nők az idegösszeomlás szélén tényleg örök kedvencem.

– Mérföldkő?

– Az én életemben abszolút az volt, egy kicsit kiemelt az állandóan vicces karakterből, pedig a komikus szerepeimet nem csak a közönség, hanem én is szeretem, de jó néha megmutatni a drámai oldalamat is. Az Apáca show főszerepe se csak humorból táplálkozik, Deloris zuhanását, drámai pillanatait is meg kell mutatni, színes skálából lehet dolgozni és azt hiszem, ugyanolyan mérföldkő lehet, mint Pepa…

Mágnás Miska

– A film elképesztően sodró zenéi tulajdonképpen mind ismertek, de a musicalben más dalokat hallhatunk, méghozzá nem is akárkitől, Alan Menkentől.

– Fergeteges, elementáris lesz. Alan Menken a filmzenék mellett világhírű musicaleket is jegyez. Nemrég néztük meg a lányommal az Aranyhaj és a nagy gubanc című Disney filmet és a végén vettem észre, hogy ennek is ő a szerzője. Az Apáca show zenéje egyébként már akkor “bemászott” a bőröm alá, amikor először meghallgattam a musical francia verzióját: benne van a gospel és a disco, hatalmas kórusokkal.

Pár napja tartottátok az olvasópróbát, milyen érzés volt Molnár Piroska és Alföldi Róbert mellett ülni?

– Óriási lehetőségnek tartom és nagy izgalom van bennem. Amikor a Színművészeti után a szolnoki Szigligeti Színházba szerződtem, Alföldi Róberttel már játszottam közös darabban, de bevallom, leginkább a színpad széléről figyeltem tátott szájjal, mert nem volt dialógusunk. És most ő alakítja a pasimat, miközben Molnár Piroskával szintén közös jelenetekben szerepelünk. Még csak július elején tartottuk az olvasópróbát, de az első felvonás már megszületett. Szente Vajk színész aggyal rendez, és olyan mintha az én gondolataimat is látná, mindent pontosan tud. Túri Lajos koreográfusként is kész van az első felvonással, le a kalappal a felkészültségük előtt, mert a mi életünket könnyítik meg ezzel.

– A következő hónapok az Apáca show-ról szólnak?

– A próbák mellett a tévés munkám sem áll le, az RTL Klub Reggeli című műsorának házigazdája vagyok és egy nagy mozis filmet szinkronizálok még esténként, de ez nem panasz, mert imádom. Lassan indul a színházi évad is. Tele leszek szebbnél szebb feladatokkal. Szeged után, szeptembertől az Operettszínházban is látható lesz az Apáca show és utána országos turnéra is indulunk vele, szinte az összes vidéki nagyvárosba elvisszük. Szóval akad munka bőven, de én ezért tényleg nagyon hálás vagyok.

Vágó Zsuzsi, Nádasi Veronika, Peller Anna, Csonka András / Apáca Show olvasópróba

– Mi az luxus, amit megengedsz magadnak?

– Nem érdekel a luxus, ami fontos, hogy a szabadidőmben a családommal lehessek, és Annabellával játsszunk.

– A minőségi idő is luxus.

– Igen, a minőségi idő ott van a szobában. Ha lemegy az Apáca Show akkor pár napra elutazunk. Most beszippantott a tanulás, a szövegeket, dalokat mormolom, és nagy szükségünk lesz nyár végén a családi feltöltődésre. Régen egyébként volt luxus az életemben, de most más érdekel. Amióta a kislányom megszületett, átrendeződtek a hangsúlyok.

– Milyen viszonyban vagy az ismertséggel, nem bánod ha lesnek a boltban?

– Nem, bevallom, szeretem, erre vágytam gyerekkorom óta. Szívesen beszélgetek a nézőkkel is, akik megvárnak előadás után.

– Valóra váltak az álmaid?

– Szerencsés vagyok az élet minden területén, de a családom a bástyám, ők mindennél fontosabbak.

Vass Kata / Színház.org