Feke Pál: “A sikereimet szinte mind az István, a királynak köszönhetem”

2018 szeptember 25. kedd, 13:27

A hétvégén tartották az az István, a király budapesti díszbemutatóját Székely Kriszta rendezésében. A rockoperában Koppányt Feke Pál kelti életre, aki szerepéről mesélt a Deszkavíziónak.

A Deszkavízió cikkéből:

Feke Pál 2008-ban a Társulat című műsorban elénekelte az akkor 25 éves rockopera, az István, a király címszerepét. Most, 2018-ban, az Operettszínház premierjén Koppány bőrébe bújt.

Szendy Szilvi, Feke Pál / fotó: Gordon Eszter

Feke Pál azt mesélte, a pályája egyik legizgalmasabb pillanata az volt, amikor a legendás Királydombon, ahol 1983-ban a mű született, Deák Bill Gyulával, Nagy Feróval és Varga Miklóssal az oldalán énekelhette Koppány szerepét, ahogyan most is az Operettben.

Arra a kérdésre, hogy miután sokszor játszotta Istvánt, könnyen át tudta-e magát állítani, hogy most itt Koppány a feladat, úgy felelt: “Nem állok át könnyen, ráadásul a rockopera 35. évfordulóját ünnepeljük idén, ebből az alkalomból egy nagyszabású turné vette kezdetét, ahol szimfonikus zenekarral, közel 200 közreműködővel István királyként állok színpadra. Múlt hétvégén voltunk például Szombathelyen. December 17-én, Budapesten, a Papp László Sportarénába fogjuk előadni az egyedülálló látványvilágú, ünnepi koncertet, egy felejthetetlen este lesz azoknak, akik bármilyen formában látták már ezt a művet, és az új generációknak is. Nekem ez a mű a legfontosabb a pályámon, ennek köszönhetem a legtöbbet. A turné egyik állomásán épp a fejemhez is kaptam, hogy úristen, most mit is fogok énekelni, melyik az én dalom?”

fotó: Gordon Eszter

A színész azt is elárulta, hogy minden egyes színpadra állítás, rendezői koncepció számára új kihívás. “Sose dőlök hátra, hogy én ezt tudom… az ember átadja magát a rendezőnek, az elképzelésnek és megpróbálja a lehető legtökéletesebben megvalósítani, a színpadon álló embereknek ez a feladata. Ez az István, a király nyolcadik rendezése, amiben színpadra lépek. A sikereimet, azt hogy elértem, amit gyerekként megálmodtam, azt szinte mind ennek a rockoperának köszönhetem, így mindig izgulok, amikor valahol színpadra állítják a művet. Azt szeretném, hogy nagyon jó legyen, mert nekem ez szívügyem, és nagyon fontos ez a darab.”

Feke Pál szerint Székely Kriszta elképzelése teljesen újszerű, ilyen verzióban még nem játszották az előadást. Sokféle dolog fúziónál benne, picit kortalan, futurisztikus, mégis korhű, mint egy film. “Hiába van bennem annyiféle Koppány-kép, ezzel most itt nem foglalkozom, még véletlenül sem keverem össze egyiket a másikkal, hiszen ez egy új előadás itt Budapesten, 2018-ban, az Operettszínházban.” – tette hozzá.

Szomor György, Feke Pál / fotó: Gordon Eszter

Úgy véli, olyan előadást láthatnak a nézők az Operettben, ami nagyon újszerű, a díszlete, a jelmezei egészen különlegesek. “Én nagyon bírom ezt. Izgultam, hogy milyen lesz, de most azt érzem, hogy megértette mindenki, amit Kriszta akar. Egy színpadon álló embernek, amikor több szereposztásban játszunk egy darabot jól esik, hogy nem azt akarja, hogy a Dolhai (Dolhai Attila – a szerk.) meg a Feke ugyanazt csinálja, hanem meglátja a személyiséget és abból instruál, és ez nagyon jó dolog, mert nem azt érzed, hogy mindegy melyikőtök játszik, hanem azt, hogy ma te játszol és az ilyen, holnap ő játszik és az olyan. Mindenki a saját habitusából oldja meg a feladatot, Attilából egészen máshogyan jönnek ki mozdulatok, gesztusok, mint belőlem, és ezzel semmi baj nincs…”

A teljes interjút ITT olvashatják.

Forrás: deszkavizio.blog.hu