“Érzelmileg is kötődünk hozzá” – Székely Kriszta az István, a királyról

2018 szeptember 19. szerda, 7:01

A bajai bemutató után szeptember 20-tól  az Operettszínházban is látható az István, a király. A visszaszámlálás első napján az előadás rendezőjével, Székely Krisztával készült videóinterjú.

Női rendező még sosem vitte színre Szörényi Levente és Bródy János művét, és ez izgalmas energiát hozhat – hangzott el még a bemutatót beharangozó sajtótájékoztatón. Az István, a királyt a Csodálatos Baja fesztiválsorozaton is láthatták, ezen a héten a rockopera pedig beköltözik a Nagymező utcába.

Székely Kriszta azt mesélte:  “(…) maga a mű egy olyan történelmi pillanatot dolgoz fel, ami szerintem az ország számára is fontos. Érzelmileg is kötődünk hozzá, másrészt a markáns zenéje azon túl, hogy megjegyezhető és fülbemászó, nagyon érzelmes és emberközeli. Az István, a király bemutatója a Királydombon a színháztörténelemben is egyedülálló, ritkán fordul elő, hogy performansz válik az előadásból, és az egész országra kiható pillanatot kreál, majd később legendává növi ki magát.”

A rendező úgy fogalmazott: “Amikor elvállaltam a felkérést és elkezdett kialakulni bennem a szereposztás, castingot is tartottunk. Azt vettem észre, hogy azért is összetett a mű, mert fontos, hogy jól énekeljék el, hiszen rengeteg nehéz dalt tartalmaz, de ugyanilyen fontos, hogy legyen mögötte történet, színészi teljesítmény. Engem ebben a műben az érdekelt leginkább, hogy története örökérvényű…”

Székely Kriszta az István, a király sajtótájékoztatóján / fotó Gordon Eszter

A rockopera koreográfusai Bodor Johanna és Lénárt Gábor, az előadást Makláry László és Szabó Mónika vezényli, a díszletet Cseh Renátó, a jelmezeket Pattantyús Dóra tervezte.

Az előadásban Istvánt Kocsis Dénes és Veréb Tamás, Koppányt Dolhai Attila és Feke Pál kelti életre.

Kocsis Dénes / István, a király / fotó Gordon Eszter

Ajánló a rockopera elé:

Az István, a király egy családi viszály története. Géza halála után fia örökölné a hatalmat, de a hagyományokra hivatkozva nagybátyja, Koppány is tömegeket gyűjt maga köré. István külföldi támogatással megszilárdíthatja a pozícióját, de a véres összecsapás elkerülhetetlen. Milyen eszközöket lehet bevetni a győzelem érdekében? Milyen elveket áldozunk fel politikai célokért? A hatalom mindenek előtt? Szörényi Levente zenéjét és Bródy János dalszövegeit minden nemzedék kívülről ismeri, az előadás a történelmi háttér helyett a mindenkori emberi tényezőkre helyezi a hangsúlyt, a jól ismert történet új értelmezését keresve.

A szerzők jogait a Zikkurat Színpadi Ügynökség és a Melody Kft. képviseli és biztosítja.

 

 

 

Szörényi Levente és Bródy János művét, és ez izgalmas energiát hozhat. Az alkotói csapatról elárulta, a koreográfusok Bodor Johanna és Lénárt Gábor lesznek, az előadást Makláry László és Szabó Mónika vezényli, a díszletet Cseh Renátó, a jelmezeket Pattantyús Dóra tervezi.