A Csárdáskirálynővel versenyez a Vidéki Színházak Fesztiválján a kecskeméti társulat

2018 augusztus 28. kedd, 8:30
Kálmán Imre világhírű műve, a Csárdáskirálynő a Kecskeméti Katona József Színház előadásában látható szeptember 4-én a Vidéki Színházak Fesztiválján a Pesti Magyar Színházban. Színpadra lép mások mellett Sáfár Mónika, Egyházi Géza és Dobó Enikő is.

Kálmán Imre legnépszerűbb operettjének története Edvin herceg és Szilvia, a gyönyörű orfeumcsillag reménytelennek tűnő szerelméről szól.

Dobó Enikő, Orth Péter / Kecskeméti Katona József Színház: Csárdáskirálynő / Fotó: Walter Péter

Ajánló a darab elé:

Kálmán Imre leghíresebb, legtöbbet játszott, és mindemellett már több mint száz éves operettjének középpontjában egy, a társadalmi különbség miatt lehetetlennek bizonyuló kapcsolat áll. Szilvia, az ünnepelt primadonna Párizsba készül, hogy ott folytassa karrierjét; szerelmét Edvint, a trónörököst pedig – a szülők szerint fiukhoz jobban illő -Stázi várja a hercegi palotában. A mulatozásban járatos Bóni gróf és az Orfeumban minden szerelmi cselszövényt kitanuló Miska főpincér azonban kedvencük, Szilvia segítségére sietnek, hogy még egyszer viszontláthassa a házasulandó Edvint. Kezdetét veszi tehát a kockázatokkal és parádés helyzetekkel, titkokkal és ígéretekkel teli játék, melyben mindenkinek van veszítenivalója; miközben felcsendül a Jaj, cica és együtt ugrunk a nagybőgőbe kivilágos virradatig.

Kecskeméti Katona József Színház: Csárdáskirálynő / Fotó: Walter Péter

Kritikus szemmel az előadásról:

Az előadás nagyobb dicsőségére nemcsak Edvin és Szilvia, de a jelentős szerepek majd’ mindegyike jól lett kiosztva. Szemenyei János például egészen parádés Bóni: játéka és egész jelenléte stílusosan túlhabzó, csupaideg musicaltenorja pedig plusz érdekességet kölcsönöz Kaucsiánó gróf lengeteg figurájának. S talán neki jut az első kikacsintás lehetősége is, amikor számismétléskor szóval és gesztussal egyaránt jelzi a pillanat beállított voltát. (Az atelier-humor megjelenése itt futólagos hatású, de semmiképpen sem zavaró.) A Kellérék által Feleki Kamill számára fél-főszereppé kikanyarított Miska főpincér szerepe most Kőszegi Ákosé lett, s e választásnak hála nemcsak a színész egykedvűséget mórikáló, de azért mindentudó slemilségét csodálhattuk meg, hanem színpad és nézőtér tökéletes, és operettelőadáson oly nélkülözhetetlen összhangját is. Kőszegi első bejövetelének nézőtéri fogadtatása ugyanis rögtön a “város kedvencét” jelezte az esetleges avatatlanok számára, s az ilyen fokú meghittség valósággal éltető közege az operettjátszásnak. (Revizor)

Kecskeméti Katona József Színház: Csárdáskirálynő / Fotó: Walter Péter

Idén a POSZT-on a legjobb férfi mellékszereplőnek járó elismerést vitte haza a Csárdáskirálynő Bóni grófja, Szemenyei János. Ez az előadás versenyez most a Színikritikusok Díjáért is a legjobb zenés/szórakoztató előadás kategóriában, illetve a kecskeméti színház ezzel a produkcióval vesz részt a rövidesen kezdődő Vidéki Színházak Fesztiválján is. Leo Stein–Kálmán Imre örökzöld operettjét a Pesti Magyar Színházban adják elő szeptember 4-én, Béres Attila rendezésében.

Kecskeméti Katona József Színház: Csárdáskirálynő / Fotó: Walter Péter

LEO STEIN / KÁLMÁN IMRE: CSÁRDÁSKIRÁLYNŐ
a kecskeméti Katona József Színház előadása
3 óra 30 perc, 1 szünettel
2018. szeptember 4. 19:00
Pesti Magyar Színház
Forrás: Magyar Idők, thalia.hu